Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Tercihler için iki önemli uyarı!
HABERİ PAYLAŞ

Tercihler için iki önemli uyarı!

Bu yıl yerleştirme SAY puanını 470 olarak hesaplayan bir aday, yine geçen yılki verilere göre 19 bin gibi bir sıralama gelmesini beklerken, bu yıl 470 puanla 38 bininci oldu. EA puanı için de aynı durum söz konusu.

Yerleştirme EA puanı 450 olan bir aday, geçen yılki verilere göre 3 bin 500 gibi bir sıra gelmesini beklerken, bu yıl EA’da 450 puanla 6 bin 500’üncü oldu. SAY ve EA puan türünden tercih yapacak adaylar, geçen yıla göre beklediklerinin gerisinde bir sıralama ile karşılaştı.

Örneğin 430 ve üzerinde puan alan toplam öğrenci sayısı 2019’da SAY puanda 43 bin iken, 2020’de bu sayı 72 bine yükseldi. Yani 430-550 SAY puan aralığındaki öğrenci sayısında neredeyse 30 bin kişilik bir artış oldu.

Haberin Devamı

Aynı şekilde 430 ve üzerinde puan alan toplam öğrenci sayısı 2019’da EA puanında 8 bin iken, 2020’de bu sayı 12 bin öğrenciye yükseldi. Tercihleri yaparken öğrencilerin ve velilerin bu verileri mutlaka dikkate almasında yarar var!

KARMA TERCİH LİSTESİ NASIL HAZIRLANIR?

SAY başarı sırası 45 bin, EA başarı sırası 61 bin olan bir adayın, her iki puan türünden tercih yaptığını varsayalım. Adayın, her iki puan türü için ayrı ayrı tercih listesi hazırlaması gerekiyor.

SAY sıralaması 45 bin dolaylarında olan bir adayın, ilk tercihlerini 30 binden başlatmasında bir sakınca yok. İlk tercihler, gönlünüzdeki yerler olsun. Bu aday, EA’daki tercihlerini de 40-45 binlik sıralardan başlatabilir. Adayın SAY’da 75 bine kadar düşmesi, kendini garantiye alması anlamına gelir, tabii kazandığında pişman olmamak koşuluyla!

EA puan türünde 91 binlere kadar inilmesi, adayın kendisini garantide hissetmesini sağlar. Her iki puan türünde orta sıralardaki 15-20 tercihin, bizim bulunduğumuz sıradaki yerlerden veya bizim sıramızın biraz altındaki yerlerden olmasında yarar var.

Daha sonra yapmamız gereken şey, bu iki listeyi birleştirmek. Kendimize sormamız gereken ilk soru şu: Ben, önce 1’inci sıradaki SAY’lı bölümü mü istiyorum, yoksa EA ile alan yeri mi?

Diyelim ki aday ilk sıradaki SAY’dan öğrenci alan bölümü yazdı. Daha sonra aynı soruyu şu şekilde soracak: Ben, ikinci sıradaki SAY ile öğrenci alan yeri mi istiyorum, yoksa 1’inci sıradaki EA ile öğrenci alan yeri mi? Adayın cevabının yine SAY olduğunu varsayalım.

Haberin Devamı

Daha sonra adayın kendine şu soruyu sorması gerekir: Ben, 3’üncü sıradaki SAY’lı yeri mi, yoksa EA’lı yeri mi tercih ediyorum?

Yanıtın EA’lı bölüm olduğunu varsayalım. Bu işlem, son tercihe kadar bu şekilde devam etmeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder