Serap Torun Canlı yayında zorlu beyin vakalarını ameliyat ediyorlar
HABERİ PAYLAŞ

Canlı yayında zorlu beyin vakalarını ameliyat ediyorlar

Tıp alanında yaşanan teknolojik gelişmeler hekim ve hastaların hayatında fark yaratmaya devam ediyor. Beyin damar hastalıklarının tedavisinin, yüksek teknolojik ve bıçaksız ameliyatlarla gerçekleştirildiği alan ise “Girişimsel Nöroradyoloji” olarak adlandırılıyor. Bu alanda çalışmalar yürüten Türk hekimler, Dünya Canlı Nörovasküler Konferansı’nda, canlı yayında zor vakaları ameliyat ediyor.

Girişimsel Nöroradyoloji alanında çok farklı operasyonlar yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Beyin krizi olarak adlandırılan rahatsızlığa sebep olan beyin damar baloncukları (anevrizma), damar yumakları (arteriyovenöz malformasyon) ve beyin damar tıkanıklıkları gibi ciddi hastalıkların tedavisi, yüksek teknolojik ve bıçaksız ameliyatlarla yapılabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Herkesin başına gelebilir

Beyin damar hastalıklarına bağlı damar tıkanması veya beyin kanaması ile oluşan inmenin bir diğer adı da beyin krizidir.” diyen Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Damar tıkanıklığı ile giden inmeler relatif olarak daha ileri yaşlarda olmakla birlikte, beyin kanamasına bağlı olan inme her yaşta görülebilmektedir. Sigara içme, yüksek tansiyon, beslenme bozukluğu ve genetik faktörler aynı kalp damar hastalıklarında olduğu gibi beyin krizinde de önemli rol oynamaktadır” dedi.

Canlı yayında zorlu beyin vakalarını ameliyat ediyorlar

Bıçaksız ameliyat olarak da adlandırılan işlemin nasıl yapıldığı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Çekirge işlemi şöyle anlattı: Genellikle genel anestezi altında gerçekleşen bu operasyonda, kasık veya koldaki atardamarlar üstünden küçük bir kesi ile vücut damar sistemi içine giriliyor. Yapılan bu işlemde yüksek teknolojili anjiyografi cihazları altında beyin damarlarına ulaşılıp çok ince kateterler ve mikro damar içi cihazlar ile bu damarların tamiri yapılıyor. Genellikle akut beyin kanamalı veya akut beyin damar tıkanmasına bağlı inme hastaları dışındaki hastaların çoğu %97-98 oranında ameliyat sonrası ertesi gün evlerine sağlıkla dönebiliyorlar.

Beyin damar hastalıklarının tedavisiyle ilgili önemli bilim insanlarının katıldığı Dünya Canlı Nörovasküler Konferansı’nda ise Türk hekimler, canlı yayında zorlu vakaları ameliyat ediyor. 72 farklı ülkeden 12 bin kişinin katıldığı bu önemli konferansın mimarları arasında Girişimsel Nöroradyoloji alanında dünyada Türkiye’yi temsil eden Türk hekimleri, Prof. Dr. Işıl Saatçi, Prof. Dr. Saruhan Çekirge, Prof. Dr. Civan Işlak, Prof. Dr. Naci Koçer ve Prof. Dr. Osman Kızılkılıç bulunuyor.

Haberin Devamı

Canlı yayında zorlu beyin vakalarını ameliyat ediyorlar

Toplantıda, beyin damar hastalıkları olan hastalar için yeni çözüm yolları, örnek vakalar üzerinden canlı yayında hastalar ameliyat ediliyor. Prof. Dr. Çekirge, “Her yıl farklı bir kıtadaki ülkeden canlı olarak vaka üzerinde gösterilen bu işlemler bu kez, sanal ortamdan herkesin ücretsiz olarak kayıt yaptırarak katılabileceği şekilde gerçekleştiriyoruz. Sanal kongreye gerçek zamanlı olarak katılamayanlar, kaydedilen videoları istedikleri zaman izleyebilecekler. Gerçek zamanlı olarak www.wlnc.org adresinden izlenebilen yüksek çözünürlüklü akış teknolojisi kullanarak, kaliteli görüntülerle canlı yayında birçok farklı ve zor vaka ameliyat ediliyor. Canlı vakalar sırasında, teknik ipuçları ve püf noktaları veriliyor. Tedavi yöntemleri ve farklı tedavi teknikleri, dünyanın her yerinden deneyimli bilim insanlarının örnek vaka sunumları eşliğinde tartışılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder