Serra Ababay Hayali arkadaş
HABERİ PAYLAŞ

Hayali arkadaş

Haberin Devamı

Çocukların günlük hayatında oyunun yeri ayrıdır. Kendi kendilerine oynar ve yeni dünyalar yaratırlar. Onları oyun oynarken bazen ilgiyle, zaman zaman da kaygıyla izleyebilirsiniz. Özellikle de oyun sırasında ortaya çıkan “hayali arkadaşlar” bu kaygınızı arttırabilir. Hayali arkadaş, 3-5 yaş arasında ortaya çıkan ve okula başlama, yeni arkadaş edinme ile yavaş yavaş ortadan kaybolan bir süreçtir.

Fakat bazı önemli araştırmalar, hayali arkadaşların 6-7 yaşlarında da sürmekte olduğunu göstermektedir. Hayali arkadaşlar bazen bir oyuncak, bazen de görünmez bir karakter olabilir. Oyun, çocukların en etkili iletişim aracıdır. Bu yüzden, hayali arkadaşlar, çocukların hissettikleri ve ihtiyaçlarıyla ilgili ipuçlarıyla doludur. Sürekli sıkılan baykuş, yaramaz kız Lola veya kıskanç çocuk Bobo... Hayal dünyasını dolduran bu hayali kahramanların aslında çok da yabancı olmadığını unutmamak gerekir. Bunun yanı sıra hayali arkadaşlar, problem çözme, diyalog kurma, sosyal iletişim, öfke ve korku gibi duyguların deneyimlenmesi için ortam sağlar.

Hayali arkadaşa karşı tepki göstermek, çocuğun anlatmaya çalıştığı ‘korku’, ‘kıskançlık’ gibi duyguların da kabul edilmemesi anlamına gelir. Bu durum karşısında kabul edici olunmalıdır. Fakat; bu süreçte çocuğunuzun gerçek arkadaşları olduğundan emin olunmalı. Tek arkadaşın hayali olduğu durumlar, sosyal iletişimde zorluklar yaşandığını düşündürebilir. Bunun yanı sıra, çocuğunuz, kötü davranışlarının sorumluluklarını hayali arkadaşa yüklemeye başlayabilir veya size cevap verirken sadece hayali arkadaş üstünden konuşmayı seçebilir. Bu gibi durumlarda; çocuğunuza kötü davranışı hayali arkadaşın yapamayacağını dile getirin.

Ancak şu durumlar ile karşılaşırsanız, bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin:

● Çocuğunuzun hayali arkadaşı dışında başka arkadaşı yoksa...

● Hayali arkadaşından korktuğunu dile getiriyorsa...

● Yakın zamanda travmatik bir olay yaşadıysa ve hayali arkadaş bu bağlamda korkutucu, kötücül davranışlar içermekteyse...

Haftaya perşembe görüşmek üzere...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder