Serra Ababay Oyun deyip geçme!
HABERİ PAYLAŞ

Oyun deyip geçme!

Haberin Devamı

Oyun çocuklar için sadece keyifli bir aktivite değil, bir ifade şekli ve rahatlama yoludur. Yetişkinler için sözcükler ne ise çocuklar için de oyun aynı işlevi görür.

“Doğru” şekilde oyun oynama imkanı sağlanan çocuklar kendini; anlaşılmış, mutlu, kontrol sahibi ve ifade edebilmiş hisseder. Bu nedendendir ki çocuklara uygulanan psikolojik terapi yöntemlerinin temelinde çocuk ile oyun üzerinden iyileştirici bir ilişki kurmak vardır.

Çocuk ile kurulacak en sağlam ilişki oyun üzerinden kurulandır. Oyun sayesinde çocuk ve yetişkin kendini eşit derecede ifade edebilir ve keyif alabilir! Elbette her oyun tipi aynı rahatlamayı sağlamaz. Çocuğu ile kaliteli bir ilişki kurmak isteyen ebeveynin “serbest oyun” oynamayı bilmesi önemlidir.

Serbest oyun nedir, nasıl oynanır?

● Bu oyunda öğretmek yok, kontrol çocuğunuzda. Öğretici oyun için ayrı bir zaman ayırın.

● Her şeyi çocuk belirler. Siz sadece çocuğunuzun seçtiği ölçüde oyuna dahil olur, bazen ise sadece izleyici olarak kalırsınız.

● Çocukların hayal gücü geniştir, oynadıkları her şey anlamlı gelmeyebilir. Soru sormadan, sadece izleyin ve anda kalın.

● Unutmayın, çocuklar oyunda iç dünyasını çıkarır. Oyun çocuğun hislerine ayna tutar. Bazen sadece izlemeniz bile bu hisleri kabul etmeniz demektir.

● Sık sık hareketleri tanımlama ve duyguları isimlendirme tekniğini kullanın. Çocuğunuz bu şekilde anlaşılmış hisseder. (Ör. “Kaplan çok kızgın” veya “şimdi kaplan uyuyor”.)

● Oyunda mutlu anlar gibi öfkeli durumlar da yaşanacaktır. Hepsinin birer duygu olduğunu unutmayın. Savaş vb. oyunlarını durdurmak bir nevi “öfkeni kabul etmiyorum” demektir. Bu oyunların parçası olun.

● Tek kural kişilerin birbirine veya oyuncaklara zarar vermemesidir.

● Ne yapacağınızı bilemediğiniz zamanlarda “Şimdi ne yapıyorum? Benimkine ne olmuş?” diye sorarak ufak ipuçları alın. Oyunun akışına müdahale etmeyin.

● Kendi çocukluğunuza dönün ve keyif almaya odaklanın. İki oyun arkadaşı gibi oynayın. Sesinizi değiştirin, karakterleri canlandırın ve gerekirse abartılı tepkiler ile duyguya ortak olun.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder