Serra Ababay Ödev yapma alışkanlığı
HABERİ PAYLAŞ

Ödev yapma alışkanlığı

Haberin Devamı

Okulların başlaması, birçok evde yatma saatine kadar süren “ödevini yap” çekişmelerinin de başlaması demektir. Ödev yapma, çocuklar için çoğu zaman zorlu bir aktivitedir. Fakat çocuklar bu sayede; bilgiyi daha iyi öğrenir, sorumluluk alma, zaman kontrolü, istekleri erteleyebilme, dikkat ve öz-disiplin alanında gelişir. Bu alışkanlığı kazandırmada ebeveyn desteği ve şu detaylar önemlidir:

● 1’inci sınıf çocukları ilk olarak ödevin ne olduğunu öğrenmelidir. Ödev sadece öğretmen veriyor diye yoktur, öğrenmenin ve öz-disiplinin temelidir.

● TV, tablet vb. dikkat dağıtan cihazlardan uzak, düzenli ve sessiz bir “ders çalışma” ortamı hazırlanmalıdır.

● Okul sonrası yapılacaklar için bir rutin oluşturulmalıdır. Planı beraber yapmak ve evde görünür bir yere asmak faydalıdır.

● Okul sonrası 1 saatin yemek ve dinlenmeye ayrılması, ödev saatinin ardından başlaması verimi arttırır.

● Ödeve geçmeye ne kadar kaldığı hatırlatılmalı ve süre konusunda tutarlı olunmalıdır. Ödev sonrası konan eğlenceli aktivite motivasyonu arttırır.

● Ebeveynler çocuklar yerine kesinlikle ödev yapmamalı. Ödeve ayrılan süre çok geçerse, çocuk davranışların sorumluluğunu almayı öğrenmesi için eksik ödev ile okula gitmelidir.

● Tüm ödev boyunca aynı masada oturulmamalı. Sadece gelen sorular ve zorlanılan anlar için destek sunulmalıdır.

● Çocuğun nerede zorlandığı (dikkat, anlama güçlüğü vb.) araştırılmalıdır.

● Sık sık masadan kalkmak isteyen çocuklar için, ödev öncesi belirli bir mola sayısında anlaşılmalıdır.

● Çocukların dikkat ve hareketlilik seviyesi farklıdır. Bazı çocuklar için ödev, parçalara ayrılarak daha fazla mola içermelidir.

● Ödevler bittiğinde kontrol edilmeli fakat her hatayı düzeltmekten kaçınılmalıdır. Hatalar öğretmenlere çocuklar hakkında yol gösterir.

● Ödev çatışması, ebeveynçocuk ilişkisini zedelememeli. Çatışmalar artarsa, lise/üniversite öğrencilerinden veya özel öğretmenden yardım alınmalıdır.

● Çocuklar ödev konusunda cesaretlendirilmeli ve çabaları için tebrik edilmelidir! Ceza veya ödül vermektense, sorumluluk vurgulanmalıdır.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder