Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Tıp fakülteleri asgari koşulları ne ölçüde karşılıyor?
HABERİ PAYLAŞ

Tıp fakülteleri asgari koşulları ne ölçüde karşılıyor?

YÖK, fakültelerin eğitim ve öğretime başlaması ve sürdürebilmesi için birtakım asgari koşullar belirliyor. Tıp fakülteleri de bu kapsamda değerlendiriliyor. Bu değerlendirmede tıp fakültelerinin eğitime başlama ve eğitime devamında laboratuvar koşulları, öğretim üyesi sayısı, öğrenci kontenjanı, öğretim üyesi ve öğrenci sayısı oranı vb. kriterlere bakılıyor.

***

İlginç olan, tıp fakültelerinin asgari ölçütlerinin 60-120 öğrenciye kadar belirlenmiş olması. 120 öğrenci üstü belirsiz! Kontenjanı 120’den fazla olan tıp fakültelerinin asgari koşulları ise muallakta, yani kervan yolda dizilecek. Asgari koşullarda İngilizce ve Türkçe programların her biri için öğretim üyesi sayısının ayrı ayrı hesaplanma koşulu da bulunuyor, ama bunda da asgari bir standart yok. Koşullar var ancak asgari kriterler yok! Tıp fakültelerinde incelenen 486 branşta, temel tıp bilimlerinde 153 branşta, klinik bilimlerinde 333 branşta asgari kriterlerin sağlanmadığı görülüyor!

Haberin Devamı

***

ANATOMİ branşında 60 öğrenciye kadar 1, 120 öğrenciye kadar 2 olan öğretim üyesi kriteri Kırıkkale ve Çanakkale 18 Mart’ta 150’ye 1, Kahramanmaraş Sütçü İmam’da 140’a 1, Düzce’de 120’ye 1 oranı ile sağlanamıyor. Bu arada ANATOMİ branşında Türkiye ortalamasının öğretim üyesi başına 47 öğrenci olduğunu belirtelim.

***

FİZYOLOJİ branşında Türkiye ortalaması öğretim üyesi başına 46 öğrenci. Bu branşta da yine 60’a 1, 120’ye 2 koşulu geçerli. Oysa koşulların Cumhuriyet’te 200’e 1, Namık Kemal’de 120’ye 1 olarak gerçekleştiğini görüyoruz.

***

BİYOKİMYA branşında Türkiye ortalaması öğretim üyesi başına 34 öğrenci. Bu branşta 60’a 2, 120’ye 3 koşulu geçerli. Ancak Mersin’de 210 öğrenciye 2, Okan’da 160’a 2, Adıyaman’da 130’a 2 oranı söz konusu.

***

Tıptaki tüm branşları burada sıralamaya yerim yetmez. Dilim döndüğünce durumun vahametine dikkat çektim. Gerisi YÖK’ün ve tıbbiyenin sorunu. Burada verilen tüm istatistikler 2019 YÖK verilerinden derlenmiş. Değerlendirmeyi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Laboratuvarı Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Murat Alper yapmış.

Haberin Devamı

***

Genel tabloya bakıldığında öğretim üyesi sayılarının ve öğretim üyesi sayısı başına düşen öğrenci sayısının birçok branşta eşikaltı olduğu, eşiküstü olanların bir kısmında ise öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının makulün çok üstünde olduğu anlaşılıyor. YÖK’ün tıp fakülteleri için belirlediği asgari standartlar, ne yazık ki pek içaçıcı gözükmüyor. Asgari standartlarda azami mücadele gösterilmeli!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder