Serra Ababay Annelere 10 önemli hatırlatma
HABERİ PAYLAŞ

Annelere 10 önemli hatırlatma

Haberin Devamı

Anneler Günü’nün yaklaşmasıyla beraber bu ara çok sık duyduğumuz “annelik”ten bahsetmek istedim.

Bir anne, fedakarlık ve sevgi gösteren olmanın çok daha ötesinde, bebeğin bedeninin yanı sıra ruhunun yani iç dünyasının da yaratıcısıdır.

Değerli pediatrist ve çocuk psikanalisti Winnicott bu durumu şöyle açıklar: “Bebek diye bir şey yoktur. Sadece annesi ile bebek vardır.”

Kısacası bir bebek ancak annesiyle (veya bakım vereniyle) kurduğu ilişki ve ondan aldığı bakım sayesinde bir birey olur.

Bu gelişimin başlaması ise, yine Winnicott’un sözleriyle şu kadar basit bir iletişimden ibarettir: “Anne kollarında tuttuğu bebeğine bakar, bebek dosdoğru annenin yüzüne bakar ve bu yüzde kendini bulur.”

Durum böyle olsa da birçok anne-bebek çiftinde annelerin “mükemmel anne” olma kaygısı bu ilişkinin önüne geçer. Bu kaygıda sosyal medya, eş dost veya akraba baskısının etkisini görmezden gelemeyiz. Halbuki çocuğun iç dünyası için en değerli olan ihtiyaçlar düşünülenden çok daha basittir. Bu nedenle anneler için “doğrular-yanlışlar”ın aksine çocuk büyütmenin temelindekileri hatırlatmak istedim. “Hatırlatma” diyorum çünkü bunlar çoğu annenin içinde olan ama çocuk büyütme koşturmasında gözden kaçan noktalar.

1) Mükemmel anne değil “yeterince iyi anne” olmayı hedefleyin. Ufak tefek gecikmeler, olumsuz duygularla baş etme ve istekleri anlama imkanı sağlar.

2) Her şeyin temeli çocuğunuzu olduğu gibi sevmeniz ve ilişkinizden keyif almanızdır.

3) Hiçbir yaklaşım çocuğunuzun his ve düşüncelerini merak etmenizden daha etkili değil.

4) Her olaya bir de çocuğun gözünden bakın.

5) Çocuklar ortamdaki tüm duyguları hisseder.

6) Çocuk dilinde olduğu sürece, çocuğunuzla her şeyi konuşabilirsiniz.

7) Kendinize vakit ayırın! Mutlu anne, mutlu çocuk demektir.

8) Çocuğunuza karşı tutarlı olun, verdiğiniz söz ve yaptığınız uyarıların arkasında durun.

9) “Emzirmek” bir gurur meselesi değildir! “Sütü gelmedi” eleştirilerine kulağınızı tıkayın. Anne sütü kadar anne sevgisi de besler.

10) Çocuğunuza onu koşulsuz sevdiğinizi hissettirin!

Elbette her hatırlatma babalar için de geçerli!

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder