Sağlıklı Yaşam ve Medikal Estetik Uzmanı Sevgi Ekiyor Medikal estetik hakkında merak edilen her şey
HABERİ PAYLAŞ

Medikal estetik hakkında merak edilen her şey

Haberin Devamı

1. Botoks sağlığa zararlı mı? Gebelikte botoks yapılır mı?

Botoks bir toksin olsa da sağlığa zararlı değildir. Doğru şekilde ve uygun dozlarda yapılmadığında ancak bazı komplikasyonlar; kaşlarda asimetri, gereğinden fazla kalkmış kaşlar nedeniyle şaşkın bir yüz ifadesi, kaşların yukarıya hiç kaldırılamaması, kaşların ve göz kapaklarının aşağıya düşmesi, ağız kenarına yapılan uygulama sonrası konuşma zorluğu, yetersiz uygulama nedeniyle kırışıklıkların giderilmemesi veya kaşların kalkmaması görülebilir. Bunlar hekim tarafından düzeltilebilir. Botoksun gebelik ya da emzirme sırasında kullanım güvenilirliği saptanmamış olup C kategorisinde yer alır. Botoksun gebelik ve emzirme döneminde kullanılması önerilmez.

2. Botoks yüzde ve göz altlarında şişme yapar mı?

Botoks bir dolgu maddesi görevi görmez. Mimik kaslarına geçici ve uygulama ihtiyacına bağlı tam ya da kısmi felç yapar. Haliyle diğer komşu mimik kasları daha efektif çalışmaya başlayınca o bölgede daha önce hastanın fark etmediği katlanmalar artar ve hasta gözaltında şişlik ve torbalanma yapmış zanneder. Böyle bir etkisi yoktur.

Medikal estetik hakkında merak edilen her şey

3. Hyarulonik asit nedir? Vücutta ne kadar kalır? Yüzde dağılıp şişlik yapar mı?

Hyaluronik asit insan vücudunda bulunan sağlık açısından önemli bir madde olup ilerleyen yaşlarda vücutta azalır. Dolgu maddesi olarak 19'uncu yüzyılın ikinci yarısından beri kullanılıyor olup güvenilir bir yöntemdir. Kırışıklıkların azalması, su dengesi, eklemlerde yumuşatıcı etki etmesi gibi birçok faydası vardır. Dolgu maddesi bulunduğu bölgeye sadece etki gösterir. Etrafına su toplama özelliği olup bu sebeple uygulamalarda şişlik gözlemlenebilir. Kendiliğinden gerileyebilecek bu şişlik açısından gene de birkaç gün alkol tüketmeme, ara ara soğuk uygulama, çok sıcak su, buhar, sauna gibi ortamlardan sakınma gibi tedbirlerle atlatılır. Geçici dolguların etkisi uygulamasının ömrü 6 ay ile 24 ay arasında değişir. Bu süre seçilen dolgunun içeriğine ve yoğunluğuna göre değişir. Hastanın cildinde yağ oranının ve su miktarının azalmasına bağlı olarak bütçesel olarak daha az dolgu talep edilmesi ile çalışmada tatmin edici sonuçlar alınmayabilir. Yoksa vücudunuzda dolguyu yıkacak hyalurinidaz enzimi normal seviyelerden fazla olmadıkça ya da dışarıdan tüketilmedikçe dolgunun kendiliğinden yıkımı beklenmez.

4. Mezoterapi çarpıntı-fenalaşma yapar mı? Mezoterapinin yan etkileri nedir?

Mezoterapide sistemik dediğimiz çarpıntı, bulantı, baş dönmesi gibi bulgular beklenmez. Mezoterapi sadece cilt içi uygulanan bölgede yanma hissi, kızarıklık, hassasiyet ve iğne yerlerinde morarma yapabilir. Bunlar da buz ve hekim tarafından önerilen kremlerle gene birkaç gün alkol tüketmeyip sıcak su, sauna ve buhardan uzak durarak geçer.

5. Bronzlaşmak işlem yaptırmaya engel mi?

Bronzlaşmak cilt yapısında su kaybı yaratıp gerginliğini artıran ve üst cilt tabakasının ölü hücrelerini çoğaltan bir durum. Bu sebeple asitle yapılan yüz soyma işlemleri ve tüm yüze uygulanacak lazerle cilt gençleştirme ve lazerli epilasyon işlemleri için engeldir. Genel olarak güneşle direkt temas etmemek, güneş kremi kullanımı ve güneşlenmenin 10.00-11.00 gibi ya da 16.00'dan sonra yapılmasını tüm hastalarımıza öneririz.

Medikal estetik hakkında merak edilen her şey

6. Aşırı terleme tedavisinde botoks etkisi

Hiperhidrozis tedavisinde kullanımı, ter bezlerine ulaşan sinirlerde yarattığı geçici blokaj sayesinde ter oluşumunu geçici olarak durdurmasına bağlıdır. En sık koltukaltı aşırı terlemesi olanlarda, el ve ayaklarda da kullanır. Etki süresi 3-9 ay sürer. Yüz terlemelerinde çok etkili değildir. Yüz uygulamalarında ciltte gerginlik vs yapacağından o bölgede estetik değişiklik istemeyenler için uygun değildir. Genelde ilkbaharda botoks enjeksiyonu yapılan kişilerde yaz dönemini mutlu geçirmek hedeflenir.

7. Saç ekimi neden başarısız olur?

Vücuttaki kılın veya saçın olduğu yerden doku dışına alınıp; başka bir vücut veya saçsız alana (saçsız veya vücutta başka bir alana) yerleştirilmesi işlemine saç ekimi denir. Saç ekimi bir tür doku naklidir ve bu nakil kişinin kendi dokusuyla yapılır. En sık erkelerde, erkek tipi androjenik dökülmeler için uygulanır. İşlemin önce ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Kişinin saçlı derisini saç ekimine PRP, mezoterapi, saç botoksu gibi kişiye uygun tedavilerle hazırlamak mühimdir. Vücuttaki herhangi vitamin eksikliği veya hormonal bozukluk gibi durumların tespiti yapılıp onlara yönelik tedaviler başlanmalıdır. İşlem sonrasında da saç kaybetmiş bir bölgenin gene aynı şeyi tekrarlama mekanizmasını bozmak iyileştirmek esasıyla tam başarıya ancak ulaşılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder