Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Son beş yılın en kolay sınavı!
HABERİ PAYLAŞ

Son beş yılın en kolay sınavı!

Milyonlarca lise öğrencisi adayı, yıl boyunca hazırlandıkları LGS’de ter döktü. Öğrencilerin önümüzdeki 4 yıl boyunca okuyacakları liseyi LGS’de alacakları puan belirleyecek. Sekizinci sınıf öğrencilerinin hayallerindeki liseye girmek için ter döktüğü LGS’de sözel sorularının kolay ancak sayısal sorularının biraz zor olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yılki LGS, son beş yılın en kolay sınavıydı. Öğrenciler sınavda fazla zorlanmadı, Türkçe ve fen bilimleri testi eleyici ve belirleyici olacak! Geçen yıl sınavda 97 öğrenci 500 tam puan almıştı. Bu yıl tam puan alan öğrenci sayısı artar. Tam puan alan 200 öğrenci çıkar.

Haberin Devamı

TÜRKÇE sorularında geçen yıldan farklı olarak 5 dilbilgisi sorusu soruldu. Sözcükte anlam, cümlede anlam, paragrafta anlam, grafik okuma ve muhakeme soruları ön plandaydı. Sınav genel anlamda okuduğunu anlama, yorumlama ve mukayese gücünü ölçen, öğrenciye çıkarım yaptıran tarzda sorulardan oluşuyordu. Geçen yıla göre metinler daha kısa olmasına rağmen soruların zorluk derecesi biraz artmış. Bazı soruların çeldiricileri oldukça kuvvetliydi. Tablo ve grafik sorularının ayırt edici sorular olduğunu söyleyebiliriz. Görsel okuma ve muhakeme soruları ön plandaydı. Türkçe becerilerini günlük hayatla ilişkilendiren öğrencilerin zorlanmadığı bir sınavla karşılaştık.

ATATÜRKÇÜLÜK soruları okuduğunu anlama, yorumlama ve çıkarım yapma üzerine kuruluydu. Sorular, doğrudan bilgiyi ölçmek yerine öğrenilen bilgilerin yorumlanmasına yönelik hazırlanmış. Sorular, MEB’in yıl içinde yayınladığı örnek sorularla benzerlik gösteriyordu.

DİN KÜLTÜRÜ testinde kavram ve muhakeme gücüne dayalı sorular yoğunluktaydı. Sorularda ayet, hadis ve örnek olaylarla konular arasındaki ilişki ön plandaydı. Bu tip sorularla öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama ve çıkarım yapma becerilerinin ölçüldüğü söylenebilir. Soruların uzunluğu öğrencilerin sıkılmadan okuyabilecekleri ve anlayabilecekleri tarzdaydı.

İNGİLİZCE soruları, dil bilgisinden ziyade öğrencilerin okuduğunu anlama ve kelime bilgisini ölçmeye yönelikti. Sınavda öğrencilerin sadece kelime bilgisi değil, analiz yaparak sonuca ulaşma becerileri de ölçülmüş. Farklı ünitelerdeki kelimelerin aynı soruda harmanlandığı görülüyor.

Haberin Devamı

MATEMATİK soruları geçen yıla göre daha kolaydı. Matematik sorularının öğrencileri fazla zorlamadığını belirtelim. Birden fazla kazanımın birleştirilmesi ile oluşan sorular, yayımlanan örnek sorularla paralellik gösteriyordu. Güncel hayatla ilişkilendirilmiş, yoruma dayalı, birden fazla işlem gerektiren sorular vardı.

FEN BİLİMLERİ soruları da geçen yıla göre daha zor ve eleyiciydi. Fen testi, sınavın belirleyicisi olacak. Soruların geçmiş yıllara göre uzun olması dikkat çekti. Geçmiş yıllara göre görselin azaldığı, okuduğunu anlama, yorumlama ve analitik düşünme becerilerinin ön plana çıktığı görülüyor. Günlük hayattan örnekler içeren ve yorum gerektiren sorular ağırlıktaydı. Sorular özenle hazırlanmış ve çeldiricileri oldukça güçlüydü. Bazı seçeneklerdeki güçlü çeldiriciler, öğrencileri sıralamada etkili olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder