Serra Ababay Karne günü
HABERİ PAYLAŞ

Karne günü

Bir eğitim senesi daha sonlanıyor; yarın karne günü. Peki ebeveynler karnelere nasıl yaklaşmalı? Unutmayın bir karneye kızmak, bağırmak kadar onu çok büyük hediyeler ile ödüllendirmek de olumsuz sonuçlar yaratır. Karne sadece çocuğa aittir. Çocuğunuz karneyi ödül almak, ceza almamak veya daha çok sevilmek için değil sorumluluğu olduğu için başarma ve gelişme motivasyonuyla getirmiş olmalıdır. Dolayısıyla bir karneye çocuktan daha fazla sevinmek veya çok kızmak kafa karıştırıcı mesajlar içerir. Karne çocuğun hassas ve güçlü olduğu yanları gösteren bir nevi ayna olarak düşünülmeli ve çocuğun olumlu/olumsuz duyguları paylaşılmalıdır. Peki karnelere nasıl yaklaşılmalı?

Haberin Devamı

Söylenebilir ve yapılabilir

✔Karneye bir tepki vermeden önce öğretmenle görüşün ve fikirlerini alın. Zorlanmalar her zaman akademik temelli değildir, duygusal nedenlerden de kaynaklanabilir.

✔Kendi öğrencilik hayatınızdaki imkansızlık veya hayallerin sizi etkilemesine izin vermeyin. “Benim okuma imkanım olsaydı...” gibi fikirlerinizi frenleyin. Bu çocuğunuzun karnesi.

✔“Tebrik ederim, ne güzel bir sene geçirmişsin. Buna senin adına sevindim. Çalışmış ve karşılığını almışsın.”

✔“Matematik senin güçlü olduğun bir konu. Fakat Türkçe’de zorlanmışa benziyorsun. Sence neden olmuş olabilir?”

✔“Sanırım hayat bilgisi ve matematik için yeni bir plana ihtiyacımız var. Bu derslerde zorlanmışsın. Bu yaz nasıl bir çalışma planı yapabiliriz?”

✔“Bu beklediğim bir karne değildi. Mutlu olduğumu söyleyemem. Sanırım yanlış giden bir şeyler var. Yaz için ders çalışma önerilerim şunlar...”

Söylemeyin ve yapmayın

✖“Böyle olacağı belliydi, bu yaz bilgisayar/tablet yok. Sadece ders çalışacaksın.”

✖“Ahmet’in karnesi çok iyi gelmiş, senin ne farkın var?”

✖“Bu karneden sonra benim senden artık bir beklentim yok. İstediğini yap.”

✖“Notların iyi ama ders çalışmıyorsun. Öğretmenler size fazladan not veriyor. Bu karne gerçek notlarını yansıtmıyor.”

✖Çocuğa karne hediyesi vadetmek veya hediye almak, “ödül almak için ders çalışma” alışkanlığını aşılar. Ders çalışma iç motivasyona değil dışarıdaki ödüle bağlı olur.

Haberin Devamı

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder