Şafak Coştu Korona’nın Güneş’i bir bilim insanı
HABERİ PAYLAŞ

Korona’nın Güneş’i bir bilim insanı

Yazılarımı okuyup takip edenler feminist ruhumu keşfetmiştir. Bu topraklarda başarılı olmuş kadınlara çok saygı duyuyorum. Birçok mücadele sonucu elde ettikleri başarılar çok kıymetli. Bugün başarı kelimesinin hakkını veren bir kadından bahsedeceğim size, bir bilim insanı Doç. Dr. Güneş Özhan Baykan.

Kendisi 2003 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl uluslararası Max Planck Araştırma Okulu Moleküler Biyoloji Programı’ndan kabul alarak Almanya’nın Göttingen kentine gitti. Göttingen Georg August Üniversitesinde yüksek lisans çalışmalarını tamamladı. Doktora derecesini, 2005-2009 arasında Max Planck Gelişim Biyolojisi Enstitüsü'nde, embriyonik gelişimin moleküler evrim mekanizmaları üzerine gerçekleştirdiği tez çalışmasıyla Tübingen Eberhard Karls Üniversitesi'nden aldı. Doktora-sonrasında, 4,5 yıl boyunca Dresden Teknoloji Üniversitesi Biyoteknoloji Merkezi'nde zebra balığı modelini kullanarak gelişim biyolojisi, hücre sinyal iletimi ve doku rejenerasyonu üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. 2014 yılında Türkiye’ye dönüş yaparak Dokuz Eylül Üniversitesi’ne öğretim üyesi olarak atanan ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi bünyesine araştırma grubu lideri olarak katılan Dr. Özhan Baykan, burada bağımsız araştırma laboratuvarını ve zebra balığı deney hayvanı laboratuvarını kurdu. Türkiye’ye döndükten sonra, TÜBİTAK Yurda Dönüş Bursu, EMBO Yerleşim Desteği, L'Oréal Unesco Bilim Kadınlarını Destekleme Ödülü, Bilim Akademisi BAGEP Ödülü, Türkiye Bilimler Akademisi GEBİP Ödülü, ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü gibi çok sayıda ödüle layık görüldü. Araştırma projeleri, TÜBİTAK, Avrupa Komisyonu, Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO) ve British Council gibi prestijli ulusal ve uluslararası kuruluşlarca desteklenen Dr. Özhan Baykan’ın başlıca araştırma alanları arasında hücre sinyal iletiminin düzenleyici mekanizmaları, doku ve organ yenilenmesinin moleküler kontrolü ve zebrabalığı hastalık modelleri bulunuyor. İçinden geçtiğimiz bu zor dönemde, çalıştığı kurumda, pek çok kurum ve kuruluş gibi, aktif çalışmalarına ara vererek evden çalışma düzenine geçmek zorunda kaldı. Ancak bu durum, onu ve onun gibi düşünen, yani ülkesi ve insanı için elini taşın altına koymak isteyen bilim insanlarını durduramadı.

Haberin Devamı

Korona’nın Güneş’i bir bilim insanı

Haberin Devamı

Dr. Güneş Özhan Baykan’ın da sorumlu öğretim üyelerinden biri olduğu ve zor zamanlarda insanımız için bir umut penceresi yaratmak için var gücüyle çalışan cesur ve çalışkan bir ekip, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) desteğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi Bioİzmir Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bir COVID-19 Tanı Merkezi kurdu. Gece gündüz süren hummalı bir çalışmanın ardından kuruluşunu tamamlayarak, günde 3000 test kapasitesi ile analiz yapmaya başlayan Tanı Merkezi’ndeki 40 kişilik ekibin 6’sı viroloji, mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, genetik, tıbbi biyoloji ve biyokimya alanlarında uzman öğretim üyelerinden, 2’si mikrobiyoloji uzmanı doktorlardan ve 20’si TÜSEB tarafından işe alınan lisansüstü öğrencilerden oluşuyor. 7/24 esasıyla çalışmalarını yürütmekte olan ekibin yolu bilimin yolu, ortak amacı ise var güçleriyle İzmir halkı için sağlık hizmeti sağlamaya destek olmak. Yorgunluklarını unutturan bu kutsal amaç etrafında birleşmiş bu yürekli ve azimli ekibin yolu ve şansı açık olsun!..

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder