Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Yaratıcılığı öğüten sistem!
HABERİ PAYLAŞ

Yaratıcılığı öğüten sistem!

Haberin Devamı

Bugünkü eğitim sisteminde başınıza gelebilecek en kötü şey hata yapmaktır. Ancak şunu herkes bilir; hata yapmaya hazır değilseniz, asla orijinal bir şey üretemezsiniz. Picasso’nun çok inandığım bir sözü vardır: ‘Tüm çocuklar sanatçı doğar. Mesele büyüdüğün zaman sanatçı kalabilmektir.’ Çocuklar yetişkinliğe geçince hata yapmaktan korkar hale geliyor ve yaratıcılıklarını kaybediyor. Aslında doğuştan gelen yaratıcılık eğitimle yok ediliyor. Günümüz çocukları 2065 yılında emekli olacak. Çocukları o tahmin edilemez geleceğe en iyi şekilde taşımak eğitimcilerin sorumluluğunda. Oysa 5 yıl sonra bile ne olacağına dair kesin bir bilgimiz yok!

Bu güzel sözler, eğitimci Sir Ken Robinson’a ait.

Robinson’a göre insan yaratıcılığının boyutları tahmin edilemeyecek büyüklükte. Tüm çocuklar olağanüstü yeteneklere sahip olarak doğar, ancak bu yetenekleri ve yaratıcı kapasiteleri eğitim sistemi içerisinde öğütülerek yok edilir!

Yaratıcılığı öğüten sistem

Gillian, hiçbir dersi oturarak dinlemez. Sürekli hareket halindedir. Hiperaktif ve dikkatsizdir, konsantrasyonu sıfırdır! Okul idaresi ve öğretmenler, durumdan son derece şikayetçidir. Sonunda annesini çağırır “Sizin çocukta bir gariplik var. Alın onu bir doktora götürün” derler.

Anne, çocuğu bir psikoloğa götürür. Doktor, görüşmeye anneyle kızı birlikte alır. Anne derdini anlatır. Doktor kıza dönüp “Biz şimdi annenle özel konuşacağız. Sen lütfen burada biraz bekle” der. Doktor, odadan çıkmadan önce çocuk sıkılmasın diye radyoyu açar.

Anne ile görüşen doktor, kızı çağırmak için geri döndüğünde, kızı dans ederken görür. Kız öyle bir dans ediyordur ki, adeta kendinden geçmiş bir haldedir. Konsantrasyon tavan yapmış. Doktor, kızı izlemekten kapıyı açıp içeri giremez! Anneyi çağırır.

Sonra anneye dönüp “Kızınız hasta değil. Kızınız doğuştan dansçı. Onu derhal bir dans okuluna götürün” der. Anne, daha sonra kızını bir dans okuluna yazdırır. Kız, okuldan içeri girip etrafta dans eden diğer çocukları görünce, annesine döner ve şöyle der:

Anne, buradaki herkes bana benziyor. Burada herkes kendini benim gibi dans ederek ifade ediyor.

Gillian, dans okuluna başlar. Kısa zamanda çok büyük mesafe alır. Bugün Broadway’de oynayan ‘CATS’ ve ‘Phantom of Opera’ eserleri ona aittir. Bu oyunların koreografileri Gillian Lynne tarafından tasarlandı.

Eğitimde yaratıcılığın, yaratıcı becerilerin geliştirilmesinin önemi konusunda günümüz eğitimcileri hemfikir, ancak eğitim sistemlerinin gerçekten bu amaca hizmet edip etmediği ise uzun süredir tartışılan bir konudur!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder