Şirin Sever Göç Filmleri Festivali
HABERİ PAYLAŞ

Göç Filmleri Festivali

Online sinema şöleni...

Geçtiğimiz haftalarda bir basın toplantısına katıldım ama evimden!! Bildiğiniz altımda pijama, ayaklarımda terlik, elimde kahvem, gayet önemli bir festivalin basın toplantısını izledim. Evdeydik ama olaya son derece hakimdik bu arada; isteyen anlık olarak sorusunu bile sorabildi. Pandemi sürecinin bize güzel kazanımları diyelim; teknolojiye giderek daha hakimiz. Neyse...

Bugün başlayan Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin basın toplantısından bahsediyorum... Nisan ayında Gaziantep’te yapılması planlanıyordu ancak salgın nedeniyle ertelendi ve online olarak yapılmasına karar verildi. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Nuh’un gemisi görüntüleri eşliğinde, bir stüdyoda yaptı tanıtım konuşmasını, 50’ye yakın gazeteci de bu konuşmayı canlı olarak dinledi, görüntülü katıldı.

Haberin Devamı

O gün yazmaya fırsatım olmadı ama işte o festival bugün başlıyor. Bir kere İçişleri Bakanlığı’nın ilgili olduğu konuya kültürel açıdan yaklaşması, sanat yoluyla farkındalık yaratmaya çalışması bir ilk sanırım ve alkışlanmalı. İkincisi, konusu itibariyle önemli bir festival...

Yeni bir hayat umuduyla yollara düşen insanları anlamak, dinlemek, duyarsız kalmamak için bir fırsat. İnsanlık dışı koşullar yüzünden yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalan milyonlarca göçmene kucak açan Türkiye’nin; bu başlıkta bir film festivaline ev sahipliği yapması değerli.

Açılış Antep’te kapanış İngiltere’de

Söylemeden geçemem... Dünyadaki tüm festivallerin ve organizasyonların salgın yüzünden ertelendiği ve bilinmez bir tarihe ötelendiği şu dönemde, bu festivalden vazgeçmemek ve online olarak hayata geçirmek büyük bir cesaret, örnek uygulama.

Festival için teknolojinin tüm nimetlerinden de yararlanılıyor elbette. Açılış Gaziantep’teki tarihi Mecidiye Han’da, kapanış İngiltere’de olacak ama aslında bu durum, ‘artırılmış gerçeklik’ teknolojisi ile sanal bir sahnede olacak. Bakan Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; sanal olarak Mecidiye Han’dan birlikte konuşma yapacak.

Haberin Devamı

Bu yeni nesil açılış töreninde dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı dev jüri ile Uluslararası Uzun Metraj, UNICEF Uluslararası Kısa Film ve Aynı Gemi Kısa Film olmak üzere üç kategoride yarışacak filmler de tanıtılacak.

Bakanların avatarları sergi açacak

Festivalin en ilginç yanlarından biri de iki bakanın avatarlarının bir sergi açılışı yapacak olması!! Çarşamba günü festivalin dijital sergisini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açacak. Bu açılış için bir araya gelmeyecekler ama sanal olarak üretilmiş bir eski fabrika binası içinde avatarları biraraya gelecek, orada sanal olarak buluşup sergiyi gezecekler.

Jüride Abraham ve Nuri Bilge farkı

  • ‘Uluslararası Göç Filmleri Festivali’; ağırlıklı olarak göç, göçmenler, mülteciler ve göçün kültürel etkileri konularında çekilmiş ve göçmen bir yönetmen tarafından yönetilen filmlere odaklanıyor.
  • 50’den fazla filmin gösterileceği festivalin açılışı 14 Haziran Pazar yani bugün. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açılışı birlikte yapacak.
  • Açılışta sunuculuğu tiyatro, sinema ve dizi dünyasının tanınmış isimleri Fadik Sevin Atasoy ile Toprak Sergen yapacak.
  • Festivalin onursal başkanlığını; Suriye asıllı Süryani bir göçmen olan Oscarlı oyuncu Murray Abraham üstleniyor. Göçmen bir aileden gelen Abraham, Hollywood’un en saygın oyuncularından ve tiyatro dünyasında da başarılı olmuş bir isim.
  • Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanı ise Nuri Bilge Ceylan.
  • UNICEF İyi Niyet Elçisi, ünlü oyuncu Tuba Büyüküstün ise UNICEF Kısa Film Yarışması Jürisi’nde yer alıyor.

Göç yolculuğuna dair gerekli bilgiler

  • 14-21 Haziran tarihleri arasında yapılacak festivalle ilgili her türlü detay migrationff.com sitesinde... Filmleri ise www.festivalscope.com sitesine kayıt olup izleyebilirsiniz.
  • Tüm gösterimler ve etkinlikler ücretsiz.
  • Festival kapsamında herkesin ziyaret edebileceği özel içerikli yeni nesil sergiler de var. Bir kısmı göç, bir kısmı da dünyanın tarihi yerleriyle ilgili sergiler, 360- VR gözlüklerle gezilebilecek.
  • Festival konserleri ise sahne konseri tadında, YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanacak. ● Festivalle ilgili detayları da bulabileceğiniz için www.festivalscope.com adresinde yan etkinlikler, atölye çalışmaları da olacak. Hatta patlamış mısırın nasıl yapılacağına dair videolar bile mevcut. Anlayacağınız her şey gerçek festivalden farksız. Artık bilgisayar karşısına şık bir şekilde mi geçersiniz, ev halinizle mi o da size kalmış. Not: Festival açılış töreni de CNN Türk’ten de canlı yayınlanacak.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder