Sadık Gültekin’le Doğru Tercih 'Yükseköğretim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı' artık bir ihtiyaç!
HABERİ PAYLAŞ

'Yükseköğretim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı' artık bir ihtiyaç!

Türkiye-Libya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi' toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Geçici Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe başkanlığında Ankara’da yapıldı. Toplantıya, Libya’dan Dibeybe başkanlığında 14 bakanın yer aldığı büyük bir hükümet heyeti katıldı. Toplantıda, iki ülke arasındaki işbirliği ile ilgili bir dizi dosya ele alındı…

***

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye ile Libya arasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantıları kapsamında ülkemizde bulunan Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı İmran Muhammed Abdünnebi ile görüştü…

Haberin Devamı

***

Libya’nın nüfusu 7 milyon. 11 üniversitesi, 300 bin üniversite öğrencisi var. Bir şeye dikkat ettiniz mi, Libya’da ‘Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı’ var. En son ülkemize geçen hafta gelen Libya heyetinde yükseköğretim, 'bakan' seviyesinde temsil edildi. Aynı bakanlık, nüfusu 12 milyon olan Tunus’ta da bulunuyor. Dünyada birçok ülkede yükseköğretim 'bakanlık' seviyesinde yönetiliyor. Fransa, Afganistan, Mısır, İran, Irak, Polonya, Portekiz, Cezayir, Ürdün vb. ülkelerde de benzer bakanlıklar bulunuyor ve son yıllarda önemli projelere imza atıyorlar…

***

Bugün değişen koşullar nedeniyle değişime uyum sağlama, değişimi yönetme ve değişimde öncü olma stratejileri değişmiş ve çok çeşitlenmiştir. Değişen stratejilerle birlikte ülkeler gelecek yıllarda daha az sorunla baş etmek istiyorlarsa güçlü planlamayı temel almalıdır. Bu planlamada nicelik ve nitelik boyutu bir arada ele alınmalıdır. Bunu başaran ülkeler, güçlü planlamayla hem değişimi başlatmada hem de değişimi yönetmede etkili olacaktır. Ülkemizde de 'Yükseköğretim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı' artık bir ihtiyaç…

***

Ülkemiz yükseköğretimi son yıllarda büyük gelişme göstererek Avrupa ülkeleri arasında birçok alanda öne çıkmayı başardı. Türk yükseköğretim sisteminin son yıllarda gittikçe geliştiği ve hızlı bir iyileşme sürecinde olduğu, Bologna sürecinin bakanlar zirvesinde bile tescillendi. Bu gelişmeler ciddi bir planlama ve çalışmanın eseri. Ülkemizdeki toplam üniversite öğrencisi sayısı 8 milyonu geçti. Avrupa’da bu alanda ilk sıradayız. YÖK ilk kurulduğunda Türkiye’de 27 üniversite vardı. Şu anda toplamda 207 yükseköğretim kurumu var, her ilde en az bir üniversite bulunuyor. Artık bu elbise bu bedene dar geliyor…

Haberin Devamı

***

Bakanlar kurulunda yükseköğretime ilişkin birtakım kararlar alınıyor, ama ilgili kurum özerk ve kamu tüzel kişiliğine sahip olduğu için başkanı orada yer alamıyor. Oysa üniversiteleri, bilimi ve teknolojiyi yakından ilgilendiren konularda muhatabın bakanlar düzeyinde temsil edilmesi gerekiyor. 1982’den beri varlığı tartışma konusu olan YÖK kaldırılmalı ve onun yerine 'Yükseköğretim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı' kurulmalıdır. Üniversiteler, TÜBİTAK, TÜBA, ÖSYM ve YÖKAK bu bakanlığa bağlanmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder