Şafak Coştu Özel okulların aldığı para nereye gidiyor?
HABERİ PAYLAŞ

Özel okulların aldığı para nereye gidiyor?

Bu ara eğitim camiası bir okulun iflasını konuşuyor. Yaklaşık 130 tane şubesi olan okul, borçlarından dolayı kapanıyor. 130 şube demek binlerce öğretmen demek, binlerce öğrenci demek, binlerce mağdur veli demek. Öğretmenler aylardır emeklerinin karşılığını almadan çalışıyorlar, umarım veliler tarafından da yeterli takdiri görüyorlardır bu fedakarlık karşısında. Elektrikleri kesilmiş, suları olmayan bu okullarda eğitim vermeye çalışan binlerce öğretmene mi üzülmeli, sene başında ücretleri peşin ödeyen velilere mi üzülmeli yoksa sene ortasında nereye gideceği belli olmayan öğrencilere mi üzülmeli bilmiyorum.

Haberin Devamı

Aldığım haberlere göre kimi öğretmenler evlerini geçindirmek için akşam taksiye çıkıyorlarmış. Öyle ya; yaşamı idame ettirmek için paraya ihtiyaç var. Çocuğuna ekmek götürmeye çalışan öğretmenler alternatif yollar arıyor. Ne zaman bu kadar zor duruma itilen bir kitle oldu öğretmenler bilmiyorum ama bildiğim bir şey var ki, en önemli görevi yapan insanlar geleceklerinden bu kadar endişeli olmamalı. Hani hep diyoruz ya "Finlandiya eğitim sistemi" diye, işte o özendiğimiz Finlandiya’da ögretmen olmak çok zor. Üstelik ülkenin en çok kazanan mesleği öğretmenlik.

Bu para nereye gidiyor?

Şimdi aklımda bazı sorular var: Bu okul batana kadar neden şube açtı? İnsan bir yerde “dur” der kendine. Bu kadar şube belli ki idare edilememiş. Neden küçülmeye gidilmemiş? Bir sorum da, genel olarak özel okullara: Bir öğrenciden alıyorsunuz 40-50 bin TL; üstüne kırtasiye ücreti, yemek ücreti, servis ücreti alıyorsunuz. Yetmiyor utanmadan insanlardan 50 TL'lik kitap parası istiyorsunuz. Üsüne öğretmene 3 bin TL maaş veriyorsunuz... Peki ama sevgili okul sahipleri, bu 50 bin TL'yi neye harcıyorsunuz? Basit bir matematik işlemi yapıyorum ve bulamıyorum.

Veliler çocukları iyi eğitim alsın diye zorlanıyor, bazen borç alıyor, çoğu şeyden kısıyor ve sonra peşin parasını ödedikleri okul batıyor. Ne diyecekler şimdi? Açıklamaları ne olacak? “Kusura bakmayın sürprizi kaçmasın diye batana kadar söylemek istemedik” mi?

Özel okullar daha çok incelenmeli, usulsüzlüklere geçit verilmemeli, insanlar mağdur edilmemeli. Ne diyelim; umarım bu konudan en az zararla kurtulur insanlar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder