Şafak Coştu Yeni nesil ebeveynlik anlayışları
HABERİ PAYLAŞ

Yeni nesil ebeveynlik anlayışları

Günümüzde çocuk yetiştirmek favori hobilerden biri oldu. Ebeveynler sosyal medyadan birçok kişiyi takip ediyor, çok kişiyle iletişim kuruyor, yeni yeni fikirler duyuyor, sağdan soldan bilgiler ediniyorlar. Ama kimse bilgilerin güvenirliğini, bilimsel gerçekliğini araştırmıyor. Sosyal medyada konu ile ilgili hiçbir eğitimi olmayan insanlar çocuk gelişimiyle ilgili ahkam kesiyor.

Bizim için de her zaman hazır bilgi tatlı geliyor. “Bilgisel anne çocuğa şöyle davranmamız gerektiğini söyledi.” diyen binlerce kişi var etrafta. Takip ettiğiniz anne Piaget, Watsons, J.Locke, Pavlov, Skinner gibi birçok ismi mezarında ters döndürüyor. Öyle ya eğitim için senelerini vermiş, binlerce araştırma yapmış kişilerin fikirleri popülariteye yenik düşüyor.

Haberin Devamı

Yeni nesil ebeveynlik anlayışları


Mükemmel çocuk yetiştirme kaygısı

Yeni nesil ebeveynlik anlayışları şu şekilde şekillenmeye başladı; yanlışlarını yüzüne söylemeyin ki okuldayken ya da işe girdiğinde yanlışları söylendiğinde derin mutsuzluklar yaşasın, her istediklerini verin ki siz olmadığınızda hiç bir şey elde edemesin, dünyada hiç bir kötülük yokmuş gibi davranın ki kötülüklerden kendini koruyamasın, bütçe konularını asla konuşmayın ki bir gün dara düşerse bununla başa çıkmak için çözüm üretmesin, büyüklerine ismiyle hitap etsin ki otorite nedir bilmesin, saygısız konuşmaları özgüven olarak tanımlayın ki saygı nedir öğrenmesin, öğretmeninden memnun değilsen attırırız deyin ki bilgiye olan inancı yıkılsın...

Prof. Dr. Acar Baltaş’ın çok güzel bir sözü var, “Aileler benim yaşadığım zorlukları çocuğum yaşamasın aman diyorlar halbuki onları o noktaya getiren yaşadıkları zorluklar.” diyor.

Yeni nesil ebeveynlik anlayışları

Mükemmel çocuk yetiştirelim derken her şeyden bîhaber, kendini dünyanın merkezi sanan bireyler yetiştiriyoruz. Belki de en doğru şeyi ailelerimiz yaptı doğruyu yanlışı göstererek, eve gelen bizden büyük misafirlerin ellerini öptürerek, teşekkür etmenin nezaketini, hal hatır sormanın sıcaklığını öğreterek, yere düşmüş ekmeği üç kere öptürüp kuşlara verdirerek, tabağını bitir dışarıda o kadar aç insan var diyerek, okumanın ve iş sahibi olmanın önemini anlatarak yer yer bu konuda tehdit ederek, tablet yerine ip-top vererek, yeri geldiğinde kızarak hatta kulaklarımızı çekerek, her zaman otoritenin kim olduğunu öğreterek ve hissettirerek…

Haberin Devamı

Bırakın çocuğunuz hayatın her aşamasını bilerek büyüsün, zorlukları da görsün, mutlulukları da tatsın. Kendi emeğine saygı duyarken başkasının emeğini de yüceltmeye utanmasın, torpilsiz gerçek gururlar yaşasın.

Şafak COŞTU

Eğitimci

Sıradaki haber yükleniyor...
holder