Şirin Sever Kalabalık gelmeden Bodrum'da restoran ve plajlar açılmalı...
HABERİ PAYLAŞ

Kalabalık gelmeden Bodrum'da restoran ve plajlar açılmalı...

Karantinada iki ayı devirdik, yaza girmiş bulunuyoruz. Haliyle herkesin aklında tatil yapmak var. Kafamızda da deli sorular: Bu yaz tatil yapılır mı? Tehlikeli olur mu? Sosyal mesafe nasıl korunacak? Yaz tatilinde yeni normaller ne? Türkiye’nin en önemli turizm merkezi Bodrum’un Belediye Başkanı Ahmet Aras’a sordum:

Bayram öncesi nüfus artışı oldu mu Bodrum’da?

16 Mart’tan sonra yoğun giriş oldu; sayı 70-80 bin arttı. Son dönemde artış yok, haberler doğru değil. Nüfus şu an 300 bin civarında. Okulların 15 Eylül’de açılacağı yeni açıklandığı için de, kimse gelmeye fırsat bulamadı...

Haberin Devamı

“Bodrum’a gelmeyin” çağrınız etkili oldu yani..

Tabii, duyarlı insanlar gelmedi. Belki de pişman oldular (gülüyor) ama Bodrum’da salgın büyüseydi, sağlık imkanlarımız yetmeyecekti.

Sezon başlıyor... Hâlâ ‘gelmeyin’ diyor musunuz?

Şehirlerarası ulaşım yasağı 15 gün daha uzatıldı zaten. Plajlar yasak, denize girmek yasak, restoranlar/ eğlence yerleri kapalı. Oteller deseniz, yavaş yavaş açılıyor. Zaten kimse de otelde kalacak psikolojide değil. O yüzden Bodrum’a gelenler eve kapanmak zorunda kalacak. Ama ben kontrollü şekilde geliş gidişler olmalı artık diye düşünüyorum...

Nasıl yani?

Pandemiyi iyi yönetiyoruz, tablomuz fena değil. Madem öyle, sistemi açalım! Açmak isteyen oteller açıyor zaten... Plaj ve restoranları da açalım. Bodrum’un sakinleri sosyal mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek plajlara/ restoranlara gelip gitmeye başlasın. Biz de turizm kalabalığı gelmeden önce mekanların durumunu görmüş oluruz. Bu öneriyi sağlık kuruluna sunduk, bekliyoruz. Kapılar birdenbire açıldığında insanlar gelmeye başladığında, kaos yaşanmasın istiyoruz.

Güven veren otel kazanacak

Kalabalık gelmeden Bodrumda restoran ve plajlar açılmalı...

Şu anda Bodrum’da COVID-19 hastası var mı?

Bir-iki vaka oldu, onlar da iki hafta önce tedavi oldu. Bodrum’da hiç kayıp yok. Gayet güvendeyiz. Bodrumlu son derece bilinçli bu konuda. Herkes maskesini takıyor, sosyal mesafeye uyuyor.

Bir aksilik olmazsa 15 güne kadar kademeli normalleşme başlayacak gibi görünüyor. Nasıl hazırlıklar yapıyorsunuz?

Belediye olarak kamusal alanlarda önlemlerimizi zaten alıyoruz. Her şey yolunda ama öngöremediğimiz bir tablo oluşabilir... Şu anda Bodrum’da 300 bin nüfus var ama kısıtlamalar kaldırılırsa sayının 700 binlere çıkacağını öngörüyoruz. Daha turizm açılmadan, lokal insanların ve konut sahiplerinin gelmesinden söz ediyorum.

Haberin Devamı

Seyahat kısıtlaması kalktığı an, bu olacak zaten. Buna hazır mısınız?

Biz hazırız ama insanların da hazırlıklı olması lazım. Otel işletmecileri gayet bilinçli, onu baştan söylemeliyim. Herkes kendi önlemini alıyor. Ama zaten bunları yaparak farklarını gösterecekler, bunun farkındalar. Yani siz işletmenizin ‘güvenli bölge’ olduğunu müşterilerinize hissettirebilirseniz, öne çıkacaksınız. Herkes bu anlamda rekabet halinde.

Halk plajlarında şezlong olmayacak

Kalabalık gelmeden Bodrumda restoran ve plajlar açılmalı...

Oteller kendi plajlarında önlem alacak tamam ama siz halk plajlarında nasıl önlemler alacaksınız?

Halk plajlarının işletmesi, denetimi bizde ama servis hizmetimiz yok. Şezlong ve şemsiyelerimiz var sadece. Hijyen nedeniyle bu sezon şezlonglara çözüm bulmamız gerekiyor. Otellerde bu kolay olabilir ama halk plajlarında değil. 36 halk plajındaki 2 bin 500 şezlongu dezenfekte etmemiz çok zor. Biz de diyeceğiz ki; ‘belli mesafelerle şemsiye tamam ama şezlong yok, herkes kendi havlusunu hasırını kullansın..”

Haberin Devamı

Yani halk plajında şezlong dönemi kapanıyor, öyle mi?

Bu çok hassas bir konu. Geçen sene de plastik şezlongları kaldıralım dedik. Bu kez de halkımız yan plajda şezlongları görünce kendini ötelenmiş hissetti. Ama şunu çok iyi biliyorum: Salgın tehlikesi geçmezse, sizin yattığınız şezlongta başkasının yatması tehlikeli! Belki de herkes kendi şezlongunu dezenfekte edecek. Artık gidişata bakıp, bir çözüm bulacağız.

Tekne turizmi önem kazanacak

Kalabalık gelmeden Bodrumda restoran ve plajlar açılmalı...

  • Biz bu dönemde Bodrum’un öz değerlerine vurgu yapan turizm şekillerine de kanalize oluyoruz. En önemlisi tekne turizmi. 600 civarında charter teknesi var. Tekne turizmiyle ilgili takvim açıklanmadı ama temmuza bol rezervasyon var. Mürettebatın her türlü testleri yapılmış şekilde hizmet vermesini sağlayacağız. Şimdiye kadar hep yabancılar yararlandı bu hizmetten ama yerli turistleri de buralara kanalize edeceğiz.
  • Çadır, karavan turizmi için de hazırlıklar yapıyoruz. Aslında biraz eskiye dönüş diyebiliriz. Eskiden Bodrum’da pansiyonculuk yaygındı hatırlarsanız, şimdi de doğaya yönelsinler istiyoruz.

Röportajın tamamı instagram/sirinsever adresinde..

Sıradaki haber yükleniyor...
holder