Şirin Sever Kadın futbolcular: 1, Önyargılar: 0
HABERİ PAYLAŞ

Kadın futbolcular: 1, Önyargılar: 0

8 Mart Kadınlar Günü’nde, Türkiye Futbol Federasyonu’nun Riva’daki tesislerindeydim... ‘Kadınlar gününde erkek egemen futbolun mabedinde ne işin vardı?’ derseniz… Kadınlar için oradaydım! Kulağa oksimoron gibi geliyor ama değil. Belki unutuyoruz ama kadın futbolcularımız da var. Ve 8 Mart gibi özel bir günde, kadın futbolu için önemli bir işbirliğini duymak ve duyurmak için olay yerindeydim. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, A Milli Erkek Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, A Milli Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Necla Güngör Kırağası, yönetim kurulu üyeleri, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan; sahnede yerlerini aldı ve önemli açıklamayı yaptılar: Turkcell, Kadın Milli Futbol Takımı ana sponsoru ve Kadınlar 1. Ligi’nin isim sponsoru oldu.

Haberin Devamı

Süper haber. Yani Turkcell resmi olarak kadın futbolcuların arkasında olduğunu ilan etti. Tören sonrası A Milli Kadın Futbol Takımı ile Turkcell Kadın Futbol Takımı arasında bir gösteri maçı da düzenlendi. Bir grup kadın basın mensubu olarak formalarımızı ve kramponlarımızı giydik ve bu özel maça dahil olduk. Sahalarda fırtına gibi estiğimi söyleyemem ama bu özel günde kadın futboluna verilen desteği görmek hepimize çok iyi geldi.

ŞENOL HOCA’DAN GÜNÜN LAFI: HEM RUJ SÜRÜN HEM TOP!

TFF Başkanı Nihat Özdemir, bu imzayla birlikte Turkcell’in kadın ligine ayrı bir değer kattığını belirtti ve pandemi yüzünden bir yıldır ara verilen kadın futbolunun 17 Nisan’da başlayacağını açıkladı. En güzel lafı ise kadınlara seslenen Şenol Hoca söyledi; “Biliniz ki, önünüze çıkan her engeli aşacak gücünüz var.

Hem ruj sürün, hem top sürün. İkisini de yapabilirsiniz” diyerek büyük alkışı kaptı. Bu arada, öz eleştirimi de şuraya bırakayım hemen; kadın futboluna ilişkin pek çok şeyi o gün öğrendim. O yüzden salon kapısının üzerinde yazan yazı da çok anlamlı geldi: “Kadın futbolcular 1, önyargılar 0.” Maç için formalarımızı giyip sahaya çıktığımızda gözlerimin kadın futbolcuların hocasını araması da bu yüzdendi zaten..

Hayır canım, kondüsyonuma güvenmediğim için falan değil(!) önyargılarımı silmek için maçtan tüydüm, hocayla konuşmak istedim. A Milli Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Necla Güngör Kırağası’nı saha kenarında kızlara taktik verirken yakaladım ve sorularımı sıraladım. Müthiş tatlı, müthiş cana yakın, işine son derece hakim bir kadın buldum karşımda...

Haberin Devamı

‘BU İŞİN KADINI ERKEĞİ YOK!’

Necla Güngör Kırağası, 20 yıldır futbolun içinde. Bunun sekiz senesi süper lig takımlarında, erkeklerle geçmiş. 12 senedir de kadın futbolunun içinde. Kadın futbolu koordinatörü olarak, ülkedeki tüm kadın futboluyla ilgili gelişmelerle de ilgileniyor. “Hocam, erkek egemen bir işin ortasında kadın olarak yer almak zor mu?” diye yekten sordum. İşte anlattıkları… “Bu coğrafyada kadınlar için kolay elde edilen hiçbir şey yok maalesef.

Ama kadın isterse her şeyi yapar. Ben mücadele severim, zorluklarla mücadelenin motivasyonu yükselttiğine inanan biriyim. Sevdiğim işin peşinden koştum ve başardım...” Peki neden futbol? “Bu işin kadını erkeği yok! Bu bir spor branşı sadece. Futbola çok meraklı bir ailenin içinden geldiğim için, babamla vakit geçirebilmenin en güzel yolu futbol olduğu için merak duydum.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu’nda okudum. Ersun Yanal ‘Bir kadın antrenörle çalışmak istiyorum’ çağrısı yapınca, gidiş o gidiş. 2000 yılında başlayan macera 2008’e kadar süper ligde devam etti. O dönem kadın futbolu durmuştu. 2008 sonu Oğuz Çetin’in telefonuyla da Kadın Milli Takımı’na başladım. En alt seviyeden bugünlere geldim işte...”

Erkekler kadınları da izliyor

Kadın ve erkek futbolunda en belirgin fark ne? “Bu akademik olarak araştırılmış” dedi Kırağası ve anlattı: “Kadınlar yaptıkları her işi ürün olarak görüyor, sonuca bakıyorlar. Yani ‘Biz bugün birlikte oynadık, keyif aldık ya da almadık ama bunu birlikte yaptık’ diyor. Erkekler ise sonuç odaklı. ‘Bugün iyi oynadım, gol attım, attırdım’ diyor, yani performans odaklı. Kadınların farkı işte bu.”

‘Dört büyükler’ içinde bir tek Beşiktaş’ın kadın takımı var şu anda. Birinci ligdeki kadın takımı sayısı ise 16. Üstelik hepsinin teknik direktörü de kadın. Peki kadınlar, kadın futboluna ilgili mi? “Kadının da ilgisi var ama erkeğin ilgisi daha fazla. Çünkü erkekler, kadınların kendi egemen oldukları bu dikdörtgen alanda iyi futbol oynamalarına şaşırıyor.”

Spor değil sosyal sorumluluk

Peki erkek ligindeki ücretlere nasıl ulaşılır? Kırağası diyor ki; “Kadın futbolu sadece bir spor değil büyük bir sosyal sorumluluk projesi. Çünkü bu kızlar hayatlarından feragat ederek futbol oynuyor. Çoğu ikinci işte çalışıyor, akşamın körü antrenman yapıyor.

Aldıkları paralar da üst ligde oynayan erkeklerle aynı değil ama olaya şöyle bakmalı: Geliri artırmak için önce mevcut koşulları oluşturmanız lazım. Yani bu iş; gelirlerin artması, sponsorların desteği ve ne kadar popüler olduğunuzla alakalı. O yüzden kızlar önce bunları gerçekleştirmeli. Kadın Ligi artık Turkcell Kadın Ligi olarak anılacak, daha çok bilinecek ve daha kaliteli hale gelecek. Sonrası gelir zaten.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder