Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Tevfik Fikret’in 'Yeni Mekteb'i…
HABERİ PAYLAŞ

Tevfik Fikret’in 'Yeni Mekteb'i…

Tevfik Fikret, genellikle şair yönüyle tanınır, bilinir. Oysa Fikret’in eğitimci yönü de vardır. Galatasaray Mekteb-i Sultani mezunu olan Tevfik Fikret, mezun olduğu okulda önce Türkçe öğretmeni daha sonra da müdür olur. Mekteb-i Sultani müdürlüğü sırasında Darülfünun’da edebiyat dersleri de verir, fakat Tevfik Fikret’in eğitimciliği bunlarla sınırlı değildir…

***

Meşrutiyet'in ilanından sonra herkes ne yapacağını şaşırıp nereye, neye yöneleceğini düşünürken Tevfik Fikret; bu yurdu nasıl yükseltmek, gençliği cehaletten nasıl kurtarmak gerektiğini düşünür, çareler arar. Ona göre tek bir çare vardır: Milletin kültür seviyesini yükseltmek, aydın, yapıcı ve beceri sahibi gençler yetiştirmektir. Tevfik Fikret, yürürlükte olan eğitim yöntemlerinden bambaşka, yepyeni esaslara dayanan bir okul kurmak ister. Ona göre resmi okullar çok uzun ve yorucu öğretim yöntemleri kullanıyor. Bu durum zaman kaybına neden oluyor.

Haberin Devamı

***

Tevfik Fikret, II. Meşrutiyet’in ilanından kısa bir süre sonra yeni bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 'Yeni Mekteb'i kurmaya teşebbüs eder. Fikret, akla ve gönüle nüfuz etmeyen bir yeniliğin devamlı olmayacağına inanır. 'Yeni Mekteb'in kuruluş amacını ve temel felsefesini Tanin gazetesinde yayınlar. Öğrencileri, zamanının ihtiyaçlarına en iyi cevap verecek şekilde hem zeka hem de güçlü iradeye sahip, sağlam karakterli ve dengeli bir şekilde yetiştirmeyi hedefleyen bu yeni okulun, eğitim felsefesinde iki nokta dikkat çeker: İradenin güçlendirilerek ahlaki kişiliğin inşası ve aklın fizik bilimlere, doğaya bakan yönünün geliştirilmesi. 'Yeni Mekteb'de teorik eğitimin tecrübeye; yaparak, deneyerek öğrenmeye dayandırılması sayesinde öğrencilerde merakın tetiklenmesi ve bu sayede inceleme ve araştırma ruhunun ortaya çıkması sağlanacaktır.

***

İstanbul’a en fazla üç dört saat uzaklıkta ağaçları ve yeşil alanı bol, en az bin dönümlük bir arazi üzerinde, devletin değil, milletin destekleriyle inşa etmeyi düşündüğü bu 'Yeni Mekteb'i, Tevfik Fikret hiçbir zaman açamaz. Önceden bu okulun açılması için kendisine çeşitli sözler verilir, fakat sonradan bu sözlerin hiçbiri yerine getirilmez. İhtiyaç duyulan sermaye bir türlü toparlanamaz ve bu önemli eğitim düşü gerçekleşmez. Ünlü eğitimcişair buna çok üzülür, fakat bu üzüntü onu eğitimden uzaklaştırmaz. Daha sonra kendisine Marif Vekilliği teklif edilir, kabul etmez. Bu esnada Galatasaray Mektebi Sultanisi’ne müdürlük teklifi alır, kabul eder. Eğitim düşünü burada gerçekleştirir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder