Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Referansınız ne?
HABERİ PAYLAŞ

İİBF bölümlerinde okuyan gençlerle sohbet ederken, “CPA-CMA-CFA sertifikalarını duydunuz mu, bu konuda bilginiz var mı, bu belgeleri almayı düşünüyor musunuz?” diye sorarım. Gençler bu konudan bihaber, bu sertifikasyonları hiç duymamışlar, bu konuda hiçbir bilgileri yok!

***

Biz, işe girişte referans olarak hep şunları sunarız: “ODTÜ, Boğaziçi mezunuyum, yüksek lisansım var, İngilizce bilirim, çok tecrübeliyim, şu şirketlerde çalıştım vb.” Peki, bu ifadelerin uluslararası bir geçerliliği var mı? Yok! Referansınız sadece bunlar mı, hepsi bu kadar mı? Dünyada ODTÜ ayarında, hatta daha üst düzeyde binlerce üniversite var. Yüksek lisans yapmayan yok, İngilizce bilen milyonlar var. İş tecrübesi olan ve üst düzey şirketlerde çalışan yüzbinler var. Senin farkın ne, bunların arasından nasıl sıyrılacaksın?

Haberin Devamı

***

Türkiye’de sayıları bir milyonu aşkın muhasebecinin en önemli sorunu, yurtdışında ya da uluslararası işlerde imzalarının kabul edilmemesi, yani geçerli olmaması. Bu nedenle Türkiye’deki uluslararası şirketlerin yönetim kademelerinde Türk muhasebeciler yer alamıyor. Muhasebe yöneticilerinin yurtdışındaki anlaşmalarda imzalarının geçerli olabilmesi için uluslararası geçerliliği olan sertifikalara sahip olmaları gerekiyor.

***

Amerikan muhasebecilik sistemine uygun olan ve uluslararası geçerliliği bulunan CMA (Certified Management Accountant - Yönetim Muhasebesi Sertifikası), CPA (Certified Public Accountant - Yeminli Muhasebeci Sertifikası) ve CFA (Chartered Financial Analyst - Uzman Muhasebeci Sertifikası) muhasebecilikte en geçerli sertifikalar. Bu sertifikalara sahip olan muhasebecilerin uluslararası anlaşmalarda imzaları kabul görüyor. CMA, CPA ve CFA sertifikalarına sahip olanlar internet üzerinden Amerika ve Avrupa’da istedikleri ülkelerde çalışabiliyor. Yabancı şirketler, bu sertifikalara sahip muhasebeciler arıyor. Bu sertifikaları alan kişiler daha iyi işler bulma şansına sahip oluyor. Bu sertifikalar, sahiplerine büyük avantajlar sağlıyor.

***

ABD’de bu konuda birçok yayın var. Ayrıca bu konuda yazılan pek çok kitap, internet üzerinden kurslar var, bunları araştırın. Bunun için İngilizce şart. Sınavlar zor değil, ama kuralları iyi öğrenmek gerekiyor. İş tecrübesi, sektör deneyimi gerekli. Bu sertifikalara sahip muhasebeciler; uluslararası firmaların yurtdışı pozisyonlarına doğrudan başvurma olanağı, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası firmalarca öncelikli tercih edilme şansı, hızlı yükselme ve yüksek gelir olanakları kazanıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder