Sadık Gültekin’le Doğru Tercih ‘Pareto Prensibi’ni biliyor musunuz?
HABERİ PAYLAŞ

‘Pareto Prensibi’ni biliyor musunuz?

Eminim pek çok kişi bu prensibi daha önce hiç duymamıştır. ‘Pareto Prensibi’, aslında ekonomik bir terim, yani ekonomide kullanılıyor. Birden çok adı var. ‘Dengesizlik İlkesi’, ‘Asgari Çaba İlkesi’ veya ‘80/20 Kuralı’ olarak da adlandırılıyor.

Bu prensip, İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto tarafından bulundu. Pareto, İngiltere ekonomisinin servet ve gelir dağılımını incelerken, servetin yüzde 80'inin nüfusun yüzde 20'sine ait olduğunu fark ediyor. Diğer ülkelerin verilerine baktığında da yine benzer sonuçlarla karşılaşıyor.

Haberin Devamı

***

Pareto Prensibi, ekonomi ile ilgili bir terim olsa da yaşamınızın büyük bir bölümüyle uyum sağlıyor. Bu kurama göre, hayatımızdaki sonuçların yüzde 80'i, o işi yapmak için sarf ettiğimiz çabanın yüzde 20'sinden kaynaklanıyor.

Yani bir işin öncelikli olan yüzde 20'lik kısmını iyi yaparsanız, işin çoğunu halletmiş olursunuz. Pareto Prensibi, daha az çaba ile daha çok işi verimli şekilde yapma fırsatı sağlıyor! Bundan dolayı şirket politikalarının hazırlanması ile kişisel gelişime kadar birçok alanda bu prensip karşımıza çıkıyor.

***

Pareto Prensibi’ne göre…

Bağışların yüzde 80’i, toplumun yüzde 20’si tarafından yapılıyor.

Trafik kazalarının yüzde 80'i, sürücülerin yüzde 20’sinden kaynaklanıyor.

Satışların yüzde 80’i, pazarlamacıların yüzde 20'si tarafından yapılıyor.

Vaktimizin yüzde 80’i, tanıdıklarımızın yüzde 20’si ile geçiyor.

Dünya servetinin yüzde 86‘sı, toplumun yüzde 8‘inin elinde.

Şirketlere giren paraların yüzde 80’i, müşterilerin yüzde 20'sinden geliyor.

***

‘Pareto Prensibi’ der ki, en fazla çabayı size en fazla değer yaratacak eylemlere harcayın!

Örneğin, Microsoft en fazla raporlanan hataların yüzde 20’sini çözerek, çökmelerin yüzde 80’inin engellenmesinin mümkün olduğunu belirtiyor. Prensip önemli tavsiyelerde bulunuyor; yapılacak işler listesinin içinde boğulmayın, listenizde yapılacak işler çok fazlaysa bunları gözden geçirin, diğerlerinden daha az öncelikli işleri ya hemen yapıp bitirin ya da listenizden çıkarın, zamanınızı katma değeri yüksek işler için harcayın, riskleri kontrol altına alın, en çok sorun çıkaran noktalara öncelikle odaklanın, kendinize yeni hedefler koyarken başarının sizin için ne anlam ifade ettiğine karar verip kritik aktivitelere öncelik verin, önemsiz hedeflerle zaman yitirmeyin, hayatımızda azınlıkta olan fakat daha önemli olan yüzde 20'lik kısmına önem verin, böylelikle zamanınızı ve hayatınızı çok daha etkin ve verimli bir şekilde geçirebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder