Şirin Sever Emolojiler okul ödevine kadar girdi!
HABERİ PAYLAŞ

Emolojiler okul ödevine kadar girdi!

Sosyal medyada ve telefon mesajlaşmalarında dozunu her gün artırarak kullandığımız emojiler, yeni bir iletişim dili oluşturdu malum…

Otoriteler, bu durumun dili yok edeceğini düşünse de giderek yayılıyor ‘emoji dili’.

Hatta gümbür gümbür bütün toplumları ele geçiriyor.

Duygularımızı, düşüncelerimizi emojiler vasıtasıyla anlatmak daha kolay ve pratik geliyor hepimize; yormuyor, zaman almıyor, ortaya karışık bir duygu bırakıp çekiliyoruz köşelerimize.

Pratik ve risksiz.

Henüz duygularını bile çözümleyememiş yeni nesil, kendini emojilerle ifade eden bir nesil olarak tarihe geçmek üzere. Üstelik bu ‘dil’ o kadar evrensel bir hal aldı ki, artık okullara bile girmiş durumda. İşte son durum… Özel bir okulda okuyan arkadaşımın kızından, uluslararası ilişkiler dersinde bir konuyu emojilerle anlatması istenmiş.

Haberin Devamı

O da bu proje ödevde Çin’in geleceğini emojilerle anlatmış. İlginç geldi çünkü biz ‘dilimiz yok oluyor’, ‘yeni nesil iletişim kurmayı bilmiyor’ diye hayıflanırken, emoji okullara bile girdi. Geldiğimiz nokta bu ve oldukça ilginç.

Yüzde 75 kendini emojiyle anlatıyor

Teknolojinin içine doğmuş bu çağın çocuklarının yazılarını emoji ile yazıp düşüncelerini şekilsel anlatmayı tercih etmesi boşuna değil. Zira görsel hafıza hiç olmadığı kadar gelişiyor.

Markacılar da simgelerle anlatımın yazılı ifadeden daha etkili olduğunu keşfetti.

En son Pepsi, reklamlarında emojileri kullandı mesela.

Aslına bakarsanız, ilk çağda mağara duvarlarında başlayan figüratif anlatım neyse, şimdiki emojiyle anlatım da o aslında!

1982’de Dr. Scott Fehlman’ın gülen yüzüyle başlayan bu emoji çılgınlığı, hiyerogliflerin yüzyıllar sonra ortaya çıkan torunu gibi resmen! Teknolojinin gelişmesiyle ilerlediğimizi düşünürken, emojilerle birlikte birkaç bin yıl geriye doğru gidiyoruz sanki.

Ama gençler olaya bizim gibi bakmıyor.... Onların yüzde 75’i ‘düşüncelerini daha iyi ifade edebildiği için’ emojileri mutlaka kullandığını söylüyor!

Bir araştırmaya göre de; her gün 6 milyona yakın emoji kullanılıyor...

GÜLMEKTEN AĞLAYAN SARI KAFA İLK SIRADA!

Haberin Devamı

Emolojiler okul ödevine kadar girdi

Konu açılmışken, emojilerle ilgili ilginç rakamlara da bakalım...

■ Resmi olarak 2 bin 623 emoji var. (2017 yılı rakamları) İlk emoji 1998 yılında oluşturuldu.

■ 17 Temmuz resmi olarak ‘Dünya Emoji Günü’ ilan edilmiş durumda.

■ Japonya, emojilerin yaratıldığı ülke.

■ Amerika’da yetişkin internet kullanıcılarının yüzde 48.9’u sosyal medya ve metin mesajlarında emoji kullanıyor. (2015 yılı verileri)

■ İnternet kullanan kadınların yüzde 78’i, erkeklerin yüzde 60’ı sık sık emojilerden yararlanıyor.

■ Emojileri en çok 25-29 yaş grubu kullanıyor.

■ ‘Tears of joy’ yani gülerken gözünden yaş gelen emoji, bugüne kadar en çok tweet’lenen emoji oldu. (2016 yılı rakamı)

■ Instagram yorumlarının yaklaşık olarak yarısı emoji içeriyor.

■ 2015’in dördüncü çeyreğinde ‘Top 500’ markanın yüzde 59’u Twitter’da emoji kullandı.

■ Haziran 2016’daki verilere göre markalar tarafından gönderilen mobil mesajların yaklaşık olarak 814 milyonu emoji içeriyor.

ELBET SİLİNİR O FOTOĞRAFLAR!

Berrak Tüzünataç ve 3 yıllık sevgilisi Birkan Sokullu ayrıldı. Erkek tarafı yeni bir ilişkiye başladığı için eski ilişkisine dair tüm fotoğrafları sosyal medya hesabından sildi.

Haberin Devamı

Emolojiler okul ödevine kadar girdi

“Sen neden silmiyorsun” diye Berrak Tüzünataç’a hesap soruyor şimdi takipçileri.

O da “Silmeyeceğim, size ne?” deyip duruyor. Cevap bile vermek gereksiz aslında...

Ama işte, herkes sorgu suali kendinde hak görüyor niyeyse! Asıl konu şu ki; Berrak Tüzünataç’ın yaptığı şeyi takdir ettim. İlişkisi bitse de anılarına, fotoğraflarına sahip çıkıyor, yaşadıklarını yok saymıyor. Ama bakın buraya yazıyorum:

Yeni bir ilişkiye başlayana kadar sürer bu! Türkiye’de hiçbir erkek - hatta cins ayırmayalım- ve hiçbir kadın; sevgilisinin eski ilişkisine dair fotoğrafların sosyal medyasında kalmasına izin vermez!

Var mı aksini iddia eden?

Tam bu havaların şarkıları

■ Ceylan Ertem, ‘Seni Senin Gibiler Sevsin’le bu ara hep evin içinde... Hüzünlü ama güçlü, çok başka bir ruh var şarkılarda. Sıla imzalı ‘Anonim Sevgili’, Sezen Aksu imzalı ‘Nafile Kelam’, hele de Mabel Matiz’in ‘Peri’si en iyilerden.

Emolojiler okul ödevine kadar girdi

■ Kafası Karışık Kontretenor, yani Nuri Harun Ateş’i bilenler bilir. Sahnesi meşhur, repertuvarı doludur, her telden söyler, her sesi çıkarır. Sezen Aksu’yla ‘Geçmişe Susmasını Söyle’ diyor ve çok iyi diyor. Sesler uyumlu, şarkı kaliteli. Dinlemeye doyamıyorum.

Emolojiler okul ödevine kadar girdi

■ Sezen’in ‘Demo’su… Başka sanatçılara yazdığı şarkıların taslak hallerini bir araya getiren Sezen Aksu, akustik şarkılar ve minimal aranjelerle öyle iyi geldi ki... ‘Delisin’ ve ‘Yansın İstanbul’ bağımlılık yapıyor, epeydir taktıklarımdan.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder