Serra Ababay Babalar, gününüz kutlu olsun!
HABERİ PAYLAŞ

Babalar, gününüz kutlu olsun!

Bu pazar Babalar Günü... Bu nedenle babaların önemini yeniden vurgulamak istiyorum. Babaların çocuk bakımında aktif rol oynadığı aile tipleri artmakta olsa da babaların önemi henüz yeterince bilinmemekte. Anneler elbette çok değerlidir. Fakat iki ebeveynin de sağ olduğu bir ailede, çocuğun tüm ihtiyaçlarıyla sadece annenin ilgilenmesi yetersizdir. Babanın bir çocuğun gelişiminde kendine has ve özel, annelerin kolaylıkla dolduramayacağı ve doldurmaya çalışmaması gereken katkıları vardır. Babaların önemi:

Haberin Devamı

1) Annenin en önemli destekçisi: Annenin ruh hali hamilelik sürecinden itibaren bebeği doğrudan etkiler. Annenin yaşadığı değişimlere destek olan babalar sakin ve mutlu bir hamilelik, doğum ve gelişime ortam sağlar.

2) Dış dünyayı tanıtır: Çocuklar için babalar sosyal hayata açılan kapıdır. Baba-çocuk ilişkisinin kalitesi, başta ergenlik dönemi olmak üzere çocuğun arkadaş ilişkilerinin kalitesini de belirler. Baba-çocuk ilişkisi sosyal beceri geliştiren bir okul gibidir.

3) Çocuğun kimlik gelişimine yön verir: Babalar çocuklarıyla fiziksel olarak aktif olunan, rekabet ve risk almayı içeren özel bir iletişim kurar. Babalara has bu oyun/iletişim şekli özgüveni destekler ve okul başarısına katkı sağlar.

4) Anne-çocuk ilişkisini dengeler: Babalar anne-bebek ilişkisinin ortasında yer alarak anne ve bebeğin bir nevi iç içe geçmesini engeller. Çocuğu, yapışık anne-çocuk ilişkisinden bağımsızlığa çeker.

5) Cinsiyet gelişiminde önemli rol oynar: Özellikle 4-7 yaş arası baba-oğul ilişkisinin önemi artar. Erkek çocuklar “Babam gibi bir erkek nasıl olunur?” sorusuna cevap arayarak cinsiyet gelişiminde önemli bir basamaktan geçer. Kızlar ise karşı cins ile iletişimi babalarından öğrenir.

Unutmayın! Bir babayı var eden her zaman annedir. Bir anne, sağ olmayan bir babayı çocuğun hayatında tutabileceği gibi, hayatta olan bir babayı da etkisiz kılabilir. Babaların değerli katkılar için annelerin baba-çocuk iletişimine alan açması ve bu yakınlığa tahammül edebilmesi gerekir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder