Sabanur Kıraç - Anne Etkinlikleri İyiliği etkinliğe, etkinliği iyiliğe çevirmek
HABERİ PAYLAŞ

İyiliği etkinliğe, etkinliği iyiliğe çevirmek

Beni tanıyor ya da takip ediyorsanız bugüne kadar yüzlerce geri dönüşüm ya da ileri dönüşüm etkinliği yaptığımı ve paylaştığımı bilirsiniz. Pek çok insanın çöp diye attığı şeylerden; oyunlar, oyuncaklar, objeler ve hatta süsler yaptım. Bunların bazılarını çocuklarla ve çocuklar için, bazılarını annelerle ve evlerimiz için yaptım. Geri dönüşüm konusunda bunca içerik üretmeme rağmen evimde çöp atarken plastikleri ayrıştırmayı hiç beceremedim. Siz deyin tembellikten ben diyeyim zamansızlıktan ya da etrafımda plastik atıklar için özel bir çöp konteynırı olmamasından. Sebep ne olursa olsa olsun bizim evde çöp ayrıştırma diye bir kavram hiç olmadı. Ta ki gazeteden arkadaşlarım toplu olarak bir iyilik hareketine dahil olduklarını söyleyip beni de davet edene kadar. Belki de aradığım ve beklediğim ilham onlar aracılığıyla gelmiş oldu.

Omo’nun “İyilik için Kirlenmek Güzeldir” projesi için plastik atıklarımızı ayrıştırmaya ve biriktirmeye başladık. Fırsat bu fırsat oğluma “geri dönüşüm”ün sadece etkinliklerimizde değil evimizde de olabileceğini anlatmaya başladım. Her 6 yaşındaki çocuğun yapacağı gibi “Neden” sorularının ardı arkası kesilmedi tabii. Önce plastiklerin doğada nasıl çözülmediğini, doğaya verdikleri zarar vs anlattım. Doğal olarak bir süre sonra dinlemekten yoruldu. İşte o zaman Omo’nun projesinden bahsettim. “Evimizde ayrıştırdığımız ve biriktirdiğimiz plastik atıkları Omo Geri Dönüşüm Kutuları’na atarsak Anadolu’da yaşadığı bölgenin yakınlarında oyun parkları olmayan yerlere parklar yapılacak” dedim. Onu kalbinden vuracak konunun bu olduğunu biliyordum. Neredeyse her yüz adımda bir çocuk parkı olan bir bölgede yaşadığımız için oğlum oyun parkı olmayan yerler olabileceğini hiç düşünmemişti. Böylece görev bilinci yüklendi ve hemen plastik atıklar için yeni bir çöp kutusu alındı.

Oğlumun ilk yorumlarından biri “Tıpkı alışveriş merkezleri ve havaalanlarında olan farklı renklerdeki çöp kutuları gibi” oldu. Yani anlayacağınız temel çoktan atılmış, farkındalık oluşmuş geriye sadece uygulama kalmış. İki üniversite bitirmiş, doğayı seven ve korumak isteyen bendeniz; bu kadar önemli bir konuda adım atmak için boşuna beklemişim. Boşuna üşenmişim yani. İyi ki Omo gibi bir marka var ve iyi ki bizi harekete geçirecek, çocuğumu bilinçlendirirken hem doğaya hem de Anadolu’daki çocuklara fayda sağlayacak bir proje geliştirmiş. Bu sayede uzun zamandır ertelediğim ve üşendiğim evimdeki atıkları ayrıştırma fikrini hayatıma dahil etmiş oldum. Çocuğuma erken yaşta geri dönüşümü ve faydalarını anlatmış ve bu konuyu içselleştirmesini sağlamış oldum.

Evimizdeki plastik atıkları ayrı bir çöp kutusunda toplamak önce bir oyun, bir tür etkinlik gibi başladı. Şimdiyse el yıkamak, diş fırçalamak, yemek yemek kadar doğal bir sürece döndü. Siz de çocuklarınızla bu iyilik hareketinin bir parçası olabilirsiniz. İyiliği etkinliğe, etkinliği iyiliğe dönüştürebilirsiniz. Çocuğunuzla plastik atıklarınızı ayırırken buna önce bir oyun gibi başlayın. Sonra o atıkları geri dönüşüm kutularına atmaya birlikte gidin. Ve bu atıkların dönüştüğü oyun parklarından görselleri çocuğunuza gösterip bu gururu onunla paylaşın. Oyun olarak başladığınız bu hareket kısa sürede alışkanlığa dönüşecek. Ve hem çocuğunuzun hem dünyamızın geleceği için en güzel adımlardan biri atılmış olacak. Benim size ve oğluma söylediğimi siz de çocuğunuza söyleyin: “Gel değişimi birlikte başlatalım. Plastiğin atığa değil, oyun parklarına dönüşmesine katkı sağlayalım. Değişim sensiz olmaz!”

Not: Omo’nun bu harika projesine dahil olup hem çocuğunuza geri dönüşümün önemi öğretmek hem de Anadolu’daki çocukların yüzlerini güldürmek isterseniz siz de plastiklerinizi Omo Geri Dönüşüm kutularına atmayı unutmayın. İstanbul’da Beykoz, Ümraniye ve Üsküdar Belediyeleri ile yapılan iş birliği sayesinde bu bölgelerdeki pek çok okulun önünde bulabilirsiniz bu kutuları. Daha detaylı bilgi ve adresler için https://www.omo.com/tr/iyilikicinkirlenmekguzeldir.html sayfasına da bakabilirsiniz.

İlandır

Sıradaki haber yükleniyor...
holder