Şirin Sever Koronadan bize bir hediye kalsa...
HABERİ PAYLAŞ

Koronadan bize bir hediye kalsa...

Koronavirüsü hayatlarımızı değiştirdi, durum ortada. Bu değişimlerin bazıları iyi, bazıları ise kötü. Bazıları ‘alışsak ne güzel olur’ dediğimiz türden, bazıları ‘bizden uzak olsun’ tadında. ‘Alışsak keşke’ dediklerimiz arasında yardımlaşma var mesela. İhtiyaca olana destek vermek, bu ara kayıtsız kalamadığımız bir hal. İyi ki de öyle. Animatör Burak Soylu mesela... Antalya’da ‘Örümcek Adam’ kostümü giyerek manava gidiyor ve yaşlıların yardımına koşuyor.

Haberi okuduğumda içim açıldı. Markette görsem ne mutlu olurum ama! Ünlü Hintli oyuncu Aamir Khan’ın ihtiyacı olanlara un dağıtması... Gerçek ihtiyaç sahipleri alacak diye o paketlere para koyması. Müthiş değil mi? Kimi belediyelerin girişimiyle, maddi durumu iyi insanların, borcu olan müşterilerin market borcunu silmesi... Bunu haberlerde izleyince gözlerim yaşardı resmen.

Haberin Devamı

İşi yemek olanların, sağlık çalışanlarını doyurmaya gönüllü olması. Minnettarlıklarını bu şekilde göstermesi. Bi’Komşu Platformu’nu da unutmayalım. Aylık sabit giderlerini ödemekte zorlananlarla, bu ihtiyacı onlar adına gidermek isteyen yardımseverleri bir araya getiriyor. Bugüne kadar 400 bin TL civarında fatura ödenmiş. Şahane değil mi? Bunları duymak size de iyi gelmiyor mu? Bizi de karınca kararınca, elden ne gelirse yardım etmeye motive etmiyor mu? ‘İşte bunlar hep koronadan’ demesek, hep yapsak dedirtmiyor mu?

Gönüllü acil yardım hattı

Yardım edenlerden bahsetmişken hazır, ‘Ev Hayat Dolu’ isimli bir Facebook grubunu hatırlatmakta da yarar var. Bu oluşum, mart ayından beri ihtiyaç sahipleri ile yardımseverleri bir araya getiriyor. Tamamen ücretsiz, kolektif bir çalışma. Diyelim ki, özellikle şu günlerde dışarı çıkamayan 65 yaş üzerindekilerin market alışverişlerini yapmak istiyorsunuz...

Ya da tam tersi; yeni doğmuş bebeğiniz var, evde teksiniz, çıkamıyorsunuz ve size acil bebek bezi lazım... Gruptan yardım isteyebiliyorsunuz ya da ihtiyacı olana yardım ediyorsunuz. Tek yapılması gereken Facebook’ta bu gruba üye olmak ve grubun Instagram hesabını takip etmek. Bu kadar. Burcu Esmersoy da 1500’ün üzerinde üyeye ulaşan bu grubun gönüllü elçisi. Yardım etmek isteyenlere buradan duyurulur.

Haberin Devamı

Müdavimi olduğunuz mekana şimdiden yerinizi ayırtın

Bir yardım hareketi de kapanan restoranlar için başlatıldı: Adı ‘Müdavim Hareketi’. Amerika’da ‘DiningBonds’ adı altında başlayan girişim, Türkiye’ye taşınmış. Özetle; yeme-içme sektörüne destek sağlamayı hedefleyen bir sosyal sorumluluk projesi. Müdavimi olduğunuz restoranlar için indirimli müdavim çeki satın alıp, bu çekleri restoran yeniden açıldığında kullanma şansına sahip oluyorsunuz.

Satın aldığınız müdavim çekleri, bedelinin tamamı hiçbir kesintiye uğramadan anında restoranlara aktarılıyor. Yani müdavimi olduğunuz restoranlara, kapalı olduğu bu süreçte destek oluyorsunuz. Eğer ‘varım’ diyorsanız ve Müdavim Çeki almak istiyorsanız; GastroClub uygulamasını indirip ‘mudavim' aktivasyon kodu ile ücretsiz kayıt olup Müdavim Hareketi’ne destek olabilirsiniz.

İçine düştüm, çıkamıyorum!

● Cem Adrian öyle bir şarkı yapmış ki, müptelası oldum. Adı ‘Bu Şarkı Aşka Yazıldı’. Günlerdir dinlemelere doyamadım. Son zamanların en hisli şarkısı bence. Sezen Aksu’nun ‘Ben de Yoluma Giderim’ şarkısı ile yarışır ama kim kazanır bilemem.

Haberin Devamı

● Evde otururken Melike Şahin’i keşfettim... Bütün şarkılarında derin anlamlar, yormayan sözler/melodiler, düşündüren ve iyi gelen hikayeler var. Nasıl kaçırdım bilmem ama ben geç keşfettim, siz yapmayın derim.

● BluTV’deki ‘Aynen Aynen’ dizisi. İlişkilerdeki hallerimizi anlatan şahane bir sitcom. Nilperi Şahinkaya ve Uraz Kaygılaroğlu başrolde. Eskiden ‘1 Kadın 1 Erkek’ vardı, ekranlar için müthiş bir sıçramaydı. İşte o işin benzeri. Dijital platformda olunca, daha cesur, biraz kırmızı noktalı hale gelmiş ama çok eğlenceli. Bol bol argo var, rahatsız olan izlemesin.

Korona günlerinde ilişkiyi nasıl korursunuz?

Şu ara pek çok evde, eşler ev ve iş hayatını birlikte yürütmeye çalışıyor. Ve herkes, eşlerle sürekli bir arada olmanın zorluklarını konuşuyor. İşin profesyonellerine göre, bu süreç iyi yönetilmezse, ilişkilerin yara alacağı çok açık. Psikolojistanbul’un kurucuları Uzman Psikolog Filiz Kaya Ataklı ve Psikolog. Dr. Özge Altan da; bu salgın sürecinde ilişkilere dair bir rehber yayınladılar. İçinde neler var derseniz;

  • Mutlu ilişkilerin olmazsa olmazı, iletişim..
  • Partnerinizi eleştirmeyin!
  • Savunmaya geçmeyin! Onun yerine sorumluluk alın.
  • Tartışmanın şiddeti yükseldiğinde içe kapanmayın! Tartışmayın ama mola verin. Rehberin tamamına https://psikolojistanbul.com/egit im/online-salgin-gunlerindeiliskiler/ adresinden ulaşmak mümkün. Ayrıca canlı canlı bu işi dinleyip öğrenelim diyenler için bir de eğitim programları var: 2, 9 ve 16 Mayıs tarihlerinde saat 21.00-23.00 arasında birer seminer yapıyorlar. Kayıt olmak için de aynı adresi kullanabilirsiniz.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder