Serkut Bozkurt AK Parti'nin hesapları neler?
HABERİ PAYLAŞ

AK Parti'nin hesapları neler?

Koalisyon ve erken seçim hesapları yapılırken şu ana kadar geri planda kalan AK Parti oldu.

CHP, HDP ve MHP, AK Parti ile koalisyona kapıları kapattı. Hatta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "AK Parti-HDP ile yapsın, o da olmadı aralarına CHP'yi alsın" dedi.

Peki AK Parti cephesinde ne yaşanıyor?

AK Parti'de olağanüstü kongre olur da, Davutoğlu'nun karşısına aday çıkar mı senaryoları konuşuluyor.

AK Parti'nin Eylül ayında "olağan" kongresi var. Bu kongrenin tarihi erkene çekilebilir.

Erken seçim öncesi AK Parti'de Ahmet Davutoğlu ile devam etme ihtimali çok yüksek. Çünkü olası erken seçim için çok az süre var. Bu sırada lider değiştirmek parti için işleri zorlaştırır.

GÜL FAKTÖRÜ

Haberin Devamı

Olağan kongrede Davutoğlu'nun karşısına Abdullah Gül de çıkabilir. Gül'ün adaylığı sürpriz olmaz.

Erdoğan ve AK Parti içinden "Davutoğlu yapamadı" diye henüz yüksek tonda bir eleştiri gelmedi. Önümüzdeki 45 günlük süre içinde hükümet kurulamazsa erken seçim kararı alınacak. YSK seçim için 60 günlük süre istiyor. Erken seçime giderse Türkiye bu 29 Eyül Pazar günü olur. En çok 3 ay içinde yaşanacak olası erken seçim ve kongre öncesi AK Parti'nin genel başkan değiştirmesi bu yüzden beklenmiyor. Senaryolar arasında güçlü olmasa da Recep Tayyip Erdoğan'ın aday partisinin başına dönme ihtimali de var. Ancak bu da zor görünüyor. Çünkü seçimden iki ay önce istifa etmek zorunda. 2 ay içinde Erdoğan’ın dokunulmazlık zırhı olmuyor.

AK PARTİ SAVUNMA YAPACAK

3 ay içinde AK Parti savunmada yer alacak. Erdoğan ve AK Parti'nin seçim stratejisi bu sürede yüzde 10 barajını korumak olacak. Çünkü olası erken seçimde baraj yine AK Parti'nin lehine.

CHP-MHP-HDP hükümet kurmasa veya kuramasa da 3 ay içinde Erdoğan ve AK Parti aleyhine önerge verebilirler. 17/25 Aralık bunların başında. İç güvenlik yasası, HSYK da var. 3 ay sonrası AK Parti seçimlerde devletin imkanlarını eskisi gibi kullanamayacak. Yandaş kanallara ceza bu kez RTÜK'ten gelecek. Çünkü RTÜK üye sayısının çoğunluğuna sahip olan AK Parti bu hafta azınlığa düşecek. Komisyonlardaki üyeler de önümüzdeki iki hafta içinde değişeceği için AK Parti azınlıkta kalacak.

Haberin Devamı

Olası erken seçimde şartlar tüm partiler için eşit sayılabilecek ortamda olacak.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder