Şafak Coştu Büyük adam Ata’m
HABERİ PAYLAŞ

Büyük adam Ata’m

Dün 10 Kasım, Atatürk’ün aramızdan ayrılışının yıldönümüydü.

“Dünyayı ben mi kurtaracağım?” deyip tüm sorumluluklarımızı def edip dururuz ya işte, Atatürk dünyayı bizim kurtaracağımızı çok güzel bir anısıyla anlatıyor. Sadece büyük adamların büyük işler yapmayacağını vurguluyor.

İsmet Görgülü'nün yayına hazırladığı “Atatürk’ün Anıları” adlı eserinden, Atatürk’ün kendi ağzından anılar yazacağım.

“Yonyo’da (Selanik’te) bir mekanda bir masaya yaklaştığımı hatırlarım. Masadakiler çok vatanseverce konuşuyorlardı. İnkılap yapmaktan, inkılap yapabilmek için büyük adam olmaktan söz ediyorlardı. Herkeste büyük adam olma hevesi vardı. Fakat büyük olabilmek için insan nasıl ve kimin gibi olmalı? İçlerinden biri bağırdı: “Cemal Bey gibi olmak isterim.” Sofrayı işgal edenlerin hepsi: “Bravo,” dediler. Sonra hiçbirini yakından tanımadığım bu kişiler hep birden bana döndüler. Ben durgun ve sabit bir bakışla kendilerine baktım. Bu bakışımla tabii bir şey anlatmak istiyordum. Benim tavrımdaki, durgunluğumdaki manaya dikkat eden yoktu. Benim, onlardan daha çok, her gün ve her gece temas etmekte dolduğum Cemal Bey hakkındaki düşüncelerine katılmamı bekliyorlardı. Ben bilmem neden, bu kişileri edecek bir işarette bulunamadım. Fakat içimden şu düşünceler geçti: “Bir adam, ki büyük olmaktan bahseder, benim hoşuma gitmez. Bir adam, ki memleketi kurtarmak için evvela büyük adam olmak lazımdır, der ve bunun için bir de kendine örnek seçer, onun gibi olmayınca memleketin kurtulamayacağı kanaatinde bulunur, bu, adam değildir.”

Haberin Devamı

Ben böyle düşünürken, sofra arkadaşlarımı memnun edemediğimi hissettim. Hiç şüphe etmem ki bana dair hükümleri menfi olmuştur ve bu hükümlerini makul bir surette izah edebilmek için demiş olsalar gerektir ki:

- Bu acemi efendi, galiba kendini o kadar büyük görüyor ki ve bu sebepten görüşü o kadar daralmıştır ki artık büyüklüğü göremez hale gelmiştir. Bu adam, arkadaşımız olamaz.

Bu gece o sofranın mahmurluğu etrafında iki görüş ortaya çıktı:

Biri müsbet, biri menfi.

Bir görüşe göre evvela büyük adam olmak, sonra memleketi kurtarmak lazımdır.

Haberin Devamı

Diğer görüşe göre büyük adam lafla olmaz, evvela memleketi kurtarmalı, ondan sonra dahi büyüklük söz konusu değildir.

Arkadaşlar size bu hikayeyi bugünkü duygumla, tecrübemle söylemiyorum, Yonyo’nun özel odasındaki gözlemlerimin bana ilham ettiği fikir, bu idi.” Mustafa Kemal ATATÜRK

Şimdi bir düşünmeli “büyük adam” olmak için “büyük adam” olarak mı doğmak gereklidir? Büyük işler yapmak ancak bilimle, çalışmayla, azimle olacaktır. Dünyanın “en büyük adam” ı yaptığın her inkılap için, özgürlüğümüz için sana müteşekkiriz. Özlem, minnet ve saygıyla sonsuza kadar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder