Serpil Dokurel

27 Eylül 2023, Çarşamba 15:29

Kısırlık oranı neden artıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, günümüzde artış gösteren kısırlık (infertilite) problemi ve bu probleme neden olan etmenleri sizler için açıklıyor.

Kısırlık (infertilite) 35 yaş altı kadınlarda bir yıl, 35 yaş üstü kadınlarda ise 6 aylık korunmasız ilişkiye rağmen gebeliğin gözlenmemesi olarak tanımlanır. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çift kısırlık sorunu yaşamaktadır. Dünya genelinde ise yaklaşık yüzde 15 çift gebe kalmada güçlük yaşamaktadır. Dünya genelinde tüp bebek kliniklerine başvuran çift sayısı yüzde 5-10 oranında artmaktadır. Giderek artan oranlar dünya genelinde kısırlığı bir “halk sağlığı sorunu” haline getirmiştir.

Kısırlık problemi erkek ve kadınları neredeyse eşit düzeyde etkiler. Kısır çiftlere baktığımızda 1/3 kadın kaynaklı nedenler, 1/3 erkek kaynaklı nedenler, kalan 1/3’ünde ise her iki tarafta da kısırlık nedenleri bulunmaktadır.

Kısırlık oranının yükselme sebepleri nelerdir?

Kısırlık oranının yükselmesinin sebebi çiftlerin çocuk sahibi olmaya geç karar vermeleridir. 30 yaş altı kadınların yüzde 13’ü gebe kalmada sorun yaşarken; 30-39 kadınların yüzde 22’si gebe kalmada problem yaşamaktadır. Anne olmaya geç karar vermek aslında sosyal değişim sonucudur. Kadınların daha fazla özgürleşmesinin yanında kariyer planlamaları, mali istikrar ve doğru eşi bulma gibi sosyal baskılar da gebelik kararının geç yaşlara ertelenmesinde önemli faktördür. Bugünkü bilgilerimiz ışığında kadınlarda yumurta kalite ve yumurtalık rezervinin 30’lu yaşların başından başlayarak kademeli olarak azalmakta olduğunu bilmekteyiz. 49 yaşından sonra ise kadınlarda doğurganlığın prognozu oldukça kötüdür. Yaşlanma sadece kadının doğurganlığını etkilemez. Araştırmalara göre 40 yaşın üzerinde erkeklerde sperm kalitesinin azaldığı, buna bağlı olarak kısırlık ve bebekte kromozomal bozukluk ihtimalinin artığını göstermektedir.

Kısırlık oranındaki artışın nedeni sadece yaş değildir

Çevremizde maruz kaldığımız kimyasallar özellikle sperm üretimini ve gelişimini etkileyerek kısırlığa neden olur. Bu kimyasallara “hormon bozucu kimyasallar” denmektedir. Su şişeleri ve gıda ambalajları, elektronik cihazlar, kişisel bakım ürünleri, temizlik malzemeleri ve düzenli olarak kullandığımız birçok üründe bunlar bulunmaktadır. Bu ürünler 1950’lerden sonra hızla üretilmeye ve kullanılmaya başlanmıştır. Bu yıllardan sonra erkek kısırlığında da hızlı artış gözlenmektedir.

Obezite dünya çapında yaşamı olumsuz etkilediği gibi kısırlık gelişimine katkısı olan bir hastalıktır. Obez kadınlarda azalmış ve bozulmuş yumurta üretimi, artan inflamatuvar süreç nedeniyle kısırlığın görülme sıklığı artmaktadır. Erkeklerde de kadınlara benzer şekilde testesteron düzeylerinde, sperm sayısında azalmaya neden olarak doğurganlık oranını azaltır.

18 Ağustos 2023, Cuma 07:09

Bilim insanlarından ömrü uzatacak ilginç öneri! Kalp krizi ve Alzheimer riskini azaltıyor

Serpil Dokurel/Posta.com.tr| Araştırmacılar kahkaha terapisi seanslarının hastanın kalbinin içindeki dokunun genişlemesini sağlayarak vücuttaki oksijen akışını artırma potansiyeli taşıdığını buldu. Bilim insanları bugüne kadar, koroner arter hastalarında ilaç kullanılmayan farklı tedaviler üzerinde çalışıldığını fakat kahkaha terapisi kullanılarak yapılan rehabilitasyonun faydalarının tam değerlendirilmediğini söyledi. 

Türünün ilk örneği niteliğindeki yeni bir çalışma, kahkahanın özellikle kalp hastaları için gerçekten de iyi bir ilaç olabileceğini gösterdi.

Yeni çalışmada kahkaha terapisinin koroner arter hastalarının vücudundaki işlevsel kapasite ve doku işlevinin yanı sıra inflamasyon işaretleri üzerindeki etkisi değerlendirildi

HASTALARA KOMEDİ PROGRAMLARI İZLETİLDİ

Araştırmacılar hastaların vücudundaki interlökin (IL)-6, IL-10, tümör nekroz faktörü (TNF)-alfa, vasküler hücre adezyon molekülü (VCAM) ve hücrelerarası adezyon molekülü (ICAM) gibi inflamasyon göstergesi niteliğindeki moleküllerin seviyelerini de ölçtü.

Hastaların 13'ü, her hafta kendi seçtikleri iki TV komedi programını izleyerek kahkaha terapisi uygulanan gruba atandı.

Bilim insanları, diğer 13 hastanın kontrol grubu işlevi gördüğünü ve "nötr belgeseller" izlediğini belirtti.

Araştırmacılar bu çalışmanın koroner arter hastalarına kahkaha tedavisi uygulanarak gerçekleştirilen rehabilitasyonun etkisini değerlendiren ilk kontrollü klinik çalışma olduğunu söyledi.

11 Temmuz 2023, Salı 07:14

En hızlı yayılan Covid-19 varyantı! Uzmanı korunmak için tek çareyi açıkladı

Serpil Dokurel\ Posta.com.tr| Eris varyantı Omicron virüsünde görülen mutasyonlar sonucunda meydana geldi. Şimdilerde ise küresel hakimiyete ulaştığı biliniyor. İlk olarak 17 Şubat 2023'te Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından rapor edilmiş ve 19 Temmuz 2023'te gözlem altında varyant olarak belirlenmiştir. DSÖ tarafından yapılan risk değerlendirmesinin ardından, EG.5 (Eris) ve onun alt türleri, 8 Ağustos 2023'te izlenmekte olan varyant sınıflandırılmasına alınmıştır. 

Uzmanı Dr. Buket Başa Akdoğan, koronavirüsün Eris (EG.5) varyantı hakkında önemli bilgileri aktarıyor:

TAM VAKA SAYISI NET BİLİNMİYOR!

Dr. Buket Başa Akdoğan, vaka sayılarında genel olarak bir artış olduğunu gözlemlediğini ifade ediyor. Ancak, dünya genelinde test yaptırma eğiliminin azalması nedeniyle, tam vaka sayısının net bir şekilde bilinmediğini de belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, son haftadaki vaka sayısı 20 binin üzerinde. Ayrıca, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), 19 Ağustos 2023 tarihli en güncel verilerine göre, son iki haftada vakalarda bir artış yaşandığını, COVID-19 nedeniyle hastaneye yatışların yüzde 14,3 arttığını ve COVID-19'dan kaynaklanan ölümlerin %8,3 arttığını bildirmiştir.

HASTALIK İLERLEDİĞİNDE TEST NEGATİFTEN  POZİTİFE DÖNÜYOR

Uzman Dr, Eris varyantının diğer varyantlardan farklı olarak daha hızlı yayıldığını gösteren verilerin mevcut olduğunun altını çiziyor. COVID-19 testlerinde geç pozitifleşmeye neden olduğu ilk yapılan testlerin negatif çıktığı, şikayetler belirginleştikçe testlerin pozitifleştiğini belirtiyor.  Akdoğan’a göre bu durum yayılımına katkıda bulunuyor.

EN YAYGIN BELİRTİ BURUN AKINTISI VE BOĞAZ AĞRISI