Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Tarih yazan iki şampiyon…
HABERİ PAYLAŞ

Tarih yazan iki şampiyon…

Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu), 1931 yılının 11-12 ve 13 Kasım günlerinde, Türk pehlivanları arasında büyük bir yağlı güreş karşılaşması düzenler. Atatürk ve TBMM Başkanı Kâzım Karabekir Paşa da güreşleri sonuna kadar izler. Başhakem olarak, eski şampiyonlardan Kurtdereli Mehmet ve Suyolcu Mehmet seçilir.

***

Anadolu Ajansı, Havacılık ve Spor, Hâkimiyet-i Milliye muhabirleri, Kurtdereli ile çeşitli söyleşiler yaparlar. Kurtdereli, gençliğinde yaptığı güreşleri, Avrupa’da gösterdiği başarıları anlatır. İşte, bu görüşmeler sırasında Kurtdereli Mehmet Pehlivan, büyük zaferlerinin sırrını şöyle açıklar: “Güreşirken bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun şerefini korumak için her şeyi yapardım. Sanki bütün Türk milletinin kuvvetinin arkamdan dayandığını hissederdim.”

Haberin Devamı

***

Prof. Afet İnan, Atatürk’le ilgili anılarında, bu olayı şöyle aktarır: “Atatürk’e, hakem yerinde oturan yaşlı Kurtdereli’yi gösterdiler ve onun hakkında bazı şeyler söylediler. Atatürk’ün gözlerinden birkaç damla yaş süzüldü. Türklük ve Türklüğün şerefi, Atatürk’ün üzerine titrediği en mukaddes varlıktır. O gün, Çankaya’ya döner dönmez eski başpehlivana bir mektup yazdı. Bu mektubu bir armağanla birlikte Ali Kılıç ve Salih Bozok, gece yarısı Kurtdereli’nin kaldığı Zafer Oteli’ne götürdü.”

***

Atatürk’ün yazdığı mektup şöyledir: Ankara - 15.11.1931 Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Seni, cihanda ün almış bir Türk pehlivanı olarak tanıdım. Parlak muvaffakiyetlerinin sırrını şu sözlerle izah ettiğini de öğrendim: “Ben, her güreşte, arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürdüm.”

Bu dediğini, en az, yaptıkların kadar beğendim. Onun için senin bu değerli sözünü, Türk sporcularına bir meslek düsturu olarak kaydediyorum. Bununla, senden ve sözlerinden ne kadar memnun olduğumu anlarsın. Çoluk çocuğun için sana, ufak bir armağan gönderiyorum. O, bu mektubumla beraberdir. Pehlivan! Ömrünün, tam sağlıkla uzun sürmesini dilerim. İmza: Gazi Mustafa Kemal

***

Atatürk’ün mektubuna eklediği armağanda ise şu ifadeler yer alıyordu: “İş Bankası Umum Müdürlüğü'ne, Kurtdereli Mehmet Pehlivan’a 1000 Türk Lirası. Bu para, birinci kanun (Aralık ayı) aylığımdan faiziyle kesilecektir.”

Haberin Devamı

***

Kurtdereli, ertesi gün bankaya gider. 1000 lira kendisine ödenir, ama Kurtdereli bankadan ayrılmaz. Neden beklediği sorulunca, “Çeki vermenizi bekliyorum” der. Banka müdürü, “Parayı aldın, çek bizde kalacak, usul böyledir” deyince, Kurtdereli “O halde alın bu 1000 lirayı, benim çekimi geri verin” der. Müdür şaşırır “Neden?” diye sorduğunda, “Orada Mustafa Kemal’in fotoğrafı ve altında da imzası var” der. Kurtdereli, çeki alır ve çıkar gider…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder