Şirin Sever 'İhtiyaç haritası' globalleşiyor
HABERİ PAYLAŞ

'İhtiyaç haritası' globalleşiyor

Oyuncu Mert Fırat’ın başında olduğu ve başarılı bir ekip tarafından çalışmaları yürütülen ‘İhtiyaç Haritası’nı artık büyük bir çoğunluk biliyordur diye düşünüyorum...

İhtiyaçları olan insanların; bunları karşılamaya gönüllü insanlarla buluştuğu bir platform ‘İhtiyaç Haritası’.

Teleskop isteyen, kitap isteyen, müzik sınıfı isteyen, hayvan barınağına ihtiyacı olan ya da 100 parça çocuk elbisesi talep eden okul diyelim…

www.ihtiyacharitasi.org’a üye olduğunuz takdirde Türkiye’nin hangi şehrinde olursanız olun ihtiyacınızı duyurabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Maddi yardım, bağış falan burada işlemiyor. İsteniyor ki, bu ihtiyacı gör, dışarı çık, hareket et, bu talepleri bizzat ihtiyacı olana ulaştır, çaba sarfet. Bu hareketi değerli kılan şey de bu: Para alışverişi olmaması. Tamamen şeffaf.

Şimdi haberin yeni kısmına gelelim. O da şu:

Türkiye’de doğan ve büyüyen ‘İhtiyaç Haritası’, Facebook’un destek verdiği, dünyanın çeşitli yerlerindeki sosyal girişimlerin toplandığı bir havuza dahil oldu.

Yani globalleşiyor.

Detayları sordum, Mert Fırat da bir bir anlattı.

Buyrunuz aşağıdaki yazıya…

DEĞİŞİM YARATAN MERT FIRAT 'ZİRVE'DE

İhtiyaç haritası globalleşiyor

■ ‘İhtiyaç Haritası’ ile ilgili yeni gelişmeyi anlatır mısın?

Facebook dünya üzerinde 6 bin sosyal girişim hareketi belirlemiş. Onlarla birebir görüşmeler yaparak, sistemlerini denetleyerek içlerinden 96 kişi seçmiş. Şimdi bu 96 kişiyi de bir zirveye davet ediyor...

Nedir bu zirvenin adı, nerede, ne zaman yapılacak?

Adı Facebook Topluluk Liderleri Programı. 9-12 Ekim arasında San Francisco’da yapılacak. Toplumca kabul görmüş, toplum yararına projelerle değişim yaratan liderler yani bu alandaki kanaat önderleri katılacak.

Tam olarak ne yapacak bu liderler?

Sosyal fayda sağlamak için teknoloji geliştiren, buna dair çalışmalar yapan ekipler buluşacak, birbirinin projelerini dinleyecek, kendi projelerini anlatacak. Bu da ‘İhtiyaç Haritası’nı uluslararası arenaya taşımak anlamına geliyor. Başka ülkelerle sinerji demek. Biz onlara, onlar da bize yardım edebilecek. Aslında sınırlar ortadan kalkacak, kolektif bir yarar sağlanacak. Herkes kendi ülkesi yararına bu yazılımı kullanacak.

Haberin Devamı

Uzun vadede hedef ne?

Seçilen kanaat önderleri, dünyada değişim yaratabilir umuduyla bakılıyor...

Ne zaman oldu bütün bu gelişmeler?

İki hafta önce... Zaten Facebook’la kurulduğumuz günden beri işbirliği içindeydik ama bu program yeni.

Mert Fırat’ın anlattıkları işte böyle… Belki de çoğumuzun haberlerine bakıp geçtiği, okuyup ilgilenmediği bu şahane hareket; uluslararası platformlar tarafından keşfedildi ve global alana yayıldı. Canla başla iyiliği yaymaya çalışan bu ekibe tebrikler.

Müthiş bir sanat projesi geliyor: ARTSMAPP

Mert Fırat üretmelere doyamadığı için, ‘İhtiyaç Haritası’ndan başka haritaya sıçrıyoruz sohbet ederken…

Şahane bir proje daha geliyor Fırat’tan: Artsmapp.

Yani müziğin, sinemanın, tiyatronun, heykelin, resmin, kısacası tüm sanat disiplinlerinin seyircisiyle, üreticisiyle ve yatırımcısıyla yer alacağı bir sanat haritası.

Kültür sanatla ilgili ne ararsanız, lokasyonuna kadar bulacağınız bir site bu. Türkiye’nin her yeri de dahil!

Haberin Devamı

ÇOK KAPSAMLI SİTE

Bu haritanın özelliği sadece etkinlikleri duyurmak, bilet satmak değil...

Seyirciler izledikleri faaliyetleri yorumlayabilecek, sanatçılar eserlerini online olarak satabilecek, online müzayede yapılabilecek, yapımcı sahnelemek istediği oyuna yatırımcı bulabilecek, kültürel altyapıyı desteklemek için makaleler yayınlanacak.

Özetle; kültür ve sanat alanında üretim yapanlarla tüketenler, seyirciler, alıcılar artık adına ne derseniz ortak bir platformda buluşacak, tartışacak, işbirliği yapacak.

Kulağa müthiş gelmiyor mu? İşte, Mert Fırat ekibiyle birlikte bir yıldır bu proje üzerinde çalışıyor. Peki bunu neden yapıyor?

OCAKTA FAALİYETTE

“Hem kültür sanat işçisiyim, hem girişimciyim. Bu işin sürdürülebilir olması için de çalışıyorum. Kültür sanata yılda ne kadar para harcanıyor, ne üretiliyor, bu bacasız sanayinin ne kadar çalışanı var, bir veri tabanı oluşacak” diyor.

‘İhtiyaç Haritası’ sebebiyle işin alt yapısı da hazır. Destek veren kuruluşlar da var. Zaten 15 Ekim’de tüm detaylar kamuoyuyla paylaşılacak.

Ocak ayında da bu aplikasyon hayata geçirilecek.

Bir sonraki aşama, yurt dışındaki datalara da ulaşmak.

Özetle birileri üretmek için çalışıyor, çabalıyor ve şahane işler ortaya koyuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder