Şafak Coştu Yönetici ve lider aynı kişi mi?
HABERİ PAYLAŞ

Yönetici ve lider aynı kişi mi?

Çalıştığımız iş yerlerinde hep bir amirimiz vardır. Kimi zaman bu hiyerarşik düzen çok sert tecelli eder.

Değişen dünya düzeni ile bu amirlik olgusu da boyut değiştirmeye başladı. Tabii bu çoğu ego sahibi insanların işine gelmeyecek. Bu yüzden bu değişimin tam gerçekleşmesi zaman alacak. Teknolojinin gelişmesi, algıların değişmesi, insanların zihin yapısının değişmesi artık yönetici değil, lider arayışlarına sebep oluyor. Her ne kadar kulağa aynı gibi gelse de, ikisi arasında ciddi fark var.

Yönetici gittiği yolu değil ulaştığı sonucu önemser, lider ise doğru rotayı kendisi belirler ve bu yolda ekibi ile birlikte ilerler.

Haberin Devamı

Yönetici ne yapacağınızı öğretir, lider ise nasıl ve neden yapıldığını öğretir. Akıllı bir lider çalışanlarla çatışmaya girmez. Çözüm odaklıdır. Yönetici ise insanların değil, konunun uzmanıdır. İnsanların ne hissettiği ile ilgilenmez. Yöneticiler insanların çalışmalarının ve başarılarının takdirini kendisine mal eder, liderler ise başarısızlığı kendisine mal eder ve kendisini suçlarlar.

Yönetici su an ne olduğuna, lider sürece odaklanır

Yönetici ve lider aynı kişi mi

Konuyla ilgili güzel bir sözü var Peter Drucker’ın, “Yöneticiler işleri doğru yaparlar, liderler ise doğru işler yaparlar” diyor. Kalıplaşmış doğrulardan çıkıp yeni fikirler üretmek biraz cesaret, biraz vizyon, biraz güç ve iyi bir ekip ister.

Düşününce yöneticilik mantıksız bir kavram. İnsanlar hayatını idame ettirmek için paraya ihtiyaç duyar ve bu yüzden çalışır. Parayı patronlar verir, dolayısıyla bir iş yerinde patronculuk oynayan, döpiyesli, ince sesli, ilkokul seviyesindeki laf cambazlıkları yapan bireylere ihtiyaç yok. Takım ruhuna sahip, yol gösterici liderlere ihtiyaç var. Aksi halde sürekli ast-üst ilişkisinin getirdiği bir çatışma ortamı oluşur. Yöneticiler duymak istemediklerini söylememenizi şart koşar. Bu yüzden kendi elleriyle bir dedikodu ortamı yaratırlar. Onlar kendi fikirlerini empoze etmeye çalışırken, liderler yeniliklere açıktır ve fikir zenginliğinin güzel sonuçlar doğuracağını düşünürler. Sürekli birilerine ne yapacağını dikte etmek yerine, birlikte nasıl bir güç oluşturulacağının konuşulması kurumları daha ileriye götürecektir.

Haberin Devamı

Hadi şimdi sorgulayalım gerçekten iyi bir lider mi olmak isterdiniz yoksa sıradan bir yönetici mi?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder