Şafak Coştu Kadına şiddet uygulayan erkeği kim yetiştiriyor
HABERİ PAYLAŞ

Kadına şiddet uygulayan erkeği kim yetiştiriyor

Biliyorsunuz, dün Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ydü. Öyle bilindiği gibi kapitalizme hizmet eden bir gün değil, tam tersine kapitalizme kafa tutan bir gün. 1857 yılında çalışma koşullarının acımasızlığına karşı çıkan 120 kadın işçi, fabrikada çıkan yangında kapıların kilitlenmesi sonucu yanarak hayatını kaybetti. Bu kadınlar işverenler için bir simgeydi. Ölümleri ise, çalışma koşullarına baş kaldıranlara bir gözdağıydı. Ama durum pek öyle olmadı. Hesaplanan gözdağı verme ters tepki yarattı ve tüm dünyayı içine alan bir 'özel gün' oluştu: Dünya Emekçi Kadınlar Günü.

Haberin Devamı

Hayatımızdaki mobbing

Kadın haklarını her yazımda savunsam da bir sarmalın içinden çıkamıyorum. Evet, kadına şiddete karşıyız. Peki ama kadına şiddet uygulayan erkeği kim yetiştiriyor? Maalesef yine kadın. Kadın bir toplumun temel taşıdır. O eğitilirse ülke eğitilir. Durumumuza bakınca kadınlar pek eğitilmiş gibi durmuyor. Kadının kadına yaptığı şiddet de azımsanmayacak kadar fazla. Yıl 2020 ve hala çalıştığı kurumlarda kadınlar hamile kaldığı için dışlanıyor ve mobbing'e maruz kalıyor. Üstelik kadınlar bu davranışı çoğunlukla kadın yöneticilerinden görüyor. Doğurma hakkı elinden alınmak istenen kadınların önüne hemen istifa kağıdı getiriliyor.

Hayatımızdaki mobbing sadece bununla da kalmıyor. Yüzyıllardır süren bir gelin-kaynana savaşı var bu topraklarda. Kadınlar ev içinde bile birleştirici değil, ayrıştırıcı oluyorlar. Buna ister ego savaşları deyin, ister iktidar savaşı… Oğlu gelinine kötü davranıyor diye mutlu olanlar bile var. Peki o zaman biz kadına şiddeti nasıl durduracağız? Nasıl toplumu geliştireceğiz? Bu savaşlardan arınıp nasıl kariyerimize odaklanacağız? Kadın hizmetçilik görevini bu denli benimsemişken nasıl sıyrılacak, nasıl “Tabuları yıkarım, bulaşıklara karışmam” diyecek? Çocuğundan bunalan anneleri önce kadınlar 'sevgisiz' olarak tanımlarsa, empati sözcüğü görevini nasıl yerine getirecek?

Toplumda hiçbir kadının yazılı kuralları yoktur. Kadın her daim bakımlı olmak zorunda, çocuk için kariyerinden vazgeçmek zorunda, doğum yapmak zorunda, temizlik yapmak zorunda, erkeğini mutlu etmek zorunda, evlenmek zorunda DEĞİLDİR!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder