Sayım Çınar Yasak bir aşk
HABERİ PAYLAŞ

Yasak bir aşk

Orhan Kemal’in baş yapıtlarından biri olan ‘72. Koğuş’ insan haysiyetinin düşebileceği en dipsiz kuyunun hikayesidir. 1940’lar, 2. Dünya Savaşı’nın etkisinde kalan Türkiye’nin kıtlık yılları... Cezaevinin 72 numaralı koğuşunda çeşitli suçlardan yatan Adembabalar... Orhan Kemal’in unutulmaz eseri olan ‘72. Koğuş’ Ayfer Tunç’un kaleminden sinemaya uyarlandı ve mart ayında gösterime giriyor. Hülya Avşar, Yavuz Bingöl, Kerem Alışık, Songül Öden, Ahmet Mekin, Civan Canova, Devrim Saltoğlu, Nursel Köse, Ayça Damgacı, Volga Sorgu, Zeynel Karaca ve daha birçok dev isim rol alıyor. Bakalım kitabı bilenler filmi ne kadar sevecek?

Haberin Devamı

YASAK BİR AŞK

İ’lâ

Teoman Ergül/Sayfa6 Yayınları

Teoman Ergül, gerçek belgelere ve tarihi olaylara bağlı kalarak yazmaya özen gösterdiği son romanında, şeriatta yer alan en ilginç kavram ve eylemlerden biri olan i’la etrafında gelişen bir boşanma ve miras davasının hikayesini anlatıyor.

[[HAFTAYA]]

Veziriazam Mahmut Paşa’nın güzeller güzeli fettan karısı Erhondu ile Şehzade Mustafa arasında gelişen yasak aşkın ve sonuçlarının anlatıldığı ana öyküye paralel olarak fonda Türklerin büyük göçünden Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u alışına dek meydana gelenler ve Fatih’in dönemi yer alıyor. Dönemin ahlak-din kuralları ile saray adetleri çerçevesinde evlilik hayatı ve cinsel yaşama dair ayrıntıların da yer aldığı İ’lâ’nın en dikkat çekici ve hoş yanlarından biri de kadının toplumdaki yerini yücelten üslubu...

SOHBET HAVASINDA METİNLER

Ödünç Yaşamlar

Ali Poyrazoğlu/Doğan Kitap

Ali Poyrazoğlu ‘Ödünç Yaşamlar’da 30 makaleyle okurlarına sesleniyor. Doğan Kitap bu kitabın 14. baskısını yeniden yaptı. Düzeni eleştiren ama bununla kalmayıp çözüm önerileri de sunan Poyrazoğlu’nun makaleleri, bir tür yaşam manifestosu olarak okunabilir. Poyrazoğlu güncel konular üzerine düşüncelerini, eleştirilerini ve birikimlerini okurlarla paylaşıyor. Kışkırtıcı, tatlı anlatımıyla toplumsal gelişmeleri, inceden inceye sürdürdüğü ama dokunduğu yeri yakan bir alaycılıkla ele alıyor. Eğitim sisteminden seçim sistemine, medyadan politikacılara ve sanat çevresine hemen herkes Poyrazoğlu’nun hedefinde.

Haberin Devamı

GEL DE ŞAPKA ÇIKARMA!

Çağı Yakalamak, Önyargıları Yıkmak

Atilla Dorsay/İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları

Türkiye’de sinema eleştirmenliği denildiğinde, akla gelen en önemli isimlerden biri Atilla Dorsay’dır. Bu kitap, Atilla Dorsay’ın 44. kitabı. Onun deyişiyle “elbette laik düşünceye sahip, Atatürk ilkelerine bağlı, rejimin kurucusu olan, vatanı koruyan ve sapına dek Atatürkçü orduya/askere de belli bir saygı duyan, ama sonuç olarak ülkenin geleceğini demokraside bulan bir aydın kesimin yaşadığı travmayı ve geçirdiği dönüşümü yansıtan” yazılardan oluşuyor. Onun Yeni Yüzyıl’dan günümüze, yani son 15 yılda yazdığı, “namus/töre cinayetlerinden maço bakışa kadın sorunlarımız, gençlerimizi bekleyen tehlikeler, içi boş kof bir milliyetçiliğin zaaf ve günahları” anlatılıyor bu önemli kitapta.

GÜZELLİK, ZENGİNLİK, ÖZGÜRLÜK

Hayatın Işıkları Yanınca

Serdar Özkan/Altın Kitaplar

‘Kayıp Gül’ adlı romanı 50 ülkede 43 dile çevrilen genç Türk romancı Serdar Özkan’ın ikinci kitabı “Hayatın Işıkları Yanınca” Altın Kitaplar Yayınevi tarafından yayımlandı. İlk kitabı Kayıp Gül ile yüz binlerce okura ulaşan Serdar Özkan’ın sabırsızlıkla beklenen yeni romanı okurla buluştu. Hayatın Işıkları Yanınca, karşılıksız sevgi, ümit ve hayata dair mucizevi bir yolculuğu konu ediyor. Korkuyu güvene, hüznü neşeye, hayali gerçeğe, nefreti barışa nasıl dönüştüreceğiz? Geçmişte bıraktığımız masumiyeti nasıl hatırlayacağız?

Haberin Devamı

EŞSİZ BİR EDEBİYAT VE ŞİİR HAZİNESİ

Hayykitap yeni yıla, ilhamını İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden alan öykü ve şiir derlemesi Özgürlük ile merhaba diyor. Bu derleme ile on beş farklı üslup bir kitaba sığıyor, dört kıtadan insan haklarını selamlıyor. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilan ettiği hak ve özgürlükler hepimiz için... Filistin’de duvarın öte tarafına barış uçurtmaları gönderen bir çocuk, İngiltere’de gözaltına alınan bir Ganalı, ölümün eksilttiği bir anne, İrlanda’da yaşayan bir Afrikalı, apar topar ülkesinden kaçmak zorunda kalan Zimbabweli bir aile için... Hepimizin adil ve saygın; istismardan, korkudan ve yokluktan uzak bir yaşam sürebilmesi için bu kitabı okuyabiliriz.

HAYVANLAR ALEMİ’YLE TANIŞALIM

Hayvanlar Alemi / Ne? Nerede? Neden?/ Kolay Bilim Serisi

Çeviren: Yiğit Değer Bengi/ T. İş Bankası Kültür Yayınları

‘Hayvanlar Alemi’ öğrenme çağındaki çocukların hayvanlar hakkındaki uçsuz bucaksız merakını, “Fillerin büyümesi ne zaman durur? Bukalemunlar neden renk değiştirir? Kanguru kesesinde ne taşır? Göçmen kuşlar yollarını nasıl bulur? Zebralar neden çizgilidir? En gürültücü böcek hangisidir?” gibi sorulara verdiği basit ve anlaşılır yanıtlarla doyuruyor. Çocuklar için Kolay Bilim serisi bilimin renkli ve eğlenceli dünyasını keşfetmeye “Kim?” ve “Ne?” kitaplarıyla devam ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder