Serra Ababay Çocukların kendi odasında yatması
HABERİ PAYLAŞ

Çocukların kendi odasında yatması

Haberin Devamı

Bir çocuğun odasında tek başına yatamamasını sadece çocuk üzerinden açıklamak haksızlık olur. Ayrı odaya geçiş hem çocuk hem de ebeveyn için bir ayrılma sürecidir ve iki tarafın da hislerini içerir.

Çocukların kendi odasında yatma yaşı hakkında uzmanlardan değişik fikirler duyabilirsiniz. Fakat araştırmaların gösterdiği ortak bir bulgu var: Bebeklerin en az 6 ay olmak üzere, ideal olarak 1 sene boyunca ebeveynleri ile aynı odada (kendi beşiğinde) yatması Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini yarı yarıya indirmekte.

Çoğu çocuk bu zaman sonrasında artık kendi odasında yatabilir. Bir çocuğun odasında yalnız yatabilmesi gelişim için çok değerlidir ve odaları ayırma yaşı 2,5-3’ü geçmemelidir.

Çocuklar kendi odasında yattığında...

Ebeveynlerin hem yetişkin hem de çift olduğunu, kendinin ise henüz çocuk olduğunu öğrenir. Bu durum güven verir ve aile içi hiyerarşiyi öğretir.

● Her çocuk gelecekte anne veya babasıyla evlenme hayali kurar. Ayrı yatmak, ebeveynlerin birbirine ait olduğunu anlatır. Bu çocuksu cinsel gelişim için önemli bir basamaktır.

● Ebeveynlerden birinin başka yere geçtiği ve çocuğun diğer ebeveynle uyuduğu durumlar çocuklar için kafa karıştırıcı ve kaygı vericidir. Bu durumdaki çocuk bir nevi ebeveynin eşi konumundadır.

● Elbette her çocuk ara sıra ebeveyn odasına gider. Fakat tek yatabilmek kendini sakinleştirebilme becerisini öğretir.

● Ev dışındaki diğer ayrılıklara (okul vb.) taban hazırlar ve ayrılmanın “güvenli” olduğunu hissettirir. Özgüveni destekler.

● Kişilik gelişimi için önemli olan mahremiyetin temellerini atar. Ebeveyn etkisi...

● Çalışan ebeveynler için uyku zamanı beraber geçirilen bir vakit olarak görüldüğünde ayrılma zorlaşır.

● Ebeveynlerin ayrılık kaygısı veya korkuları (karanlık, tek kalma vb.) kolaylıkla çocuğa aktarılır.

● Bazı yolunda gitmeyen evliliklerde çocuklar ebeveyn yatağında yatarak bir nevi fiziksel teması engelleyen duvar görevini alabilir. Bu gibi durumlarda çiftin ilişkisindeki problem çözülmeden yatak ayırmak olanaksız olur.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder