Şafak Coştu Kuralsızlık hayatımızda kural olmuş
HABERİ PAYLAŞ

Kuralsızlık hayatımızda kural olmuş

Ülkemizde kurallara uymak tabiri caizse “eziklik” olarak görülüyor. “Kurallar ihtiyaçlardan doğmuştur” normu sert bir şekilde duvara çarpmakta. Türkiye’nin yaklaşık nüfusu 82 milyon ve milyonlarca kişinin kafasına buyruk yaşaması düşünülemez. Herkesi içine katmamakla birlikte, çoğumuz kurallara uymamayı büyük bir başarı sayıyoruz.

Trafik varken emniyet şeridinden geçip ilerlemek çoğumuz için bir zeka göstergesi. Uzun uzun sıralara “Pardon ben bir şey soracaktım” diyerek kaynamak, bazı insanlar için alkışlanacak bir durum. Trafik canavarlı için, kamera yokken ışıkta geçmek doğal bir davranış... Kimileri radar olmayan yerde hız yapıp Azrail’in görevini üstlenir; kimileri o kadar empati yoksunudur ki, engelli yerine park etmek onlara göre düşüncesizlik değildir. Bir gün kendisinin de tarih olacağını düşünmeyenler, 1000 yıllık kalıntılara karpuz kabuğu, bol bol peçete, plastik bardak atar...

Haberin Devamı

Peki bu düzen nasıl değişir?

Kuralsızlık hayatımızda kural olmuş

Her şey çocuklara örnek olmakla başlar. Kağıt üzerinde anlatılan kurallar hiçbir zaman hayata geçirilemez. Bir öğretmenin günlük yaşamda kurallara uymama gibi bir lüksü yoktur. Her an izleniyormuş gibi davranmalı. Mesela akademik bilgi ahkamı kesen öğretmenlerin görgü kurallarından bihaber şekilde çocukları yemekhaneye götürmeleri içler acısı bir durum. Sıradayken çocukların önüne geçmeyi otorite sayan bu öğretmenlerle ilerlemek zor. Herkesi ayni kefeye koymak doğru değil ama yapılan işin ciddiyetine varmak da en doğrusu.

Ailelerin kurallar konusunda öğretmene destek olmaması da tek ayağı kırılmış masada oturup yemeğin dökülmemesini beklemek gibi bir şey!

Daha yaşanılası bir dünya için herkes üzerine düşen görevleri yerine getirmeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder