Şafak Coştu Burun ve kepçe kulak ameliyatı hakkında bilmeniz gerekenler
HABERİ PAYLAŞ

Burun ve kepçe kulak ameliyatı hakkında bilmeniz gerekenler

Günümüzde burun ameliyatı çok yaygınlaştı. Konu ile ilgili Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nde, KBB uzmanı Dr. Gözde Pamuk’un kapısını çaldım. Burun ameliyatı ve kepçe kulak ameliyatıyla ilgili merak edilenleri sordum.

Burun ameliyatı deyince aklımıza hep kadınlar geliyor. Burun ameliyatı erkekler tarafından da tercih ediliyor mu?

Burun estetiği yaygınlaştı. Burun yüzün çok önemli bir kısmını oluşturuyor. Erkek hastalarımız çok, travmaya daha açık olduğu için çok tercih ediliyor. Yine horlama problemi için burun ameliyatına başvuran hastalarımız var. Dolayısıyla hem fonksiyonel hem de estetik bir görüntü için geliyorlar.

Haberin Devamı

Hastalarınıza neler öneriyorsunuz?

Burun ameliyatının en önemli kısmı hastaları dinlemek ve ne istediklerini bilmek. Bazen onların istekleri ile bizim estetik bakışımız arasında fark olabiliyor. Böyle bir durumda ameliyatı ertelemeyi teklif edebiliyoruz. Kemik, kıkırdak, cilt tipi, yüz oranları gibi faktörler burun ameliyatında çok etkili, bu yüzden kişiden kişiye değişen burunlar yapılıyor.

Burun ve kepçe kulak ameliyatı hakkında bilmeniz gerekenler

Ameliyat sonrası hastaların nelere dikkat etmesi gerekiyor?

İlk dönemde baş yüksekte yatmalarını ve buz uygulamaları yapmalarını istiyoruz. İlk 6 ay travma alacakları ikili sporlardan kaçınmalarını istiyoruz. Bir ay gibi bir süre tansiyonu yükseltecek egzersizlerden kaçınmalarını öneriyoruz. 3 ay kadar da gözlük takmayı ertelemelerini istiyoruz. Sigara içmek ödemin geç çözünmesine ve istediğimiz açıları alamamamıza sebep oluyor, bu yüzden sigara içmemelerini tavsiye ediyoruz.

Bazen istenen sonuçlar elde edilemiyor veya hasta dikkat edilmesi gereken noktaları kaçırıyor. Bu nedenle revizyon ameliyatı ihtiyacı doğuyor. Siz revizyon ameliyatı yapıyor musunuz?

Evet. Dünyadaki ünlü cerrahlara baktığımızda da yüzde 2-5 oranında revizyon ameliyat yaptıklarını görüyoruz. Burun kemik, kıkırdak ve deri üç farklı bileşeni olan bir organ. Takip süresi içinde iyileşme dokuları revizyon ihtiyacını doğurabiliyor. 6 ay gibi bir süre burnun iyileşmesi için bekliyoruz. Sonrasında hastanın gerçekçi istekleri doğrultusunda revizyon cerrahi uyguluyoruz.

Haberin Devamı

Burun ve kepçe kulak ameliyatı hakkında bilmeniz gerekenler

Ameliyat sonrası hastaları ağrılı bir süreç mi bekliyor?

Kemiğe müdahale ettiğimiz için ağrı oluyor fakat basit ağrı kesicilerle geçirebildiğimiz bir ağrı bu.

Kepçe kulak ameliyatı yapıyor musunuz?

Kulak gelişiminin yüzde 85’i 5 yaşından sonra tamamlanıyor. Dolayısıyla bu ameliyatı 6 yaşından sonra yapabiliyoruz. Benim tavsiyem çocuklar okul çağına gelmeden bu ameliyatı olmaları.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder