Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Tatsız durumlar!
HABERİ PAYLAŞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜİK verilerine göre Ardahan ve Şırnak’ta sinema salonu bulunmuyor! Bayburt, Hakkari, Iğdır ve Tunceli illerinde ise sadece bir sinema salonu var! Bakanlık verilerine göre, Devlet Tiyatroları’nın Türkiye’de toplam 43 sahnesi var. Bunların neredeyse yarısı Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunuyor. 58 ilde Devlet Tiyatroları’nın sahnesi yok!

Tatsız durumlar

Açıklanan verilere göre, 2017 yılında Türkiye’de 783 tiyatro salonu bulunuyor. 2018’de 47 tiyatro salonu perde kapatmış ve geriye 736 salon kalmış. Ardahan, Bilecik, Erzincan ve Şırnak’ta 2016 yılında tiyatro izleyici sayısı sıfır!

Haberin Devamı

Latince güzel bir söz var “Non scholae sed vitae discimus” diye. Dilimize “Okul için değil hayat için öğreniyoruz” şeklinde çevirebiliriz. MEB de buna benzer bir ifade kullanıyor; “Yeni sistem, öğrencileri sadece sınava değil hayata da hazırlayacak” diyor.

9. sınıftan başlayarak uygulanacak yeni sistemde, ders sayıları azaltılacak, kültürel, sanatsal, fiziksel aktivitelerle birlikte topluma fayda sağlayacak modüllerden oluşan bir yapı oluşturulacak.

Soru şu: 58 ilde Devlet Tiyatroları’nın sahnesi yoksa, 4 ilde tiyatro seyircisi sıfır ise 2 ilde sinema salonu yoksa, 4 ilde sadece birer sinema salonu bulunuyorsa, MEB’in yeni sistemi kimi nereye hazırlayacak?

Tatsız durumlar

Türkiye, zorunlu eğitimde ders saatlerinin en az olduğu ülkeler arasında yer alıyor. OECD’ye üye ülkelerde zorunlu eğitimde ortalama ders süresi 7 bin 533 saat. Zorunlu eğitimde ders saatinin en az olduğu ülke 5 bin 940 saat ile Macaristan. Letonya 6 bin saat ile ikinci sırada yer alırken, 6 bin saatin çok az üstünde bir rakamla Polonya ve Türkiye 3'üncü ve 4'üncü sırada bulunuyor.

Zorunlu eğitimde en fazla ders süresinin olduğu ülke 11 bin saat ile Avustralya. Bu ülkeyi 10 bin 960 saat ile Danimarka izliyor. Zorunlu eğitimde OECD’ye üye ülkelerle aramızda bin 500 saat, Danimarka ile aramızda 5 bin saat fark var!

OECD raporuna göre Türkiye, devlet okulları açısından üye ülkeler içerisinde en kalabalık sınıflara sahip ülke konumunda! Türkiye devlet okulları ile özel okullar arasındaki farkın en derin olduğu ülkeler arasında başı çekiyor!

Haberin Devamı

Durum böyleyken, biri kalkıp da ‘çocukları hem okula hem de hayata hazırlıyoruz’ falan demesin, hiç inandırıcı olmaz!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder