Şafak Coştu Kadınların fiili destekçisi: Gülnur Ceyhan
HABERİ PAYLAŞ

Kadınların fiili destekçisi: Gülnur Ceyhan

Gülnur Ceyhan, çok hoş bir organizasyonda tanıştığım bir kadın girişimci. Elbette tek özelliği girişimci olması değil. “Tek ben kazanırsam ülke kazanmaz” demesi, onu özel kılan özelliklerden biri. Binlerce kadına güç veren harika projeleri var. Kişiyi en iyi kendisi anlatır; o yüzden kendini ve projelerini Gülnur anlatsın istiyorum.

Kendinden bahseder misin?

İstanbul’da doğdum. Annem ve babam ayrıldıktan sonra annem Ankara’yı eğitim için daha uygun buldu ve Ankara’ya yerleştik. Annem eğitimci. Ben, belli bir yere kadar ilişkisini sürdüren, belli bir yerden sonra bağlarını koparan ve kopardıktan sonra ayakta durmaya çalışan, çocuğunu okutup meslek sahibi yapmaya çalışan bir annenin kızıyım. Sürekli “Ayakta kalmalıyım, okumalıyım, üniversiteyi kazanmalıyım, bir daha kazanmalıyım, daha çok şey başarmalıyım…” düşünceleriyle büyüdüm.

Haberin Devamı

Mezun olduğun bölümle bağlantısı olmayan bir iş yapıyorsun. Neden tekstil?

Okuduğum bölümle alakalı bir işte çalışmayı istemedim. Neden bunu yapmak zorunda olduğumuzu da anlamış değilim. Siyaset bilimi okumak istiyordum çünkü daha kapsamlı bir bölüm. Yüksek lisansımı da insan hakları üzerine yaptım. Okumanın paraya döndürmemiz gereken bir şey olduğuna hiç inanmadım. O yüzden de spesifik bir bölüm okumadım. Okumak istediğim bölümü okudum ve yapmak istediğim işi yaptım.

Kurumsal iş hayatından çıkıp kendi işini kurdun, bu kuruluş aşamasında en zorlandığın konu neydi?

Garanti geliri öteleyip riske giriyor olmak. Bireysel olarak değil; çevremi ikna etmek zorunda hissetmek beni çok zorladı. Yani “Bunu yapabilirim”den ziyade bunu başkasına anlatma kısmı beni çok zorladı. Bence bir insanın “Yaparsın” sözcüğünü duyması büyük zenginlik. Benim yaşadığım da çoğu kadının yaşadığı da destek görmekten ziyade çevresini ikna etme çabası. İnsanlar fikir geliştirme aşamasını tam tadamadan önce bu fikri ve haklarını pazarlamaya çalışıyor ki bu da oldukça yorucu.

Kadın girişimcileri desteklerken kafanda 'acaba'lar oldu mu? Hiç ihanete uğramaktan çekindin mi?

Elbette korkularım oldu. Ama çok fazla kişisel gelişim kitapları okuyorum ve kendimi geliştirmeye çok odaklıyım. Hep şunu düşündüm: Biri bana bakar ve aynısını yapmaya çalışırsa, matematik gereği hep arkamda kalır. Bu düşünce hep sakinleştirmiştir. Korkak veya adım atmaktan çekinen insanları ikna etmeye çalışmak enerjimi emen bir durum. Hep “Haydi yaparsın” diyen taraf oldum.

Haberin Devamı

Ülkemizde kadınların geride kaldığını düşünüyor musun? Neden 'kadın girişimi' diye ayrı bir anlayış var?

Kadınların geride kaldığını düşünmüyorum, hiç ilerlemediğini düşünüyorum. Erkekler ilerleyince kadınlar otomatik olarak geride kalmış gözüküyor. Toplumsal kültürler kadınları korkak yapmış, bu korkunun yetiştirilme tarzı ve rol model olan anneden geldiğine inanıyorum. “Başımıza iş çıkarma” kültüründen geliyoruz ve bu anlayış neticesinde erkeğin para kazanması gerek diye düşünülüyor.

Kadın girişimcilerle yaptığın projeden bahseder misin? İsteyen herkes dahil olabilir mi?

Tekstilde toptan satış ve üretim yapıyorum. Birçok kadının hayali tekstille uğraşmak. Fakat bu sektöre girmek için kimsenin tam ve doğru bilgisi yok. Sanıyor ki kadınlar, mutlaka mağaza açmaları gerekir. Oysa alakası yok. Sanıyor ki o mağazayı da açarken popüler bir yerde açması gerek. Hiç alakası yok. Bunu yapabilmek için 1000 TL bir sermaye bile yeterli. Ben dedim ki insanlara, her şeyden toptan fiyatına bir tane almanız yeterli dersek, elindeki parayla üç model yerine 30 model alabilir. Ben bu şekilde seri kavramını kırdım. İsteyen istediği kadar, hatta bir ürünü bile toptan fiyatına benden alabilsin. Ben kadınları fiilen yüreklendireyim, dedim. “Ürünü almasanız bile olur, hesabınızı açın, görsellerimi paylaşın, sipariş geldikçe alırsınız” dedim. 92 tane bu şekilde yapan kadın girişimcim var.

Haberin Devamı

Kadın girişimciler için kurduğun bir platformdan bahseder misin?

Tekstil yetkin olduğum bir alan fakat her kadının hayali bu olmayabilir, dedim. Bir platform kurmaya karar verdim, farklı sektörlerden kadınları bir araya getirdim. Sosyal ağ platformu kurdum. Hiçbir şekilde maddi bir ödemesi olmayan bu sistemde bulunan her kadın birbirini destekliyor. Bu platformda binlerce üretken, çalışkan kadın var. Doğru kişileri doğru kişilerle tanıştırıp, işlerinin büyümesini sağlıyoruz. Diş hekimi de var, organik tarımla uğraşan da, diyetisyen de… Yani olabildiğince geniş meslek skalasına sahip. Herkes birbirini destekliyor ve birlikte büyüyoruz.

Son olarak özellikle kadınlara sunacağın öneriler var mı?

Mental şekilde iflas etmesinler. Zihinlerinde bir hayali canlandırıp, sonra negatif düşüncelerle bu işi batırmasınlar. Bahane üretmesinler ve adım atsınlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder