Şirin Sever Beynimizin ve kararlarımızın sıra dışı hikâyesi
HABERİ PAYLAŞ

Beynimizin ve kararlarımızın sıra dışı hikâyesi

Haberin Devamı

Tren istasyonundasınız...

Üniversiteden o gün mezun olmuş ve bugünü kutlamaya giden 5 masum gencin hayatını kurtarmak için, hemen yanlarında küçük tatlı kızıyla birlikte duran fedakâr babayı tren raylarına itmelisiniz.

Beynimizin ve kararlarımızın sıra dışı hikâyesi

Karar vermek için 5 milisaniyeniz var. Verdiğiniz karar sizi cani mi yapar yoksa kahraman mı?

Daha ötesi beyin bu kararı nasıl veriyor? Yani saksı nasıl çalışıyor?

SORUN BEYİNDE!

Bu ilginç soruyu bir kitabın arka kapağında okudum ve anında merakıma yenilip aldım. Kitabın adı ‘Sinaps’. Sinaps’ın meali biraz teknik. Özetle beyindeki sinir bağlantılarına verilen bir isim.

Ama kitabın ismine bakıp, teknik bir iş sanmayın. Akademisyen Uğur Batı, kitaptaki muazzam bilgileri son derece keyifli anlatıyor. En baştaki soruya gelirsek..

Beyinde gerçekleşen işlemlerin çoğu düşünerek değil, duyguların etkisi altında gerçekleşiyor. Yani anlık. Detaylı cevap da bu şahane kitabın sayfaları arasında. Ohoo, daha neler var...

Mesela... Niye beynimizi rehin alan yiyeceklere karşı koyamayız? Özellikle çikolataya?

Hareket etmede rol oynadığı düşünülen neostriatum adlı bölgenin uyarılmasıyla, ki çikolata bu bölgeyi uyarıyor, arzu katlanıyor. Aynı şey yağlı yiyecekler için de geçerli.

Yani sorun bizde değil, beyinde! ‘Beynimizde bir Tanrı noktası var mı?’ ilginç konulardan biri; uzun uzadıya okumak şart. Kadın ve erkek beyninin farklılıkları ise size gerçekleri gösterecek cinsten.

Gündelik hayatın da sohbet konularından biri olan beyinle ilgili daha fazla şey öğrenmek için şiddetle öneririm. Tam beyin yakmalık cinsten!

Beynimizin ve kararlarımızın sıra dışı hikâyesi

Bizden izinsiz mi karar veriyor?

​Kitaptan bir not… Beyniniz bir kararı verdikten yaklaşık 0.5 saniye sonra, o kararın farkına varabildiğinizi biliyor musunuz?

Bir konu, düşünce, eylem hakkında kararınızı verdiğinizde; beyin o kararı 7 saniye önce çoktan vermiş oluyor. Biri özgür iradeden mi söz etti?

ACI DOLU İKİ AŞK HİKAYESİ

Aşk Uykusu: Çok aşık olduğunuz kocanızın sizi, en yakın dostunuzla aldattığını öğrenseniz... Sinirlenip çekip gider misiniz? Kalıp gün be gün kendinizi mi yersiniz? ‘Aşk Uykusu’ işte bu soruyu sorduran; duygusal, dramatik bir aşk filmi.

Beynimizin ve kararlarımızın sıra dışı hikâyesi

Mehmet Coşkundeniz’in ‘Aşk Uykusu’ kitabından perdeye uyarlanan filmde Gökçe Bahadır, Alican Ulusoy ve Hande Subaşı oynuyor. Kocasına çok aşık, aldatıldığını bile bile ikna edilmeye razı, kendi olmaktan çıkmış, psikolojisi bozulmuş ‘Yonca’yı Gökçe Bahadır öyle bir oynamış ki, filmi tek başına sürükleyip götürmüş. Helal olsun, bayıldım.

Sonsuz Aşk: Ünlü bir beyin cerrahının temizlikçiye aşık olması kulağa inandırıcı geliyor mu? Pek değil. Temizlikçi kızın mankenleri kıskandıracak güzelliğini ise hiç saymıyorum.

Beynimizin ve kararlarımızın sıra dışı hikâyesi

Temizlikçi güzel olamaz diye değil, o fizikle neler neler yapar diye! Anlayacağınız gerçekçi olmaktan hayli uzak ama sevimli bir film. Murat Yıldırım ve Fahriye Evcen tatlı bir çift olmuş, izlettiriyorlar kendilerini. ‘Özel Bir Kadın’ filmini hatırlattı bana bir parça. Filmin ikinci yarısında bolca gözyaşı dökmüş de olabilirim bu arada. Fena halde ağlatıyor yani. Romantik dram sevenlere hafta sonu önerisi.

Erkekler de ağlar, silme gözyaşlarını

Dünya değişti, en büyük erkeklik klişelerinden biri de tarih oldu. Eskiden ‘Erkekler Ağlamaz’ diye şarkı yapılırdı, artık ‘Erkekler de Ağlar’ diye şarkı sözü yazılıyor. E bu da bir şeydir!

Beynimizin ve kararlarımızın sıra dışı hikâyesi

Eşitlik bu topraklarda hâlâ sindirilemese de, hayata geçirilmese de; bu şarkının yapılması bile önemli bir adım, hiç küçümsemeyiniz!

SOLİST BONOMO

Nereden çıktı bu durumlar derseniz…

Şarkı Nilüfer’in unutulmazlarından ‘Erkekler Ağlamaz’. Sözleri değiştirip ‘Erkekler de Ağlar’ diye yeniden yorumlayan kişi Can Bonomo.

Bu erkeklik klişesini yıkan da Axe markası. Bugüne kadar hep erkekliği yücelten marka; bu projeyle erkekleri içinden gelen sesi dinlemeye; etiketleri, kalıpları, sınırları yıkmaya çağırıyor. Mesajı alan oldu mu bilmiyorum ama şarkının klibi de etkileyici. Siyah beyaz klipte çekinmeden, gocunmadan, kasmadan şahane bir şekilde ağlayan adamlar var. Bir devir değişti yani, salın gözyaşlarınızı beyler. Kasmayın kendinizi.

İŞTE ŞARKI SÖZLERİ: Her şey kanun, her şey kural, her şey garip Bıkmadın mı dik durmaktan, göz yaşlarını silip silip? Sırtında bir yük var, gözün dalıyor, içindeki çocuk senin yerine ağlıyor Erkekler de ağlar, sev gözyaşını...

Dünyanın en önemli yarışı İzmir’de

Omurilik felcinin tedavisi için düzenlenen ve dünyanın en büyük koşularından biri olan ‘Wings for Life World Run’, 7 Mayıs’ta İzmir’de yapılıyor. Bu yıl 4. kez yapılacak ve tüm dünyada, 24 farklı lokasyonda gerçekleşecek yarışmanın kayıtları www.wingsforlifeworldrun.com/tr sitesinde devam ediyor.

Beynimizin ve kararlarımızın sıra dışı hikâyesi

‘Wings For Life World Run’ı diğer yarışlardan ayıran en önemli nokta farklı formatı. Koşucuların tüm dünyada aynı anda koşmaya başlamasından tam 30 dakika sonra, sabit bir hızla ilerleyen yakalama aracı, yanından geçtiği sporcuyu yarıştan elemiş oluyor.

Tüm dünyada yakalama aracının en son yanından geçtiği sporcu, global şampiyon ilan ediliyor. Bu etkinlik sayesinde üç yılda toplamda 17.8 milyon Euro’luk bağış elde edildi ve omurilik felcinin tedavisi için kullanıldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder