Serra Ababay ‘Benim çocuğum psikoloğa gidiyor’ diyebilmek
HABERİ PAYLAŞ

‘Benim çocuğum psikoloğa gidiyor’ diyebilmek

Haberin Devamı

Çocuğu psikolojik desteğe ihtiyaç duyan çoğu ebeveyn yoğun bir kaygı yaşar. “Başarısız ebeveynler miyiz?”, “Okuldakiler duyarsa ne der?”, “Etraf ne düşünür?” gibi birçok soru gündeme gelir. Kaygıların ağır bastığı durumlarda “o kadar da kötü değil, idare ediyor” denerek ihtiyaç ertelenir ve çocuk kendini “daha iyi hissedebilme” hakkından mahrum kalır.

“Psikoloğa gitme” fikrine dair ılımlı yaklaşımlar artıyor olsa da, ne yazık ki birçok evde gerçek anlamda psikolojik desteğe ihtiyaç duyan çocukların bu ihtiyaçları ertelenmekte. Durum böyle olunca, psikolog-ebeveynler arası uçurum artmakta ve psikologlara dair doğru sanılan yanlışlar çoğalmakta. İşte bazıları;

● Psikoloğa gitmek sizi başarısız ebeveyn yapmaz! Bu imkan çocuğunuza verdiğiniz çok değerli bir hediyedir. Çocuğunuz ancak bu şekilde yaşadığı zorluktan sıyrılır ve gelecekte daha ciddi sorunlar yaratma ihtimali olan bir derdi çözüme ulaştırır.

● Psikologlar ebeveyn değildir ve onların yerini asla alamaz! Aksine, çocuk gelişimine dair derin bilgi ve deneyimden yararlanarak ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlendirir.

● Psikologlar ebeveynlerden bağımsız çalışamaz. Bir çocuğun kendini daha iyi hissedebilmesi için çocuk kadar ebeveynlerin de terapistle işbirliği içinde çalışması gerekir.

● Her aile/çocuk kendine özgüdür ve hepsi için geçerli ortak bir öneri yoktur. Bu nedenle psikoloğunuz detaylı aile hikayenizi bilmelidir.

● Psikologlar ilaç yazamaz. Bunu ancak tıp doktoru olan psikiyatristler yapabilir.

● Bir çocuğun psikoloğa gitmesi ve/veya ilaç kullanması onu “deli” yapmaz. Aksine, ihtiyaç ve zorlukların belirlenmesini ve çocuğun gelişmesini sağlar.

● Psikologların her şeyi bir anda değiştirecek sihirli değneği yoktur. Değişim için zaman ve düzenli terapi gerekir.

● Çocuk psikoloğa giderken, kime, hangi amaçla gittiğini bilmeli ve sürece dahil olmalıdır. “Bir arkadaşımı göreceğiz” vb. sözlerle kandırılmamalıdır.

● Okul, psikoloğa giden öğrencisini eleştiren değil, destek sunan konumunda olmalıdır. Sınıf/rehber öğretmenleri psikologla iletişimde olmalı ve ortak amaç için çalışmalıdır.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder