Serra Ababay 'Bebek o daha anlamaz'
HABERİ PAYLAŞ

'Bebek o daha anlamaz'

Haberin Devamı

Çoğu bebek bekleyen veya yeni sahip olmuş ailede, gündemi bebeğin ‘fiziksel ihtiyaçları’ oluşturur. Süt, bez, beşik, kıyafet...

Bu, bakım verenine tamamen muhtaç olan bebek için onu hayatta tutan, değerli bir ilgidir. Fakat, bebeklerin fiziksel süreçleri, duygusal ihtiyaçlarından ayrı düşünülemez.

Bebekler sadece meme emen, bezini ıslatan ve uyuyan bireyler değildir. Bebeklerin fiziksel ihtiyaçlarının yanı sıra bir o kadar önemli olan duygusal gelişimleri için şu bilgileri akılda tutmak önemlidir:

■ Bebeklerin kişilik gelişimi anne karnında başlar. Hamilelik sürecinde, hormonlar ile bebeğe iletilen kaygı veya stres gibi mesajlar, beyin gelişimini etkiler.

■ Bebekler ilk andan itibaren acıyı hisseder. Küçük yaşta tıbbi müdahaleye maruz kalan çocuklar, bu anıları beden hafızalarında taşır.

■ Bebekler, kendi düşünce, istek ve duyguları olan bireylerdir. “Bebek o daha, anlamaz” demek yerine, “Bebek o, hisseder” diye düşünmek gerekir.

GÖZ TEMASI ÖNEMLİ

Bebekle göz göze bakmak, anne-bebek arasındaki bağ ve sağlıklı psikolojik gelişimi için vazgeçilmezdir. Özellikle emzirme sırasında, anne ve bebeğin göz göze olması, bebekleri güvende hissettirir.

■ Bebekler her zaman acıktıkları için ağlamaz. Her şeyin yeni olduğu dünyada, değişiklikler kaygı yaratır. İlk olarak, konuşarak, şarkı söyleyerek veya dokunarak sakinleştirmeyi deneyip, sonrasında meme vermeye geçilmelidir. Bu, çocukların kendi kendilerini sakinleştirmeyi öğrenmesi için bir adımdır.

■ Her ağladığında, hiçbir sakinleştirme denemesi görmeden meme ile susturulan çocuklar, ileride kaygılandığında kendini yemekle sakinleştiren yetişkinler olmaya aday olabilir.

■ Bebekler, ebeveynlerinin veya içinde oldukları ortamın kaygısını hissedebilir ve bedenleriyle bunu anlatabilir. Bebeklerin bedenleri, onları anlatan sözcüklerdir.

ınstagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder