Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Z Kuşağı’nı anlamak…
HABERİ PAYLAŞ

Z Kuşağı’nı anlamak…

Her kuşak değişikliğinde dünya büyük bir değişim yaşıyor. Z Kuşağı, önümüzdeki yıllarda dünyada dönüşüm yaşatacak ve pek çok alana yön verecek bir nesil. Bu sebeple Z Kuşağı'nı daha yakından tanımak ve daha iyi anlamak için dünya genelinde bir takım araştırmalar yürütülüyor. Maya Fikir Kulübü, Smartlook Analytics laboratuvarı ile birlikte, Türkiye’de sayıları 13 milyona ulaşan Z Kuşağı'nı anlamak adına kapsamlı bir araştırma yaptı. İşte, Z Kuşağı’nı anlama adına yapılan araştırmadan çarpıcı başlıklar:

Haberin Devamı

• Oyun dünyasının hızla gelişmesini sağlayan Z Kuşağı, aynı zamanda kendi dünyasının merkezine de oyunu koymuş durumda. Yapılan araştırma, oyunlardaki başarısızlığın gençleri gerçek dünyadaki başarısızlıklardan daha fazla etkilediğini gösteriyor.

• Z Kuşağı öğrencileri üniversitede bölüm seçiminin çok önemli olduğunu belirtiyor. Öğrenciler kendi istedikleri bölümde eğitim almak istiyor.

• Z Kuşağı üniversite öğrencileri verilen eğitim ile iş yaşamının örtüşmediğini düşünüyor. Bu sorundan dolayı ileride yeterli kazanca sahip olabileceklerine inanmıyorlar.

• Z Kuşağı, çok para yerine, sevecekleri işi yapmak istiyor. Önceki nesillere göre Z Kuşağı'nın en belirgin farkının bu olduğu söylenebilir. Araştırma, bu kuşağın daha fazla kazanacakları ama hoşlanmadıkları işler yerine, yeterli paraya sahip olacakları ancak hoşlandıkları işlerde çalışmak istediklerini gösteriyor.

• Gençlerin yüzde 81’i online yerine yüz yüze eğitimi tercih ediyor. Pandemi döneminin sağlık ve güvenlik önlemi unsurlarını önemsemekle birlikte; psikolojik, sosyolojik ve eğitim kalitesi açısından üniversitelerin bir an önce yüz yüze eğitime geçmesi gerektiğini düşünüyor.

• Öğrencilerin çok büyük bir bölümü üniversiteyi eğlenceli bir süreç olarak görüyor. Gençler, okudukları bölümlerin kendilerine maddi olarak parlak bir gelecek sunmayacağına inansa da üniversitenin yaşamlarına pozitif değişim ve sosyalleşme kattığını düşünüyor.

• Araştırma sonuçları, Z Kuşağı’nın gelecek kaygısının önceki kuşaklara göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Gelecek kaygısı taşıyan Z Kuşağı, aynı zamanda önemsiz hissettirildiklerini düşünüyor.

Haberin Devamı

• Yapılan araştırma, gençlerin siyasi konulara ilgisiz olduğuna dair düşüncelerin ne kadar yanlış olduğunu gözler önüne seriyor. Gençler bu konulara ilgisiz değil, aksine kendileri ile ilgili karar mekanizmalarının bizzat içerisinde yer almak istiyor, ancak siyasi sistemin buna elverişli olmadığını düşünüyor.

• Z Kuşağı gençleri babalarından gelen negatif bildirimleri kabul ederken, anneden gelen negatif bildirimlere tepki gösteriyor. Bu sonuç aile içi dengelerle ilgili ilginç bir gösterge sunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder