Serra Ababay Babalar iyi ki var!
HABERİ PAYLAŞ

Babalar iyi ki var!

Haberin Devamı

Çocuk gelişimine dair birçok bilginin anne-bebek ilişkisine odaklanması, babaların da bir o kadar değerli olduğu gerçeğini değiştiremez.

Çocuklar babanın ilgi ve sevgisine, annelerinkiyle eşit derecede ihtiyaç duyar.

Babalar Günü yaklaşırken babaların vazgeçilmez değerini tekrar vurgulamak istiyorum;

● Modern aile düzeninde artık babalar da anneler gibi alt değiştiren, bakım veren bireyler. Sonuç ise; anne-bebek ilişkisinin bir benzerinin baba-bebek arasında kurulması için biyolojik bir engelin olmadığı gerçeği.

● Araştırmalar, babaların çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesinin, çocukların sosyal becerilerini geliştirdiğini ve özellikle ergenlikte daha az akran problemi yaşandığını gösteriyor.

● Bu durum babaların birbirine neredeyse yapışık olarak gelişen anne-bebek ikilisinin arasına girerek, çocuğa sosyal dünyayı tanıtmasıyla ilgilidir. Babalar çocukların hayatlarında dış dünyaya ait ilk bireylerdir.

● Araştırmalar babalarıyla düzenli ve kaliteli vakit geçiren çocukların bilişsel olarak daha başarılı olduğunu gösteriyor.

● Bu durum baba-çocuk oyunlarıyla açıklanır. Babalar çocuklarıyla boğuşma, güreşme gibi fiziksel oyunlar oynar, daha fazla problem çözme, rekabet ve risk alma imkanı sağlar. Sonuç; daha güçlü kaslar ve daha zengin beyin bağlantıları olur.

● Çocuklar babalarıyla oynadıkları rekabetçi ve problem çözme oyunlarını okul ortamına genelleyebilir ve okul başarıları artabilir.

● Babalar çocukların cinsel kimlik gelişiminin merkezindedir. Erkekler nasıl erkek olunabileceğini, kızlar ise karşı cins ile iletişimi babalarından öğrenir.

● Özellikle 4 yaş itibarıyla, baba-oğul bağını annenin doldurması olanaksızdır. Babanın erkek çocuğu ile maça gitmesi, futbol oynaması cinsel kimlik gelişimi için vazgeçilmezdir.

● Babaların sadece var olmaları yetmez, çocukların hayatlarına dahil olmaları gerekir. Bu sayede daha sosyal, bilişsel açıdan gelişmiş, güvende hisseden ve risk alabilen çocuklar yetişir.

● Başta kendi babam olmak üzere, tüm babalar, iyi ki varsınız!

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder