Serra Ababay İsteklerini ağlayarak yaptıran çocuklar
HABERİ PAYLAŞ

İsteklerini ağlayarak yaptıran çocuklar

Haberin Devamı

Yaşa uygun olarak belirlenmiş kurallar çocuklara yapabileceklerini anlama imkanı verir. Böylece çocuk güvenli duvarlar içinde büyüme şansı yakalar.

Fakat sınırları öğrenme yolundaki en önemli adım onları sınamaktır. Hangi kuralın veya kimin ne kadar esnediğini keşfeden çocuk topladığı bu bilgilerden elbette yararlanır. Deneyimden faydalanmak değerli bir beceridir.

Sınırlarla baş etmek için keşfedilmiş davranışlardan biri de “ağlamak”tır. İstediği olmayan çocuk sıklıkla ağlar. Elbette kimse çocukları üzmek istemez. Kendini çocuğunu ağlatan konumunda hisseden yetişkinler, bu zor duygu sonucunda konan kuraldan vazgeçebilir. Bu tip ağlamalar çoğu zaman istek kabul edildiği anda aniden durur. Bu elbette çocuğun üzülmediği anlamına gelmez. Ağlayan çocuk üzgündür. Fakat aynı zamanda ağlamanın karşı taraf üzerindeki etkisini keşfetmiştir.


İsteklerini ağlayarak yaptıran çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

● Özellikle 1,5-2 yaş döneminde “hayır”lar ve ağlamalar çoğalır. Bu durum öğrenilmiş bir davranış olmaktan ziyade bağımsızlaşmaya başlayan çocuklar için gelişimsel bir süreçtir.

● Bu yaşlarda inatlaşmaya girmek, yeni kurallar getirmek veya ceza vermek yerine çocuğun “kendi başına” yapabileceklerini arttırmak ve bağımsızlaşmasını desteklemek önemlidir.

● İstekleri ağlayarak yaptırma davranışı büyük yaşlarda da devam etmekteyse bunun öğrenilmiş bir problem çözme yöntemi olarak kullanıldığı düşünülebilir. Bu gibi bir durumda,

✔ Sakin kalın, hislerini ifade etmesini isteyin ve örnek olun: “O şekeri istediğini biliyorum, bu seni kızdırdı ama yarını beklemelisin.”

✔ Kural koymak sizi kötü yapmaz. Kendinizi “affettirme” arzusuna kapılmayın.

✔ Sabit ve net kurallar kullanın.

✔ Onu anlayın, hissini paylaşın ve sakinleşmesini bekleyin: “Kızdığının farkındayım, sakinleşmeni bekliyorum ancak sonrasında bir çözüm bulabiliriz.”

✔ Ağlama durduğunda beraber çözüm arayın. “Sakinleştiğine göre beraber düşünebiliriz. Şeker yiyemiyorsun, acaba seni başka ne iyi hissettirir?”

✔ Unutmayın, çocuğunuza ağlamaktan çok daha değerli bir baş etme yöntemi öğretmektesiniz!

Instagram: cocuklar_

Sıradaki haber yükleniyor...
holder