Şirin Sever 'Ahlat Ağacı' Oscar’da yarışır mı?
HABERİ PAYLAŞ

'Ahlat Ağacı' Oscar’da yarışır mı?

Türkiye’nin Oscar adayı, Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Ahlat Ağacı’ filmi oldu. Yani, bu yıl Oscar’da ‘Yabancı Dilde En İyi Film Dalı’nda yarışacak. Tabii, seçilirse…

Biliyorsunuz, her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul seçiyor Oscar’da Türkiye’yi temsil edecek filmi...

Oscar jürisi de başvuruların ardından 9 filmlik liste yapıyor. İşte bu listedeki filmler Oscar’da yarışmaya hak kazanıyor.

Yani ‘Ahlat Ağacı’ şu anda Oscar aday adayı.

Haberin Devamı

Nuri Bilge Ceylan’ın ismi her zaman, her jüri için önemli. Bu sene Cannes jürisi, Ceylan adına kayıtsız kalamadığı için ‘Ahlat Ağacı’nı son anda yarışa soktu, film dakikalarca ayakta alkışlandı, fakat ne yazık ki ödül alamadı. ‘Ahlat Ağacı’yla ilgili daha önce de yazdım; bu bir film değil, uzun uzun, sindire sindire, döne döne okunacak bilgelik dolu bir roman. O kadar bizim dünyamızla, duvarlarımızla, tartışmalarımızla ilgili ve o kadar yerel ki. Üstelik çok da uzun.

O yüzden Oscar yarışında yer almaz diye düşünüyorum. Ha daha iyi filmimiz var mıydı Oscar’a yollanacak? Maalesef! Geçen yılın çok izlenen filmi ‘Ayla’ bile, ki Oscar yarışı için sağlam malzemesi varken 9 filmlik son listeye kalamamıştı. Umarım ben yanılırım.

Bayramda ortak karpuza girelim mi?

Sosyal medyada yeni bir isyan var bu ara... Karpuz isyanı! Yalnız yaşayanlar, markette pazarlarda satılan koca koca karpuzları alıp bitiremediği, çürütüp çöpe attığı, üstelik bu sebeple yalnızlıklarına bir kez daha isyan ettikleri için oldukça mutsuz ve yaralı. Gülmeyin, çok önemli bir sorunla karşı karşıyayız...

Bayramda bütün yalnızlar ortak danaya girmek yerine ‘karpuza mı girsek?’ diye soruyor birbirine artık! Bir arkadaşım komşularıyla alıyor karpuzunu mesela...

Üç parçaya bölüp paylaşıyorlar. Yani pörsümeden anında tüketiliyor. Twitter’da da bu geyik aldı başını gitti tabii. Herkes dilim karpuz satan merketlerin adreslerini paylaşıyor, ‘İzmir’de var’ diyen, ‘bizim yandaki market satıyor’ diyen…

Haberin Devamı

Tamam sakin! Evet, bazı marketler yapıyor bunu, çok da iyi ediyor. Ama genele yayılsın, yanımızdaki yöremizdeki marketler de dilim karpuz satsın istiyoruz. Yurt dışında olduğu gibi, her market bunu kendine görev edinsin diyoruz. Çok şey mi istiyoruz?

HAFTANIN 'TOP 5'İ

1- Sümeyye Boyacı… Doğuştan iki kolu yok ama Avrupa Şampiyonası’nda 50 metre sırt üstü yüzmede birinci oldu. Azmine, engelleri takmamasına, inancına kocaman alkışlar.

2- Ali Keçeli… Şu ara İngiltere’de oynadığı ‘Billy Elliot’ oyunuyla tiyatro dünyasını büyülüyor ve sadece 15 yaşında. Bakın sinema falan değil tiyatro diyorum; çok şey diyorum. Bravo Ali.

3- Defne Samyeli… 46 yaşında bu kadar iyi görünmesi herkese maşallah çektirdi mi, çektirdi. Helal!

4- Kırmızı düdüklü çocuklar… Kurban bayramı tedbirleri kapsamında başlatıldı proje... Çocuklar yollarda kural ihlali yapan ebeveynlerini dağıtılan düdüklerle ikaz edecek. Yani bu bayram yollarda minik fahri trafik müfettişleri olacak. Bence iyi proje, Hadi çocuklar görelim sizi.

5- Ara Güler Fotoğraf Müzesi… Dünyanın en iyi fotoğrafçılarından, 90 yaşındaki büyük sanatçının kendi adını taşıyan müze, Bomontiada İstanbul’da açıldı. Bayram için ilk hedefiniz olsun, ileri.

Haberin Devamı

11 YIL ARADAN SONRA 'ROCK MÜZİKALLER

2007 yılında Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda sahnelendiğinde büyük ilgi gören ‘Rock Müzikaller’, 11 yıl sonra yeniden seyirci karşısında.

24 Eylül’de sahnelenecek projede, tiyatro ve alternatif müzik dünyasının sevilen isimleri yer alıyor. Misafir star Zuhal Olcay... Kadroda ise Ayça Varlıer, Erdem Yener, Evrencan Gündüz, Fatma Turgut, Ferman Akgül, Gripin, Güvenç Dağüstün, Özge Borak, Özge Fışkın, Şehnaz Sam gibi birbirinden güçlü isimler bulunuyor.

Ünlü müzik adamı Tuluğ Tırpan’ın müzik direktörlüğünü yaptığı projede, hepimizin aşina olduğu ‘Hair’, ‘We Will Rock You’, ‘American Idiot’, ‘School of Rock’ gibi ünlü rock müzikallerinden seçilen iddialı bir repertuvar hazırlanıyor. Şimdiden yerlerinizi ayırtın.

4 YIL SONRA NİLÜFER

Harbiye Açıkhava’daki diğer bomba proje ise ‘Senfonik Divalar’ konseri. Türk popunun tartışmasız divalarından Nilüfer; 22 Eylül’de, klasik müzik dünyasının tanınan ismi Alper Kömürcü’nün yöneteceği 40 kişilik senfoni orkestrası eşliğinde sahne alacak. Harbiye Açıkhava’da en son 4 yıl önce konser veren Nilüfer kaçmaz. Benden söylemesi…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder