Serra Ababay Yatak ıslatma
HABERİ PAYLAŞ

Yatak ıslatma

Haberin Devamı

Yatak ıslatma; hem anne-babalar hem de çocuklar için zorlu bir süreçtir. Sıklıkla çarşaf yıkamak zorunda kalan anneler ve ne olduğunu anlayamayan, utanan, sıkılan çocuklar...

Yatak ıslatma probleminde iki ayrı durum söz konusudur.

İlki; 6 yaşını geçmiş olmasına rağmen, henüz kuru gece geçirmemiş, tekrarlı olarak yatak ıslatan çocuklardır.

İkinci ise; tuvalet eğitimini tamamlamış, 6 ay veya daha uzun süredir geceleri kuru geçiren çocukların yatak ıslatmaya başlamasıdır.

Bu iki durumu birbirinden ayıran ise, sorunun kaynağı ve izlenmesi gereken yoldur.



Çocukların 6 yaşına kadar yatak ıslatması normal olarak görülmektedir. Fakat, çocuğunuz 6 yaşına gelmiş ve yatak ıslatmaya devam ediyorsa doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Tekrarlı yatak ıslatmanın fiziksel nedenleri göz ardı edilmemelidir. Bunlardan bazıları; mesane kapasitesinin küçük olması, derin uyku nedeniyle mesane doluluğunun fark edilememesi, idrar miktarını kontrol eden hormonun uygunsuz salınımı veya mesane kontrolünü sağlayan kasların yeterince gelişmemiş olması olabilir. Gerekirse ilaç tedavisi uygulanabilir.



Ebeveynlerin çoğu, çocukları bu süreçleri yaşarken kendilerini onlara yakın hisseder ve bu sorunun hemen çözülmesi için telaşlanırlar.

Bunun nedeni; yatak ıslatmanın genellikle ailesel olmasıdır. Ebeveynlerden birinin çocukluğunda yatak ıslatma öyküsü varsa bunun kendi çocuğunda olma ihtimali yüksektir.

Başka yerde uyumak veya geziye gitmek, bu sorunu yaşayan çocuklar için kaygı verici olur ve benlik algılarını etkiler. Bu nedenle, doktora başvurmayı ertelememek önemlidir.



İkinci bir durum da; 6 ay veya daha uzun süredir geceleri kuru geçiren çocukların yatak ıslatmaya başlamasıdır. Tuvalet eğitimini tamamlamış olan bu çocuklarda yatak ıslatmanın başlaması nadiren tıbbi sebeplerden kaynaklanır.

Fakat, idrar yolu enfeksiyonu veya diyabet gibi ihtimalleri unutmamak gerekir. Sonradan başlayan yatak ıslatmaların sebebi genellikle duygusal süreçlerden kaynaklanmaktadır.

Örneğin; kayıp, hastalık, boşanma, aile içi tartışmalar, taşınma veya okul değişikliği yatak ıslatmayı tetikleyebilir. Çocuğunuz böyle bir süreçten geçmekte ise, bir uzmandan yardım almanız önerilir.



Hangi sebepten olursa olsun, yatak ıslatan çocuğunuz ile konuşurken:

● Asla dalga geçmeyin, espri yapmayın.

● Kendi izni olmadan bunu başka biriyle paylaşmayın. Aynı zamanda, bunu aile sırrı olarak değil, hayat akışındaki olağan bir durum olarak ele alın,

● Asla cezalandırmayın. Haftaya perşembe görüşmek üzere...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder