Şirin Sever Sinema salonları ne zaman açılır?
HABERİ PAYLAŞ

Sinema salonları ne zaman açılır?

Korona yüzünden işleri duran onlarca iş kolu arasında, sinema ve müzik sektörü de var malum.. Evet film izlemek için dijital platformlar büyük nimet, sanatçılar da şimdilik sosyal medya üzerinden özveriyle canlı konserler veriyor… İyi de sektördeki yüzbinlerce çalışan ne olacak? İşler ne zaman düzelecek? Elbette cevabı kimse bilmiyor ama bu sektörden isimlere sordum yine de. İşte, sinema ve eğlence sektörünün lokomotifi BKM’nin CEO’su Zümrüt Arol Bekçe’nin anlattıkları….

Yıl içinde fabrika gibi üretim yapan bir şirket olarak neler planlıyorsunuz?

Haberin Devamı

Radikal kararlar almak için 1.5 ay erken bir süre. Devletin açıklamalarına paralel hareket ediyoruz. ‘Karantina kalkmıştır’ denildiği gün iş yapmaya hazır şekilde bekliyoruz biz.

Peki ilk sinema bileti ne zaman satılmaya başlar?

Onun cevabı bende yok ama biz üretmeye devam ediyoruz. Senaryo olsun, casting olsun, fikir üretmeye devam.

Sinema salonları ne zaman açılır

Şu an gösterilmeyi bekleyen projeniz var mı?

‘Jet Sosyete’yi hemen online’a geçirdik, o sürüyor. BKM olarak marttan beri sete inmiyoruz zaten, tiyatroyu da kapattık. Yılmaz Erdoğan’ın Demet Akbağ için yazdığı oyun hazır. Haziranda ortam ve saha müsait olursa sahneleriz. Olmazsa da, Eylül sezonuna... Bir tane de filmimiz var, Ezel Akay imzalı ‘9 Kere Leyla’. Onun gösterimi de eylül olur diye ümit ediyoruz.

Süreç uzarsa, bu filmi dijitale satar mısınız?

Bir şey söylemek için erken, önümüzü göremiyoruz ki…

Sinema seyircisi zaten azdı. Koronadan sonrasında filmler dijital platformlara mı satılacak? Galalar ‘Alef’ filmi gibi online mı yapılacak?

Galalar bir süredir amacından çıkmıştı zaten... O yüzden derdimiz gala yapmak değil, filmleri seyirciyle buluşturmak. Yıllar içinde filmlerin seyirciyle buluşma şekli hep değişti; DVD oldu, itunes oldu, şimdi dijital platformlar var... Yani filmler bir şekilde izlenir ama biz sinema salonları kapanmasın istiyoruz. Gönül ister ki filmler sinemada izlensin, sonra dijitale geçsin. Ama şu konu da çok önemli: Salonlar açılmazsa, filmlerini dijital platformlara verenleri eleştirmemek lazım. Filmleri salon bulamayan yapımcıların dijitale yönelmesi eleştirilemez. Sonuçta o yapımcının da fon bulması lazım, önünü görmesi lazım üretebilmek için. Sinemaya seyirci gelsin bu çok kıymetli elbette ama dijital de bir mecra!

Haberin Devamı

Sinema salonları ne zaman açılır

Eğlence sektörü çökmez ama zarar görecek

Siz yıl içinde sayısız yerli ve yabancı konser de düzenleyen bir şirketsiniz. İşin konser tarafında neler olacak peki?

Konser tarafı daha zor. Çünkü büyük kalabalıklara hitap edilen bir iş söz konusu. Her şey yolunda giderse Harbiye konserleri yaz sonunda belki düzenlenir ama yabancı konserler 2021’e kalır. Dünyadaki tüm festivaller iptal edildi zaten... Almanya satılan biletleri daha sonra kullanmak üzere karar aldı mesela. Çünkü iade ederse büyük zarar edecek.

Disney 100 bin çalışanını ücretsiz izne çıkardı geçtiğimiz günlerde. Eğlence sektörü çöker mi bu gidişle?

Çökmez ama büyük zarar göreceğiz orası kesin. Bakın, Disney sektörlerden sadece biri. Asıl büyük sorun üretimin durması. Çok büyük işsizlik olacak dünyada. 2020’yi es geçmemiz gerektiği ortada.

Haberin Devamı

Krizden sonra sanatçı fiyatları düşer mi peki, dolayısıyla bilet fiyatları?

Dolara bakmak lazım. O günün şartları ne gösterecek hiçbirimiz bilmiyoruz. Ama Türkler’de olabilir... Hepsi için söyleyemesek de, Türk sanatçıların bazıları fiyat düşürecektir muhakkak.

Sinema salonları ne zaman açılır

Müzisyenler zorda

Usta müzisyen Aykut Gürel’e de müzik sektöründeki durumu sordum. Bilen biliyordur; kendisi Bergüzar Korel, Selçuk Yöntem, Gökçe Bahadır gibi isimlere proje albümler yaptı, Ajda Pekkan’ın da orkestra şefi.

Müzik sektöründe durum ne?

Ciddi sıkıntı var. Müzik sektörü dediğin YouTube’tan dinledik, Spotify’den dinledik değil. İşin gece kulübü, konser, canlı müzik tarafları var. Yaz sezonunda özellikle konserlere ihtiyaç var. Müzisyenlerin tek geliri canlı müzikti. Dolayısıyla konserler olmadığı için müzisyenler çok zorda.

DMC Genel Müdürü Samsun Demir dedi ki “Şarkıcılar sosyal medyadan canlı konserler verip duruyor. Bu yüzden dinlenme oranları yüzde 30 düştü. Müzik sektörü çökecek.” Ne diyorsun buna?

Müzik sektörü çökmez ama zora girer. Çünkü kasetten, CD’ye sonra dijitale derken sektör zaten büyük değişim geçirdi. Bu günler de böyle bir değişim getirdi. Bu canlı performanslar da olmazsa, hayat zor geçer bugünlerde..

İnsanlar müzikten vazgeçer mi?

İnsanların müzik dinledikleri yer değişecek ama kimse müzik dinlemekten vazgeçmeyecek. Yakın zamana kadar ben de müzik dinlemek istemiyordum ama yavaş yavaş başladım. ‘Yeni normal’e alışınca her şey rayına oturacak.

Peki üretmeye devam ediyor musun?

Elbette. Bir Ajda Pekkan ‘Best Of’u gelecek yakında. Hayranlarının duymak istediği, el değmemiş şarkılar söyleyecek. Gonca Vuslateri ve Demet Evgar yeni birer Sezen Aksu şarkısı söyleyecek. İkisi de birer hit gerçekten. Bülent Şakrak’la da bir türkü albümü yaptık ama karantina biterse tamamlayacağız inşallah.

Kıvanç Tatlıtuğ’a da bir proje albüm götürdüğün doğru mu?

Kıvanç Tatlıtuğ çok güzel türkü söylüyor. Bir teklif götürdüm ama konuşmayı bir yere vardıramadık, yarım kaldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder