Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Sadece zeka yetmez ahlak da lazım!
HABERİ PAYLAŞ

Sadece zeka yetmez ahlak da lazım!

Gustave Mark Gilbert, Amerikalı askeri bir psikolog. Columbia Üniversitesi’nden doktorası var. Gilbert’in psikoloji alanındaki eserleri pek çok üniversitede araştırma konusu yapılıyor.

***

Mark Gilbert, Nürnberg duruşmaları sırasında yüksek rütbeli Nazi liderlerinin cezaevi psikoloğu olarak görev yaptı. Yargılamalar sürecinde Hermann Göring, Joachim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel, Hans Frank, Oswald Pohl, Otto Ohlendorf, Rudolf Hess ve Ernst Kaltenbrunner’in sırdaşı oldu. İlk başta kendisinin Yahudi olduğunu onlara söylemedi, ama sonra etnik kökenini açıkladığında mahkûmların çoğu bu duruma aldırmadı, önemsemediler, dertleşmeler devam etti.

Haberin Devamı

***

Gustave M. Gilbert, yargılamalardan sonra 1946 yılında ABD’ye döndü. Araştırma ve kitap yazma ile meşgul oldu. 1947 yılında “Nürnberg Günlüğü” başlığı altında Alman mahkûmlar ile yapılan röportajlar, sorgulamalar ve gözlemlerinin yer aldığı günlükleri yayınlandı. Bu çalışma büyük yankı uyandırdı.

***

Amerikalılar bir dönem dünyayı titreten, dünyayı yönetmeye kalkan, senelerce millete kök söktüren Nazi Almanyası yöneticilerinin IQ seviyesini ölçtü. Bu görev, psikolog Gustave M. Gilbert’e verildi. Amerikalılar, Nürnberg yargılamaları başlarken bu adamlar acaba çok mu zeki, ondan mı bu çılgınlıkları yaptı diye merak edip, çok ilginç bir araştırmada bulundu. Nazi yöneticilerine IQ testi uyguladılar, yani düşmanının IQ’sunu ölçtüler!

***

Gustave M. Gilbert, yargılama sürecinde Nazi yöneticileri ile birlikte bulundu. Yeri geldiğinde dertleşti, yeri geldiğinde sırdaş oldu. Ancak önemli bir görevi vardı; görüşmeler sırasında yüksek rütbeli Nazi yöneticilerine IQ testi uyguladı!

***

Çıkan sonuçlar çok çarpıcıydı: Nazi Almanyası Ekonomi Bakanı Hjalmar Schacht’ın IQ’su 143, Nazi Almanyası Reich Bakanı Arthur Seyss-Inquart’ın IQ’su 141, Gestapo ve Alman Hava Kuvvetleri Kurucusu Hermann Goering’in IQ’su 138, Alman Donanma Komutanı Karl Doenitz’in IQ’su 138, Hitler'in iktidara gelmesinde önemli rol oynayan Alman devlet adamı Franz von Papen’in IQ’su 134, Nazi Almanyası Silahlanma Bakanı Albert Speer’in IQ’su 128, Hitler'in Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ndeki Vekili Rudolf Hess’in IQ’su 120 çıktı.

Haberin Devamı

***

110-119 arası üstün zekalı, 120-139 arası çok üstün zekalı, 140 ve üstü ise dahi kabul ediliyor. Yüksek rütbeli Nazi subaylarının IQ ortalamaları 130-135 dolaylarındaydı. Tesadüfi hareket eden değil, zeki insanlardı bunlar, işte zaten bu yüzden bu kadar yıkıcı oldular. Zeka notları yüksekti, ancak ahlak notları düşüktü!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder