Şafak Coştu Kadını ne zaman bu kadar değersizleştirdik?
HABERİ PAYLAŞ

Kadını ne zaman bu kadar değersizleştirdik?

'Kadın' konusunu 21'inci yüzyılda aşmak yerine geriye doğru gittiğimiz su götürmez bir gerçek. Kadın olmak bu coğrafyada çok zor. Biyolojik olarak yaşadığın regl dönemlerini söyleyemez, saklarsın. Hala çoğu markette kadın pedleri kasaya gitmeden paket yaptırılır. Sırf kadın olduğun için yaratılıştan gelen bir durum için utanmaya mahkum edilirsin. Ama aynı toplumda kasada prezervatif satılır. Sadece bu örneğimden bile kadın-erkek eşitliği olmadığını anlayabilirsiniz bu ülkede.

Kadını ne zaman bu kadar değersizleştirdik, kırılma noktası neydi diye düşünüyorum. Tomris Hatun, Altuncan Hatun, Dilşad Hatun’lar atlara binip devlet yönetirken onların torunları ne zaman “Kadın şoför işte” diye küçümsenmeye başladı? İlk ne zaman bir din hocası çıkıp “6 yaşında bir kız çocuğuyla evlenebilirsiniz" diyerek tüm sapıkların müritliğini kazandı? İlk ne zaman hamileliğimizden utanmamız gerektiği söylendi? “Adam gibi adam, adamın dibi, sözünün eri, erkek sözü” iltifat, “karı kılıklı, karı gibi ağlamak” hakaret olurken, kimse bu duruma dur demedi mi? Güzellik kalıpları bir bize şekillenmiş bu ülkede, dişlerini fırçalamayan, ter kokan erkekleri hiç sorgulamamış bu topraklar. Hep bizden beklenmiş spor yapılması, diyet yapılması, temiz olunması, güzel olunması… Göbekli erkeklerin sadakatsizliğine boyun eğmek de bizden beklenmiş, erkeğin elinin kiri olmuş ihanet, 'kadının ilgisizliğinin sonucu' diye lanse edilmiş.

Haberin Devamı

Sizin uydurma kalıplarınıza sığmak zorunda değiliz!

Kadını ne zaman bu kadar değersizleştirdik

Kadının kadına yaptığı zulüm de yok sayılmayacak kadar fazla. Bir çocuğu anne yetiştirir. Baba hiçbir zaman anne kadar etkin değildir. Geçenlerde bir ortamda kadının şöyle bir sözüne şahit oldum: “12 yaşındaki oğlum, 'Kadın dediğin kocasına hizmet edecek, yemeğini yapacak' dedi gurur duydum, şimdiki çocuklar çok zeki” dedi. Sen bu sözden gurur duyabilirsin fakat ben hicap duydum! Çocuğun, bu cümleyi kurmasına sebep olacak bir ortam hazırlayıp sonra bu bireyi topluma kazandıracağı için gurur duyacak bir anne nasıl olabilir? Bu ebeveynler miras paylaştırırken de aynı gururu taşıyor olacaklar ki bu topraklarda hala kız çocuğu ve erkek çocuğuna verilen miras aynı değil. Çünkü 'kadın hep boyunduruk altında yaşasın, ezilen kadın kolay yönetilir' düşüncesi ebeveyn olunca bile frenlenmiyor.

Haberin Devamı

Kadın evinde çocuk baksa küçümsersiniz, iş hayatına girse kısıtlarsınız, süslenmese 'bakımsız' der dışarı bakarsınız, süslense 'kimin için' dersiniz, sussa 'ezik' dersiniz, konuşsa 'ahlaksız' dersiniz… Biz kadınız ve sizin uydurma kalıplarınıza sığmak zorunda değiliz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder