Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Yapay zeka üniversite sınavına girerse…
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zeka üniversite sınavına girerse…

Japonya’da bir sigorta şirketi, 34 çalışanını ‘gereksiz görüp’ işten çıkarmış. Şirket, işleri yapay zeka sistemine devrediyor. İnsanların yerini akıllı robotların alacağı bilim-kurgu hikayeleri gerçek olmaya başladı. Bu hamleyle yüzde 30’luk verimlilik artışı olacağını öngören şirket, iki yıldan az bir süre içinde geri dönüş almayı planlıyor.

İşlerin devredildiği yapay zeka, ‘insan gibi düşünebilen bilişsel teknolojiye’ sahip. Poliçe sahiplerine yapılan ödemeleri kendi başına hesaplayacak. Nomura Araştırma Enstitüsü’nün 2015’te hazırladığı rapora göre 2035’e kadar robotlar, Japonya’daki tüm işlerin yarısını yapabilecek hale gelecek.

Haberin Devamı

***

Japon bilim insanları, Tokyo Üniversitesi’nin giriş sınavlarını geçebilecek bir robot üretmek üzere çalışmalara başladı. Japonya’da Ulusal Enformatik Enstitüsü tarafından geliştirilen yapay zeka, sınavda ortalamanın üzerinde başarı gösterdi. Todai Robot Projesi’nin amacı, yapay zekanın neler yapabileceğini tam olarak anlamak ve Japonya’nın ilk sıradaki üniversitesi olan Tokyo Üniversitesi’nin giriş sınavını geçen bir yapay zeka üretmekti.

Todai robotunun Tokyo Üniversitesi’ne girmek için iki farklı sınavı geçmesi gerekiyordu. İlk sınav ulusal standartta çoktan seçmeli bir test, ikinci sınav ise yazılı bir test. Todai’nin ikinci aşamadaki yazılı testi geçmek için cevaplarının en az yüzde 84 doğruluk oranında olması gerekiyordu. Robot sınavda yüzde 20'nin arasında ve Japonya’daki üniversitelerin yüzde 60’ına girebilir durumda bir puan aldı.

Japonya’da Ulusal Enformatik Enstitüsü tarafından ‘Todai Robot Zekası’ projesi kapsamında geliştirilen robot, 950 puan üzerinden 511 alarak sınavı geçti. Japon öğrencilerin puan ortalaması 416'da kaldı. Bu sonuçla Todai Robot Zekası, ülkedeki 441 özel üniversite ve 33 devlet üniversitesinin bazı bölümlerine kayıt yaptırabilecek puana erişti, ancak robotun puanı Tokyo Üniversitesi'ne girmeye yetmedi. Proje uzmanları, robotun 2021’de Tokyo Üniversitesi’ni kazanacak yeteneğe kavuşacağına inandıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

***

‘Todai Robot Zekası’, Türkiye’de üniversite sınavlarına girseydi acaba kaç puan alırdı? SAYISAL puan türünden yaklaşık 330 puan alacağını söyleyebiliriz.

Yapay zeka bu puanla Türkiye’de hangi üniversiteleri ve hangi bölümleri kazanırdı? Çukurova Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği, Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği, Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği, Uludağ Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerini rahatlıkla kazanabilirdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder